Windows Server

Windows Server 2012 R2 DHCP installation

 

Makalemizde Windows Server 2012 R2 üzerinde DHCP Server kurulum ve konfigürasyonlarını gerçekleştireceğiz. Server 2012 R2 ile gelen yenilikleri ilerleyen makalelerimde sizler ile paylaşacağım.

Bildiğiniz gibi DHCP Server ın işletmeler için önemi yüksektir. Networkkümüzde bulunan clientlara, Sunuculara ve Ağ cihazlarına TCP/IP bilgilerini (IP adresi, Subnet Mask, Gateway ve DNS) dağıtmak ile sorumludur.

Windows Server 2012 R2 ile gelen başlıca 4 adet DHCP yeniliği mevcuttur.

  • DHCP Failover
  • DNS Registration geliştirmeleri
  • DNS PTR Registration geliştirmeleri
  • DHCP PowerShell komutları

Bu yeniliklere ilerleyen makalelerde değineceğiz fakat bu makalede temel olan kurulum ve konfigürasyondan devam edeceğiz.

PowerShell Üzerinden DHCP Server Kurulum ve Konfigürasyonu

Kurulum ve Konfigürasyonumuzun ilk olarak PowerShell üzerinde gerçekleştireceğiz…

clip_image002

PowerShell konsolumuzu açıyoruz. Yazacağımız komut “Install-WindowsFeature DHCP -IncludeManagementTools” DHCP Server kurulumumuzu gerçekleştirdik. Artık sıra geldi Dhcp Server’ ımızın üzerinde ki konfigürasyonları yapmaya.

clip_image004

1-      Dhcp Server’ ımızın üzerinde yeni bir scope oluşturacağız. Bunun için kullanıcağımız komut;

“Add-DhcpServerv4scope –Name “LocalNetwork” –StartRange 192.168.1.100 –EndRange 192.168.1.200 –Subnetmask 255.255.255.0”

  Burada yazdığımız komut içerisinde görüldüğü üzere Dhcp Server üzerinde yeni bir scope oluşturuyoruz ilk parametre “-Name” Scope umuza verdiğimiz isim, Dhcp’ nin clientlara veya istemcilere dağıtacağı IP aralığı “-StartRange” ve “-EndRange” bilgilerinde tanımlıyoruz. “-Subnetmask” kısmında networkümüzde kullandığımız alt ağ maskemizi tanımladık.

2-      İstemcilere dağıtılacak olan Default Gateway, Domain Name ve DNS Server gibi bilgilerin tutulduğu Scope Options bilgilerini ekleceğiz bunun için kullanıcağımız komut;

Set-DhcpServerv4OptionValue –Router 192.168.1.239 –DnsDomain asilmutlu.local –DnsServer 192.168.1.1

Bu komutumuz ile ilk olarak “-Router” Default Gateway imizi ekledik. “-DnsDomain” parametresi ile etki alanımızı ve “DnsServer” parametresi ilede DNS Server’ ımızı göstermiş olduk.

3-      Son komutumuz Authorize ve Active yapabilmemiz için domain ortamında bulunduğunda domain name’ ımızı belirticeğiz.

Add-DhcpServerInDC –DnsName dc1.asilmutlu.local

Son komutumuzu da tamamladıkdan soran Dhcp Server’ ımızı Restart-Service DhcpServer diyoruz be servisimizi yeniden başlatıyoruz. Dhcp Server servisimiz yeniden başladıkdan sonra Dhcp Server’ ımızı kontrol edelim yaptığımız konfigürasyonumuz tamamlandığını görelim.

clip_image006

Dhcp Server’ ımıza baktığımızda Dhcp Server’ ımızın kurulduğunu ve başarılı bir şekilde konfigüre edildiğini gördük.

PowerShell üzerinden bu kadar kolayca kurulum ve konfigüre edebiliyoruz. Sizlerde Windows Server 2012 & R2 Sunucunuz üzerinde DHCP Server kurulumunuzu bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Artık göresel kurulumumuza başlıya biliriz… 

clip_image008

Kurulumumuza başlıyacağımız yönetimsel konsolumuz Server Manager’ a geliyoruz. Burada sağ üst köşeden Manage e geliyoruz ve açılan sekmeden Add Roles and Features diyoruz.

clip_image010

Karşımıza gelen Before you begin penceresinde kurulum sihirbazı hakkında bilgiler mevcutdur. Burada Next diyerek devam edelim.

clip_image012

 Karşımıza gelen Select installation type penceresinde herhangi bir role veya feature kurulumu yapmak içinRole-based or feature-based Installation‘ ı seçiyoruz ve devam ediyoruz.

clip_image014

Gelen Select destination server penceresinde kurulumu yapacağımız sunucumuzu hazu içerisinden seçeceğiz. Server 2012 sürümünden de hatırlayacağınız gibi Server Pool içerisinde bulunan başka sunuculara kurulum yaptırtabiliyorduk. Select a server from the server pool u seçiyorum. Server pool üzerinden de kurulum yapacağım sunucumu seçip devam ediyorum.

clip_image016

Select server roles penceresinde DHCP Server rolümüzü işaretliyoruz. İşaretledikden sonra karşımıza bu rolün kurulumunda ihtiyaç duyulan featureların bulunduğu Add features that are required for DHCP Server penceresinde Role ile birlikde kurulacak olan featureları görüyoruz. Bu pencerede Add Features diyoruz.

clip_image018

Açılan Select features penceresinde kuruluma ilave edilecek veya etmek istediğiniz featurelarını seçip devam edebilirsiniz. Gereken temel featurelar zaten işaretli olarak gelmektedir bu pencerede hiçbir değişilikde yapmadan Next diyerek devam ediyorum.

clip_image020

Karşımıza gelen DHCP Server penceresinde kurulumunu yapmakda olduğumuz DHCP rolü hakkında bilgiler veren bu pencereyi Next diyerek geçiyoruz.

clip_image022

Karşımıza gelen son Confirm installation selections penceresinde kurulacak olan DHCP Server rolümüzü ve featurelarımız görüyoruz. Yukarıda bulunan Restart the destination server automatically if requiredkutucuğunu işaretliyoruz. Böylelikle kurulumda sunucunun yeniden başlatılması gerekiyorsa sunucunun otomatik olarak yeniden başlatılmasını sağlıyacaktır. Gereken işlemide yaptıkdan sonra artık Install diyerek kurulumumuzu başlatıyoruz.

clip_image024

Kurulumumuzu tamamladık. Artık sıra DHCP Server ‘ ımızı konfigüre etmeye geldi. Bu pencereyi Close diyerek kapatıyoruz.

clip_image026

Server Manager konsolumuzda sağ üst köşede bulunan bayrak işaretine geliyoruz. Açılan pencerede kurulumun başarılı bir şekilde tamamlandığını belirtiyor. Biz DHCP Server’ ımızı konfigüre etmek için üstünde bulunan Complete DHCP configuration linkine geliyoruz.

clip_image028

Karşımıza gelen Description penceresinde DHCP Administrators ve DHCP Users grublarının oluşturulacağını ve domain ortamında ise Active Directory üzerinde DHCP Serverımızın yetkilendirileceğini bizlere söylüyor. Bu pencereye Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image030

Authorization penceresinde DHCP Sunucumuzun domainde yetkilendirilmesi yapılırken kullanılacak hesabı belirlediğimiz kısımdır. Eğer bu işlemleri yaparken kullandığımız hesap AD tarafında yetkileri sınırlı bir hesap ise Use alternate credentials kısmından yetkili bir kullanıcı hesabı belirtilmesi gerekmektedir.

Ben Administrator işlemlerimi hesabı ile yaptığımdan bir değişiklik yapmıyorum ve Commit diyerek devam ediyorum.

clip_image032

Summary penceresinde yetkilendirme işlemimizin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildiğini görüyoruz. Artık Close diyerek bu pencereyi kapatıyoruz ve konfigürasyon işlemimize geçiyoruz.

clip_image034

DHCP Server Yönetim konsolumuzu açıyoruz ve burada Ipv4 Options’ a geliyoruz. Sağ click yaparak New Scope diyoruz.

clip_image036

Açılan Yeni Alan sihir bazımızda Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image038

Karşımıza gelen Scope Name penceresinde oluşturacağımız scope için bir isim belirliyoruz. Description kısmında oluşturacağımız bu scope için bir açıklama giriyoruz. Description kısmı zorunlu değildir. Gereken işlemleri yaptıkdan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image040

Gelen IP Address Range penceresinde dağıtılacak olan veya dağıtıma başlıyacağı IP aralığını belirtiğimiz kısımdır. Burada dağıtılması istediğimiz ilk ip adresini Start IP address kısmında, Dağıtımın biteceği IP adresimizideEnd IP Address kısmında belirtiyoruz. Böylelikle DHCP Sunucumuz istemcilere belirlediğimiz başlangıç ve bitiş aralığında belirttiğimiz IP aralığındaki adresleri dağıtacaktır.

Alt kısımda networkümüzün Alt Ağ maskesini belirlediğimiz kısımdır. Buradan Subnet Mask’ ınızı belirleyebilirsiniz. Gerekli işlemleri tamamladıkdan sonra Next diyerek devam ediyorum.

clip_image042

Karşımıza gelen Add Exclusions and Delay penceresinde bir önceki adımımızda belirttiğimiz IP aralığı içerisinde dağıtılmamasını istediğimiz IP adreslerini veya IP aralığını buradan ekliyerek dağıtılmamasını sağlayabildiğimiz kısımdır. Ben burada dağıtımda bulunan IP Adresi aralığım için 10 IP adresi dağıtımını engelliyorum. Gereken işlemleri tamamladıkdan sonra devam ediyoruz.

clip_image044

Karşımıza gelen Lease Duration penceresinde istemcilere dağıtılan IP adresi ve bilgilerinin bu istemciler için nekadar süreliğine kiralanacağını belirtiyoruz. Default olarak gelen kiralama süresi 8 gündür. Sizler kendinize veya işleyiş stratejinize göre değişikli yapabilirsiniz. Ben bir değişik yapmadan devam ediyorum.

clip_image046

Gelen pencere Configure DHCP Options penceresi, burada dağıtılacak olan bilgi IP Adresi ve Alt Ağ maskesinin dışında ise ki öyle olmalıdır. Bu pencerede Yes, I want  to configure these options now işaretlenerek devam edilir. Böylelikle dağıtılacak olan DNS Server bilgisi, Defaut Gateway Adresi, WINS Server bilgileri gibi bilgileri ilerleyen adımlarda düzenleyerek dağıtılmasını sağlıyabiliri. Ben diğer gereken bilgilerinde dağıtılması istediğimde Yes, I want to configure these options now seçeneğini seçip devam ediyorum.

clip_image048

Karşımıza gelen Router (Default Gateway) penceresinde mevcut ağ geçidi adresimi tanımlıyorum ve devam ediyorum.

clip_image050

Açılan Domain Name and DNS Servers penceresinde istemcilere dağıtılacak olan etki alanımızın bilgisini ve DNS Server’ ımızın adını ve IP adresini belirtiyoruz.

clip_image052

Mevcut yapımda WINS Server’ ım bulunmadığı için bir işlem yapmadan devam ediyorum. Eğer sizlerin yapısında mevcut ise buradan WINS Serverınızı ismini ve IP adresini belirterek devam edebilirsiniz.

clip_image054

Karşımıza gelen son konfigürasyon adımı Active Scope penceresin dedir. Burada oluşturulan bu scope’ u aktit ederek devreye almak isteyip istemediğimizi bize soruyor.  Ben Scope’ umu aktif edeceğimden Yes, I want to activate this scope now’ ı işaretliyorum ve devam ediyorum.

clip_image056

DHCP Server’ da oluşturduğum yeni Scope’ umuda aktifleştirdikden sonra artık Finish diyerek DHCP konfigürasyonumuzu bitiriyoruz.

 

Makalemde sizlere DHCP Server Kurulum ve Konfigürasyonunu PowerShell üzerinden ve Server Manager Konsolu üzerinde nasıl kurulup konfigüre edeğimizi anlattım. İki şekilde de DHCP Server kurulum ve konfigürasyonunuzu yapabilirsiniz.

Umarım sizlere faydalı olacaktır…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu