Citrix

Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 22 Provisioning Services vDisk Access Mode Değişimi ve Target Devicelerin Oluşturulması

 

Citrix FlexCast Teknolojisi makale serimizin bu bölümünde Provisioning sunucumuz üzerinde oluşturmuş olduğumuz Vdisk’i Private Image Mode’ dan Standart Image mode dönüştürülmesini gerçekleştireceğiz. Değiştirilen erişim modu sayesinde vDiskimiz oluşturduğumuz ve oluşturacak olduğumuz çoklu target (hedef) cihazlara hizmet edebilir duruma geleceklerdir. Dönüşüm işlemini gerçekleştirmiş olduğumuz vDiskimize target deviceler bağlayıp bu makalemizi sonlandıracağız.

 

 

image001

 

 

Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 21 Master VM Hazırlanması Provisioning Services XenConvert İşlemi makalemizde işletim sistemini barındırmış olduğumuz Vdiskimize erişiyoruz. PVS konsolumuz üzerinde vDisk Pool bölümüne baktığımız zaman vDisklerimizi görebiliriz ve Mode bilgisini öğrenebiliriz. Sahip olduğumuz vDiskimiz Private image mode’ de olup özelliklerine giriyoruz ve dönüşüm işlemini başlatıyoruz.

 

 

image002

 

 

vDiskimizin özelliklerinde general sekmesi bölümünde access Mode bölümünü Standart Image (multiple-device, read-only access) özelliğini aktif duruma getiriyoruz. Bu özellik sayesinde sahip olduğumuz vDiskimiz oluşturmuş olduğumuz ve bağlamış olduğumuz bütün target deviceların işletim sistemi ihtiyacını karşılayacaktır.

 

 

image003

 

 

PVS Yönetim konsolumuz üzerinde vDiskimizi kontrol ettiğimiz zaman yapmış olduğumuz değişikliğin uygulandığını görebilmekteyiz.

 

 

image004

 

 

vDiskimizi hazırladıktan sonra, hazırlamış olduğumuz vDiskimize Target devicelerin bağlanma işlemini gerçekleştiriyoruz. VDI ortamımız HyperV Hostlarımızın üzerinde olacaktır. Kullanacak olduğumuz HyperV Hostlarımız üzerinde bir adet VM oluşturuyoruz. Oluşturmuş olduğumuz VM Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 21 Master VM Hazırlanması Provisioning Services XenConvert İşlemi makalemizde oluşturmuş olduğumuz VM’ ile aynı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Tek fark olarak bu VM üzerinde herhangi bir VHD olmamasıdır. VM ihtiyaçlarını özetlersek;

 

· HyperV Legacy Network Adapter’a sahip olması

· PXE boot özelliğinin BIOS ayarlarından en üstte olması

· VDI VM’imizi kullanacak olan kullanıcının ihtiyacı doğrultusunda RAM/CPU ayarlarının yapılmış olmasıdır.

 

Bu temel istekleri yerine getirdikten sonra VM’i start duruma getiriyoruz. VM ilk açıldığı zaman HyperV MAC Pool’ undan bir tane Mac adresi alıyor ve ortamımızda bulunan Dhcp sunucusu ile iletişime geçiyor. DHCP sunucumuz start durumda olan VM’e PVS sunucusunun bilgisini veriyor ve VM’ imiz PVS sunucumuza bağlanıyor. Fakat PVD sunucumuz üzerinde, oluşturmuş olduğumuz VM için herhangi bir vDisk bağlanmadığı için VM’ imiz açılışına devam edemiyor. VM’ imizin sahip olduğu Mac adresini not ediyoruz ve bu mac adresini PVS sunucumuz üzerinde oluşturacak olduğumuz target deviceya tanımlıyoruz.

 

 

image005

 

 

Provisioning sunucumuz üzerinde, target deviceyi oluşturuacak olduğumuz site üzerinde gidip Device Collections altında ilgili collectiona geliyoruz ve Create Device sihirbazını çalıştırıyoruz.

 

 

image006

 

 

Target Device Properties bölümünde General sekmesinde target devicemiza isim veriyoruz. Verecek olduğumuz bu isim aynı zamanda active directory ortamında oluşturulacak olan bilgisayar hesabının ismi olacaktır.

 

Type olarak Produktion seçiyoruz.

 

MAC adresi bölümüne, HyperV ortamında oluşturmuş olduğumuz VM’ in MAC adresini tanımlıyoruz.

 

Port kullanımı olarak 6901 varsayılan portu bırakıyoruz.

 

 

image007

 

 

Target Device Properties bölümünde vdisk sekmesinde, add butonuyla target devicemize oluşturmuş olduğumuz vDiski bağlıyoruz.

 

 

image008

 

 

vDiskimizin barınmış olduğu store ve PVS sunucusunu seçtiğimiz zaman vDiskler listelenecektir ve hazırlamış olduğumuz vDiskimizi seçiyoruz ve Target Device Properties penceresini kapatıyoruz.

 

 

image009

 

 

Oluşturmuş olduğumuz target devicemizin Provisioning sunucumuz üzerinde görebilmekteyiz ve şu anda kullanımda değildir.

 

 

image010

 

 

Oluşturmuş olduğumuz target device için Active directory ortamında bir tane bilgisayar hesabı oluşturuyoruz. Bu işlemi Provisioning sunucumuz üzerinde gerçekleştirebiliyoruz ve bu işlem için active directory ortamımızda herhangi bir değişim, schema güncelleştirmesi vb… işlemler yapmamıza gerek bulunmamaktadır. Tek gereksinim, PVS yöneticimizin, işlemleri yapmış olduğumuz kullanıcımızın Active directory ortamında bilgisayar hesabı oluşturabilecek yetkiye sahip olmasıdır.

 

Target devicemiz üzerinde sağ tuş\Create Machine Account sihirbazını çalıştırıyoruz.

 

 

image011

 

 

Create Machine Account sihirbazı bizlere Domain bilgisini soruyor ve Provisioning sunucumuzun hizmet etmiş olduğu ve target devicenin barınacak olduğu domaini seçiyoruz. Alt satırda bilgisayar hesabının oluşacak olduğu Organization Unit seçimini yapıyoruz ve Create Account diyoruz.

 

 

image012

 

 

Active directory ortamında ilgili Organization Unit’i açtığımız zaman target device isminde bir tane bilgisayar hesabının olduğunu görebilmekteyiz.

 

 

image013

 

 

HyperV üzerinde çalışır durumda bıraktığımız VM’ i restart ettiğimiz zaman VM’imiz Provisioning sunucumuza bağlanacak ve target device üzerinden kendisine bağlamış olduğumuz vDiskimiz ile açılacaktır. Yukarıdaki ekranda açılan VM’ imizi görebilmekteyiz.

 

 

image014

 

 

Provisioning sunucumuz üzerinde oluşturmuş olduğumuz target deviceyi kontrol ettiğimiz zaman isminin başında yeşil check işaretini görebilmekteyiz. Bu işaret VM’ in kullanımda olduğu anlamına gelmektedir.

 

 

image015

 

 

vDiskimiz üzerinde kilit işaretinin belirdiğini görmekteyiz. Bu işaret vDiskin target device(lar) tarafından kullanıldığı anlamına gelmektedir. Bu durumda olan bir vDisk üzerinde bir işlem yapamayız. vDiskimizi kullanan target deviceları görebilmek için sağ tuş \ Show Usage penceresini açıyoruz.

 

 

image016

 

 

Show vDisk usge bölümünde vDiskimizi kullanan target deviceler ve bilgileri listelenmektedir. Bu makale içinde yapmış olduğumuz işlemleri, vDsikimize kaç adet VDI VM’ i bağlayacaksak tekrar etmemiz gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu