Cloud Computing

Microsoft Azure uzerinde Citrix XenApp 7.8 Trial – Bölüm 3 – Uygulama ve Masaüstü Dağıtılması

Birinci Giriş bölümünde Genel bilgilendirme ve Ücretlendirme konularından sonra ikinci bölümde Kurulum ve ilk yapılandırma ayarlarını incelemiştik. Üçüncü ve son bölümde ise Uygulama ve Masaüstü dağıtımını inceleyeceğiz.

Öncelikle XenApp Controller sunucumuz olan XA-Controller makinesine bağlanmamız gerekiyor. Bir önceki bölümde olduğu gibi yine öncelikle yine XA-JumpBox makinemize bağlanıyoruz.

clip_image002

 

XA-JumpBox makinemize bağlantı sağladıktan sonra masaüstünde bulunan “XenApp Controller” RDP bağlantısına tıklayarak ilk kurulumda vermiş olduğumuz kullanıcı adı ve parola ile oturum açıyoruz.

clip_image004

 

XenApp Controller makinemizde Start butonuna basarak “Citrix Studio” uygulamasına tıklıyoruz.

clip_image005

 

Machine Catalogs sekmesine tıkladığımızda Default olarak gelen iki adet katalog göreceksiniz. Bu kısımda dağıtım yapılmasını istediğiniz sunuculara Citrix Virtual Desktop Agent (VDA) kurarak buraya dahil ediliyor ancak bu Demo da herşey hazır halde karşınıza geliyor.

Administrative (Server OS): Uygulama Dağıtımı için kullanacağımız sunucu

Administrative Desktop (Desktop OS): Masaüstü (VDI) dağıtımı için kullanacağımız sunucu

clip_image007

 

Delivery Groups sekmesine tıkladığımızda yine iki adet Default dağıtım grubu olduğunuz görüyoruz. Delivery Groups, Machine Catalogs oluşturulduktan sonra Uygulama ya da Masaüstü dağıtımı için kullanacağımız yetkilendirme gruplarıdır.

Administrative: Uygulamalar (Applications) erişimi için oluşturulan Delivery Group

Administrative Desktop:  Masaüstü (VDI) erişimi için oluşturulan Delivery Group

clip_image009

 

Uygulama Dağıtımı

Default gelen uygulamalar haricinde istediğimiz herhangi bir uygulamaya dağıtmak için öncelikle XA-JumpBox sunucuma dönüyorum ve XenApp Uygulama sunucum olan “XenApp VDA” sunucusuna bağlanıyorum.

clip_image011

 

XenApp VDA sunucumuza bağlandıktan sonra kullanıcılara dağıtmak istediğiniz herhangi bir uygulamayı standart bir şekilde kuralım. Ben bu Demo için Google Chrome, VLC Media Player ve Adobe Acrobat Reader kuruyorum.

clip_image013

 

Uygulama kurulumları ardından XenApp Controller sunucumuza geri dönüyoruz. Delivery Groups sekmesine tıkladıktan sonra “Applications” adlı Delivery Group’a sağ tık yaparak “Add Applications” diyelim.

clip_image015

 

Add…” butonuna tıkladıktan sonra From Start Menu seçeneği ile devam edelim.

clip_image017

 

Açılan pencereden dağıtmak istediğim uygulamalarımı seçiyorum. Az önce kurmuş olduğum Acrobat Reader DC, Google Chrome ve VLC Media Player programlarını seçerek devam ediyorum.

clip_image019

 

Son adımda özet kısmını görüntüleyerek Finish diyoruz ve Uygulamaları kullanıma hazır hale getiriyoruz.

clip_image021

 

Dağıtmış olduğumuz tüm uygulamaları “Applications” sekmesinden görebiliriz.

clip_image023

 

 

Artık uygulamalar kullanıma hazır. İlk kurulum öncesinde yazmış olduğunuz mail adresinize gelen Bilgilendirme Mailini açalım ve “Login to StoreFront” butonuna tıklayarak NetScaler Gateway sunucumuza gidelim.

clip_image025

 

Karşımıza gelen NetScaler portalına kullanıcı adı ve parolamız ile giriş yapalım.

clip_image027

 

Sırasıyla “APPS” ve “Categories” sekmelerine tıkladıktan sonra dağıtmış olduğumuz 3 uygulamayı göreceğiz. Biz özellikle herhangi bir kategori yapmadığımız için açık bir şekilde görüntülüyoruz.

clip_image029

 

Ve yayınlamış olduğum 3 uygulamayı da çalıştırıyorum..

clip_image031

 

XenApp Controller sunucuma geri dönüp bağlı olan kullanıcı ve kullandığı uygulamalar ile ilgili detaylı bilgileri görüntülüyorum.

clip_image033

Masaüstü (VDI) Dağıtımı

Bu aşamada Masaüstü paylaşımından kasıt Dedicated bir Windows Server 2012 R2 üzerinden Citrix XenApp aracılığı ile performanslı bir şekilde yapılan oturum aslında. Bu demonun yalnızca XenApp için geliştirildiğini ve Masaüstü için MCS veya PVS teknolojilerinin kullanıldığını hatırlatmak isterim.

Basit anlamda Bu yapacağımız VDI çözümü Terminal sunucu (RDS) üzerine Citrix HDX teknolojisi ile bağlantı olarak düşünebilirsiniz.

Yine Netscaler Gateway arayüzünden giriş yaptıktan sonra “DESKTOPS” sekmesine tıklayalım. Daha önceki adımlarda bahsetmiş olduğum “Administravite Desktop” seçeneğini görmekteyiz. Tıklayarak çalıştıralım.

clip_image034

 

Yayınlamış olduğumuz Sanal Masaüstü sunucusuna da başarılı bir şekilde eriştik.

clip_image036

 

XenApp Controller sunucumuza geri dönüp konsola göz attığımızda bağlandığımız sanal masaüstü ile ilgili detayları görebiliriz.

clip_image038 

Toplamda üç bölüm olarak tamamladığımız bu makale serisinin sonrasında Hybrid senaryolar üzerine anlatımlar yapıyor olacağım.

Okuduğunuz ve vakit ayırdığınız için teşekkürler, bir başka makalede görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu