3. Parti Yazılımlar

ESET Remote Administrator – Bölüm 3 ERA Üzerinden Antivirus Programı Dağıtımı

Era kurulumunu yapıp ajan dağıtımı yaptıktan sonra, bu makalemizde sıra ajan kurulu olan sistemlere antivirus dağıtımı yapmaya geldi. Adımlarımıza başlayalım. Konsol ve menüler esnek olduğundan birden fazla metotla kurulum adımlarını gerçekleştirmemiz mümkün. Biz iki farklı sisteme iki farklı metot kullanarak dağıtım yapacağız. Öncelikle Domain Controller sunucumuza kurulum yapalım. Dağıtım yapacak olduğumuz diğer sistemimiz Windows 10 kullanıcı işletim sistemi olduğundan kullanıcımıza farklı ürün dağıtımı yapacağız. Eset firmasının File Server, Exchange Server ve Client sistemler için birbirinden farklı ürünleri bulunmakta.

clip_image002

Kullanıcı sistemimizde aşağıda görüldüğü gibi KULLANICILAR kabında bulunmakta.

clip_image004

İlk kurulumu DC sistemimize yapacağız DC üzerinde tıklayarak açılan ekranda +New Task… linkine tıklayalım.

clip_image006

BASİC başlığında ilk adımda Task’ımıza bir isim verelim. 2 numaralı alanda ise task tarafından yapılacak olan işlemi seçelim.

clip_image008

Biz Antivirus kurulumu yapacağımız için Software Install görevini seçmeliyiz.

clip_image010

Görevimiz seçili duruma geldi.

clip_image012

TARGETS adımında Doğrudan DC sistemimize sağ tıklayıp task ataması yaptığımız için Target alanında DC cihazımız görünmekte.

clip_image014

SETTİNGS ekranında birinci adımında sözleşmeyi kabul edip, ikinci adımda kurulacak olan ürün için lisans seçimi yapmamız gerekmekte. <CHOOSE ESET LİCENSE> linkine tıklayalım.

clip_image016

Açılan ekranımızda tanımlanmış olan lisansı seçip OK butonuna tıklayalım.

clip_image018

Bir sonraki adımımızda DC sistemine kurulacak olan ürünü seçmemiz gerekmekte. Bu nedenle <CHOOSE PACKAGE> linkine tıklayalım.

clip_image020

Açılan ekranımızda bizi lisansımızın içeriğine göre birçok ürün karşılamakta. Yanlış bir ürün seçmemiz durumunda uyumsuz olan sisteme ürün kurulumu yapılamayacağından task başarısızlık ile sonuçlanır ancak sorunlu bir işlemin başlamasına izin vermez.

Biz doğru seçim yapabilmek için ADD FİLTER butonuna tıklayarak birkaç filtre ekleyelim ve ekrandaki ürün sayısını azaltalım.

clip_image021

Öncelikle biz Windows ürün kullandığımız için OS Type filtresi ile ürün ekranındaki diğer ürünlerin gözükmesini engelleyeceğim.

clip_image023

Şu anda Windows ürünleri haricinde ürün kalmadı. Bir filtre daha ekleyerek ekranımızı biraz daha sadeleştirelim. Tekrardan ADD FİLTER butonuna tıklayalım.

clip_image025

Şimdide Language filtresini ekleyerek OK butonuna tıklayalım.

clip_image027

Turkish seçimi ile lisansımızda bulunan Son kullanıcı ve Sunucu lisans ürünlerimizin görünmesini sağladık. Biz ürünümüzü seçiyoruz.

clip_image029

Alanları biraz genişletip yine de yanlış ürünü seçmediğimize emin olalım. Biz sunucu üzerine kurulum yapacağımız için Eset Security ailesinden Eset File Security for Microsoft Windows Server ürününü seçiyoruz. Ürünümüzü seçtikten sonra OK butonuna tıklayalım.

clip_image031

Kurulacak olan ürüne ait paket seçimini tamamladık. FİNİSH ile DC sistemimize Eset File Security for Microsoft Windows Server ürün kurulumunu başlatalım.

clip_image033

FİNİSH butonundan sonra sistem bizi tekrardan ilk başladığımız ekrana getirdi.

clip_image035

Biz TASK durumunu görmek için Admin butonuna sonrasında Client Task, Software İnstall linkine tıklayalım. Task’ımızı görebilir duruma geldik.

clip_image037

Task detaylarını görebilmek için task üzerine tıklayalım açılan menüden Details… linkine tıklayalım.

clip_image039

Açılan ekranımızda Task detaylarında görevin başladığı görünmekte.

clip_image041

Tekrar bir önceki ekranımızda gelip detay ekranından çıkıp taşkın genel durumunu izleyelim. Mavi olması Runing duruma geldiğini göstermekte. Task sorunsuz başlamış demektir.

clip_image043

Network ve cihaz hızına göre 5-10 dakika arasında kurulum otomatik olarak tamamlanacaktır. Kullanıcı tarafımıza kurulum ekranı yansımış durumda. Kurulum tamamlandı. Kurulum sonrası sistemlere kurulan ürünler otomatik olarak aktive edilir aktivasyon sonrasında otomatik olarak güncellenir ve son adım olarak ise ilk sistem taraması yapılır. Ben bir aksilik olma durumuna karşın aktivasyon işlemini bir kereye mahsus manuel olarak yapacağım.

clip_image045

Task başarılı tamamlandığı için konsol üzerindeki durum aşağıdaki gibi. Dilerseniz Task’ı silebilirsiniz.

clip_image047

DC sistemine kurulan ürünümüz aktive olmadığından ve güncellenmediğinden konsol üzerinde cihazımızın durumu kırmızı ve uyarılarla dolu durumda.

clip_image049

Yukarıda bahsettiğimiz gibi manuel olarak aktivasyon işlemi yapacağız. Cihazımız üzerinde tıklayarak New Task… linkine tıklayalım.

clip_image051

BASİC ekranında Task’ımıza bir isim verelim. Aktivasyon işlemi yapacağımız için TASK olarak Product Activation seçimini yapalım.

clip_image053

TARGET kısmında biz doğrudan DC cihazımızı seçtiğimiz için bu cihazımız bulunmakta.  SETTİNGS ekranında <CHOSE ESET LİCENSE> linkine tıklayarak lisans seçimi yapalım.

clip_image055

Lisansımızı seçip OK butonuna tıklayalım.

clip_image057

Lisansımızı seçtikten sonra FİNİSH ile task’ı başlatalım.

clip_image059

Task durumunu görmek için yine Admin Butonuna ve sonrasında Policies, Product Activation linklerine tıklayalım taskımızın durumunu buradan takip edebiliriz.

clip_image061

Task başarı ile tamamlandı. Dilerseniz silebilir veya düzenleyip target değişimi yaparak farklı cihazları aktive edebilirsiniz.

clip_image063

Aktivasyon tamamlandı. Otomatik güncelleme başladı. Sistem kendisini ESET üzerinden güncelleme adımına başladı. Bundan sonraki güncelleme adımlarında diğer cihazlarımız güncelleme adımlarını ERA sunucumuz üzerinden yapacak, ERA sunucumuz cache ve Proxy görevi görecektir. Bu sebepten dolayı network ve internet trafiğimiz yorulmayacaktır.

clip_image065

Güncellenmiş veri tabanından sonra otomatik tarama işlemi başladı.

clip_image067

Sistemimiz güncellendi.

clip_image069

Birkaç açık nokta ve tamamlanması gereken adım olduğundan antivirus yazılımımız kırmızı ve uyarı durumunda normalde yetkili bir kullanıcı olarak bu durumlara müdahale edebilir ve Mouse ile düzeltebilirim ancak ben ortamımızda çok sistem olduğunu düşünerek ve örnek olması açısından bu kısmı policy makalemize bırakıyorum.

clip_image071

Şimdi ise farklı bir metot ile kullanıcımıza antivirus dağıtımı yapalım.

clip_image073

Kullanıcı üzerinde tıklayıp açılan ekrandan ürün kurulum TASK’ı oluşturabiliriz ancak bu metodu ajan kurulumu sırasında öğrendiğimizi düşünerek farklı bir metot uygulayacağım.

clip_image075

Admin menüsü altında yer alan Client Task, Software İnstall yukarıdaki metot ile sonuç olarak aynı kapıya çıkmakta. Bu nedenle biz diğer metodumuzu kullanalım J

clip_image077

Kurulum yapılacak sistem üzerine tıklayarak açılan menüden Details… linkine tıklayalım.

clip_image079

Açılan ekranımızda İnstallation butonuna tıklayalım ve sağ altta yer alan TASK butonuna tıklayalım.

clip_image081

+New Task linkine tıklayalım.

clip_image082

Yine BASİC ekranında task’ımıza bir isim verip TASK olarak Software İnstall seçimini yapalım.

clip_image084

TARGET ekranımızda yine doğrudan sistemimize yönelik görev ataması yaptığımızdan görev ataması yapılan kullanıcı bilgisayarımıza ait sistem görünmektedir.

clip_image085

Bir sonraki adımımızda ürünümüzü seçelim. Client sisteme kurulup yapacak olduğumuz için doğru ürünü seçtiğimize emin olalım. 32 ve 64 bit ayrımı yok sistem gerekli versiyonu kendisi algılayıp ona göre bir kurulum yapılandırması başlatmaktadır. Seçimimizden sonra OK butonuna tıklayalım.

clip_image087

Lisans seçimini yapıp sözleşmeyi onayladıktan sonra FİNİSH ile dağıtım adımını başlatalım.

clip_image089

TASK durumunu izlemek için yine Admin butonu altında yer alan Client Task,Software İnstall linklerine tıklayalım.

clip_image091

TASK detayına girebilmek için task üzerine tıklayarak açılan ekrandan Details… linkine tıklayalım.

clip_image093

Task Runing konumuna geçti.

clip_image095

Task durumu mavi renge ulaştı işler yolunda.

clip_image097

Kullanıcı bilgisayarında işlemler başlamış durumda.

clip_image099

Task başarı ile tamamlandı.

clip_image101

Otomatik olarak kullanıcı sisteme kurulan antivirus aktive edildi ve güncelleme işlemi başladı. Bu güncelleme ERA konsol üzerinden yapıldığı için hızlı olacaktır.

clip_image103

Güncelleme tamamlandı ve Sistem yeşil ve en yüksek düzeyde koruma durumuna geçti.

clip_image105

Konsol üzerinde kullanıcıya ait sistem üzerindeki hata belirtici renkler kalktı ve Status ekranı yeşil çentik durumuna geçti.

clip_image107

Bu makalemizde server ve kullanıcı sistemlere uzaktan ajan yardımıyla antivirüs ürünlerini yüklemeyi ele aldık. Bir sonraki makalemizde Policy adımlarını ele alıyor olacağız.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu