Haberler

Starlink, ABD ve Kanada’dan Sonra İngiltere’de de Testlere Başladı

Elon Musk’ın, Starlink uydu internet hizmeti Birleşik Krallık’ta şanslı bir avuç insan tarafından test ediliyor.

Ofcom’un (İletişim Ofisi) Kasım ayında lisans vermesinin ardından testlerin resmi onayı alınmış oldu. Starlink onayın ardından geçen ay kısıtlı da olsa uydudan internet servisinin denemelerine Birleşik Krallık’ta da başlamış oldu.

Starlink Birleşik Krallık’ta, Kasım ayında hükümet yatırımları tarafından ihtilaflı bir şekilde iflastan kurtardığı OneWeb gibi sağlayıcılarla rekabet edecek.

Telekom analistleri, söz konusu uydu geniş bant internet servisi rekabetinin tüketiciler açısından avantajlı olarak, fiyatın düşmesine sebep olabileceğini belirtiyor.

OneWeb’in iflastan kurtarılması için yapılan harcamalar ülkede eleştirilere sebep oldu. Bunun üzerine, İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Sekreteri Alok Sharma, OneWeb’deki yatırımı ilerletmek için bir “bakanlık talimatı” yayınlamak zorunda kaldı.

Elon Musk Starlink girişimi ile 42.000 uydu kullanarak dünya çapında geniş bant internet hizmeti vermeyi planlıyor. Starlink uydularını uzaya gönderen SpaceX şirketi, şimdiden yörüngeye 800’den fazla uydu fırlatmış durumda, 2026’ya kadar ise bu sayının 12.000’in olması planlanıyor.

Starlink, Kuzey Amerika ve Kanada’da “Dishy McFlatFace” takma adını verdiği küçük uydu çanaklarını test etmeye başlamıştı.

İngiltere’deki servisi test etmek isteyen tüketiciler, ekipmanlar için 439 £ ve geniş bant interneti almak için ise ayda 84 £ ödeyecek.

Telekom analisti Matthew Howett, fiyatlar ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Gördüğümüz bu erken aşamadaki fiyatlar, kitlesel olarak benimsenmek için çok yüksek. Ancak, Starlink ve OneWeb arasındaki olası rekabet, servisin tüketiciler için daha uygun fiyatlı hale gelmesine yardımcı olabilir.”

Uzak alan bağlantısı

Zen İnternet kurucusu Richard Tang, hizmetin İngiltere’nin uzak bölgelerinde yaşayanlara da fayda sağlayabileceğini söyledi. ” Uydudan internet servisleri, Birleşik Krallık’ın uzak alan bağlantı sorununu azaltmaya yardımcı olabilir ve hiçliğin ortasında geleneksel yüksek hızlı geniş banda erişemeyenlere bu hizmeti sunabilir.”

Milletvekilleri geçen ay, hükümeti 2025 yılına kadar İngiltere’nin % 85’ine 1 Gb / sn kapasiteli geniş bant sunma hedefine ulaşamayacağı konusunda uyarmıştı.

Başlangıç hedefi beş sene içinde bütün ülke kapsamında bu hızların sağlanacak olmasıydı. Ancak daha sonradan bu hedefin kapsamı azaltıldı.

Kaynak: bbc.com

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Microsoft, Terra Platformunu Azure’a Getiriyor
Microsoft Surface Pro 7 Plus Duyuruldu
Cisco, 2,6 Milyar Dolarlık Birleşme İçin Mahkemeye Başvurdu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu