Forum

Replication
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Replication

20 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
1,126 Görüntüleme
(@onureray)
Gönderiler: 37
Eminent Member
 

Merhabalar,

sql server ile yapılabilecek 3 çeşit HA çözümü mevcuttur. bunlar;

* replication

* mirroring 

* clustering

 replication harici diğer yapılar için tek bir lisans yeterlidir. (2 server+ 1 lisans) replication zahmetli bir iştir. ana veritabanında yapısal değişiklikleri otomatik olarak yansıtmaz ve replication çakılabilir.

mirroring hem data hem os level high availability sağlamasına rağmen, oto failovar özelliğini kullanabilmeniz için uygulamada transparent client redirection yapısına uygun connection stringler kullanılmalıdır. aksi taktirde failover anında manuel birtakım işlemler yapmanız gerekir.

clustering donanımsal olarak high availability sağlamasına rağmen kullanılan sql servisi tektir. dolayısıyla storage kaynaklı veya datafile bazlı sorunlarda size high av. sağlamaz. aynı zamanda aktif aktif bir sql cluster yoktur. fakat bunu 2 ayrı instance ile (çakma aktif aktif) halledebilirsin. bu da her iki makineye 2 ayrı sql clustering yapıp bunlar arasında replication yaparak data yedekliliğini arttırmanı sağlar ve yine storage tektir.

 

 hepsi birbirinden güzel ve günlük hayatta kullandığım çözümler. 🙂

 bunun yanısıra bir değim var attığın taş ürküttüğün kurbağaya değsin. ne kadarlık bir kullanıcın var bilmiyorum ama önerim mirroring yapmandır. cluster pek mantıklı değil. ve SQL Denali ile birlikte mirroring için çok güzel yeni özellikler de geliyor. mirror serverda snapshot almadan  direkt read only okuma yapılabilecek.

 mirroring de geçişler 1-2 sn kadar zaman alır. TCR sayesinde geçişler transparent olur ve kullanıcılar connection hataları almadan fail over gerçekleşir. istediğin zaman istediğin makineyi sök tak yapabilirsin. storage derdi ve maliyeti yoktur. aynı zamanda data ve makine yekliliği sağlar.

En berbat özelliği, cross database transactionların bulunduğu yapılarda Mirroring kullanılması microsoft tarafından da benim tarafımdanda 🙂 önerilmez. çünkü mirroring db levelda yapılan birşeydir.

clustering storage ister. fail over geçişleri 15-60 sn arası sürebilir. geçiş esnasında connection problemleri ile karşılaşılır. donanımsal yedeklilik sağlar. Servis veya storage giderse Güümmm. 🙂 Servis bazında yapılır.

 

Replication tam baş belasıdır. :)) daha eskiler ne dediimi çok iyi anlayacaktır. 82 server arası merge transactional replication kurulumunu yapan biri olarak bu söylediğime güven. 😉

 

kolay gelsin.

Consultant DB Admin.

 

 
Gönderildi : 17/06/2011 20:49

Sayfa 2 / 2
Paylaş: