Haberler

İnternet Kazançlarına Yönelik Yeni Vergi Kanunu Kabul Edildi

Son zamanlarda yüksek gelirler kazanan internet kullanıcıları mali anlamda yaşadıkları sıkıntı ve deneyimsizlikleri sebebiyle zorluk yaşadıkları sürekli dile getirilen şikayetler arasında. Kazançların vergilendirilmemesi ile ortaya çıkan vergi kaybı ile hem devletimiz hem içerik üreticisi hak kaybına uğramakta. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu akşam onaylanan yasa ile internet üzerinden gelir elde edenler artık kazançlarını işletme kurmadan elektronik ortamda yüzde 15 stopaj kesintisi ile ödeyebilecekler.

Kesintiler bankalar tarafından sağlanacak. Açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Gelir Vergisi Kanunu’nun “muhtasar beyanname” ve “vergi tevkifatının yatırılması” başlıklı maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlü olacak. Bu tutar üzerinden ayrıca tevkifat yapılmayacak.

İnternetten kazananlar için vergi ödemesi nasıl olacak?

Kabul edilen yasa ile internet üzerinden kazanç sağlayanlar artık şirket açmadan gelirlerinden otomatik olarak vergilendirilmiş olacak. Bu sayede ek maliyet olarak prim ödemeleri, mali hizmetler maliyeti gibi her ay katlanılan giderler ortadan kalkmış olacak. Bankalar, kesinti için hazırlıklarını tamamladıktan sonra belirlenen hesaba gelen tutarlar otomatik olarak kesinti uygulanacak ve banka tarafından vergi ödemesi gerçekleştirilecek.

STOPAJ KESİNTİSİ NEDİR?

Kısaca kaynakta kesinti anlamına gelen vergi ödeme türüdür. Stopaj, kazancın veya gelirin gerçekleştiği durumda vergi daha beyan aşamasına gelmeden ödeme aşamasındayken kesinti yoluyla alınır. Vergi mükellefi olmayanlar için daha çok anılan stopaj, süreklilik arz etmeyen gerçek kişilere veya yıllara sari işlerde yapılan tevkifatlı işlerde de stopaj uygulanması gerekir.

OKUMAYA DEVAM EDİN

Yaşar YILMAZER

İnterneti, okumayı, üretmeyi, rakamları seven. Sistem uzmanı ve mali müşavir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu