Exchange Server

Exchange Server 2010 Receive Connector and Relay Configuration


 


 


Bu makalemde sizlere Exchange 2010 Receive Connector’ ün yapılandırılması ve güvenlik ayarlarını anlatacağım. Öncelikle Receive Connector nedir, Ne için kullanırız onlardan bahsedeyim.


 


Receive Connector Exchange Server’ ımızada clientlarımızın dışarıdan mail alması için tasarlanmış bir SMTP Inbound bağlantılarını dinleyen belirlediğimiz Ip ve Port kriterlerine gelen SMTP bağlantılarını karşılayan bir konnektördür. SMTP trafiği Exchanger Server’ larda Send Connector ve Receive Connector olarak iki ayrı konnektör’ dur.


 


Bu iki konnektörün görevleri,


 


1-Send Connector : Sistemimizin Outband SMTP bağlantıları görevini yürütür.


 


2-Receive Connector : Sistemimizin Inbound SMTP bağlantıları görevini yürütür.


 


Exchange Server kurulumundan sonra iki tane konnektör gelmektedir.


 


 


image001


 


 


1) CLIENT ve DEFAULT adında iki tane Receive Connector gelir.


 


a- Client Connector : MAPI (Outlook) Client olmayan mail kullanıcılarının güvenli bağlantı kurarak gelen SMTP bağlantılarını kabul eder.


 


b-Default Connector : Organizasyondaki Hub Transport ve Edge Transport server’ lardan gelen SMTP bağlantılarını kabul eder ve ip host kısıtlaması getirmeksizin 25 port’ unu üzerinden gelen bağlantıları kabul eden konnektördür.


 


 


image002


 


 


2) Exchange server’ ımıza Telnet bağlantısı ile 25 portunda bağlandık, Ve Server’ ımız bize cevap verdi ve çalıştığını anlamış olduk. Fakat dışarıdan mail almaya calıştığımızda “5.7.1 Client was not authenticated” Hatası verir. Bunun sebebi “Anonymous Users” ın aktif olmamasındandır. Bu tür Relay istekleri Receive Connector üzerinden gelir.


 


 


image003


 


 


3) Default Connector’ ümüzün Properties’ inde Permission Group’ da bulunan “Anontmous Users” aktif etmeliyiz. Aktif ettikten sonra dışarıdan mail almasını tekrar deniyoruz.


 


 


image004


 


 


4) Anonymous Users’ ı aktif ettikten sonra Relay işleminin başarılı olduğunu görüyoruz.


 


Birde dışarıdaki bir mail adresine mail atmayı deneyelim,


 


 


image005


 


 


5) Gördüğünüz üzere dışarıdaki bir mail adreseine mail atmaya çalıştığımızda “Unable to relay” hatası vermektedir. Bunun nedeni Dışa relay yapmasına izni yoktur. Bunun için ben Yeni bir Receive Connector oluşturuyorum.


 


İlk önce,


 


 


image006


 


 


6) Exchange Managment Console > Server Configuration > Hub Transport’ a geliyoruz. Altda Receive Connectors Tabın’ dan boş bir alanda sağ click ve New REceive Connector demelisiniz.


 


 


image007


 


 


7) Burada bulunan Name kısmına karışıklığa neden olmaması için bir isim belirliyoruz. Altındaki Select the intended use for this Receive Connector’ den Yapıncağımız bağlantı türünü belirliyoruz.


 


 


image008


 


 


8) Exchange sunucumuzun FQDN ismini giriyoruz. Port kısmı default olarak gelmekte ve 25 Port’ unu kullandığını gösteriyor.


 


 


image009


 


 


9) Remote Network Settings’ de gelen IP adresini siliyorum.


 


 


image010


 


 


10) Sildikten sonra Add diyerek Relay yapıcak olan Server’ ın IP adresini giriyorum. Ve konnektörümüzü oluşturuyoruz.


 


 


image011


 


 


11) Relay yapan makinalar Authentication yapmadığından dolayı ayrı bir güvenlik olarak Transport Layer Security (TLS) ile Externally Secured seçeneklerini işaretliyoruz.


 


 


image012


 


 


12) Permission Groups sekmesinde genelde Anonymous Users seçilir fakat daha güvenli bir Relay işlemi için Exchange Servers seçilmelidir. Böylelikle sadece belirttiğimiz Ip adresindeki makinaları içerir.


 


Bu ayarlarımızda yaptıktan sonra şimdi tekrardan dışarı mail atmayı deneyelim,


 


 


image013


 


 


13) Gördüğünüz üzere belirlediğim Ip ye sahip makine üzerinden dışarıya mail atma işlemimiz başarılı oldu.


 


Daha önce dışarıya mail atmaya çalıştığımızda “Unable to relay” hatası vermekteydi. Artık oluşturduğumuz Connector üzerinde belirlediğimiz Ip adresindeki makinayı Relay işlemi için açtık.


 


Umarım sizlere faydalı olacaktır. Bir sonraki makalemde sizlere POP3 IMAP ve MAPI konfigürasyonlarını ve Ne amaçlı kullandığımızı anlatacağım.


 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu