Yıllardır süre gelen bir geyiktir aslında bu. Her yaş kesiminde farklı algılanıp farklı yorumlanır ve üzerinde komik espriler döner. Hele biz türklerin yorumları, daha bi yaratıcı daha bi ilginçtir. “Yumurta tavuktan çıkar, yumurtlamak nerden geliyo sanıyosun” yada “O yumurtadan çıkan tavuk değil civcivdir bikere” gibi 🙂
Bir gurup İngiliz düşünür ve uzman, bu konuyu ele almışlar ve tartışmaya son noktayı koymuşlar: ”Yumurta tavuktan önce vardı, yani tavuk yumurtadan çıktı…”
Sorunun cevabı, genetik materyalin (kromozomlar üzerinde kalıtsal özellikleri taşıyan yapı kitlesi) bir organizmanın hayatı boyunca değişmediği, bu nedenle daha sonra tavuk olarak adlandırılacak ilk kuş türünün, ilk önce ”embriyon” olarak bir yumurtanın ”içinde” oluşması gerektiği fikrinde saklı…
İngiltere’nin doğusundaki Nottingham üniversitesinden Profesör John Brookfield, tarih öncesi çağlarda, bugün tavuk olarak adlandırılan türün, bir yumurta içinde embriyo olarak oluştuğunu söyleyerek, yumurta içinde büyüyen ve ileride tavuk haline gelecek organizmanın, tavukla aynı DNA’ya sahip olduğunu kaydetti.
Brookfield, yaşayan türe ait ilk ”maddenin” bu yumurta olması gerektiği konusunda şüphe bulunmadığını, ”bu nedenle yumurtanın kesinlikle tavuktan önce var olduğunu” savundu.
Genetik uzmanı Brookfield’e, Londra’daki King’s College’den Profesör David Papineua ve İngiliz Tavuk Üreticileri Federasyonu Başkanı Charles Bourns da destek verdi.
Bilim felsefesi uzmanı Papineua, ”mutasyona uğramış yumurtanın, ‘tavuk olmayan’ ebeveynlerden türediğini, yani bunun tavuk yumurtası olmadığını” öne süren insanların yanıldığını kaydetti. Papineua, ”Bir yumurtanın içinde tavuk varsa, yumurtanın ebeveynleri tavuk olmasa da o tavuk yumurtasıdır” dedi.
Federasyon Başkanı Charles Bourns da, yumurtaların tavuklardan çok önce var olduğunu söyleyerek, ”tavuğun yumurtadan çıktığını” düşünenlere destek verdi.
A clue: Greater than GOD!
Nothing.
İngilizlerin bir bilmecesi vardır, İpucu: "Tanrıdan büyüktür" Cevap ise Hiçbirşeydir.
Biz buna Allah'ın hikmeti diyelim ve aradan sıyrılalım Serhat hocam 🙂
serhat hocam süper 😀 makale gibi bu da güzel bi konu olmuş 🙂 eline sağlık.
serhat abi sen izmir desim değil mi
bemar kariyer okulunda 🙂
Evet korhan. Yanlız ben kariyer okulunda değil networking kısmındayım (bemar bilgisayar)
Artık aynı firma değiliz
ben aslında sizin fotoğrafınızı daha önce görmüştüm. ordan hatırladım. hatta karşı karşıya geçtik aynı ışıktan da belki sen değilsindir die bişi söylemedim arada sırada ermar a geliyorum acil toner dolumu olduğunda akşam saatiydi. neyse artık bi daha size rastlıcak olursam emin olabilirim 😀
bu horozun hikayesine döndü 😀
bu çok uzun yıllar süren bir tartışma halini almış bazı dönemin bilimadamlarını felsefecilerini bile birbirine düşüren bir durumdur
güzel bir soru cevap ise zor...... buna gücümüz yetmez...