Cloud Computing

Microsoft Intune–Bölüm 4 – Software Deployment – Publish Computer Software

Makalemin ilk üç bölümünde intune kavramı, özellikleri, üyelik oluşturma, kullanıcı ve grup işlemleri, domain tanımlama, policy – ilke kavramları ve tanımlamaları bilgi vermiştim. Bu bölümde ise yazılım dağıtma konusunda bilgi vereceğim.

Bölüm1
Bölüm2
Bölüm3

Intune konsolu üzerine yazlım bölümüne bağlandığınız zaman temel olarak iki çalışma alanı görüyoruz;

Detected Software

Managed Software

clip_image001

 

 

 

Detected Software

Yönetmekte olduğumuz cihazlardaki yüklü olan uygulamaların listesini görebildiğimiz çalışma alanıdır. Bu alandaki yüklü yazılım bilgileri sadece bilgisayarlar için geçerli olup mobil aygıtlar için yazılım bilgisi alamıyoruz. Malum bulut teknolojisini anlattığım için yanına şimdilik yazmak doğru olur, çünkü her daim güncellenen teknolojilerden bahsediyoruz J.

Özetle yüklü yazılımların özelliklerinin görüntülendiği ve bunlar için lisans girişi yapabileceğimiz bir çalışma alanıdır.

clip_image003

Managed Software

Bu bölümde ise yönettiğimiz bilgisayar ve mobil aygıtlar için dağıtmak üzere yazılım ekleyebildiğimiz, eklediğimiz yazılımın özelliklerini değiştirebildiğimiz, yine eklediğimiz yazılımı silebildiğimiz, bu yazılımların özelliklerini görüntüleyebildiğimiz ve yukarıda olduğu gibi lisans girebildiğimiz bir çalışma alanıdır.

Bu kavramları tanımladıktan sonra yazılım yüklemeden önce bilmemiz gereken bir diğer konu ise “Cloud storage” kavramıdır. Intune deneme sürümü ile bize yazılım dağıtımı yapmak için 2GB alan sunulmaktadır. Eğer ücretli sürüme geçerseniz cloud storage olarak tanımlanan bu alan 20GB olarak genişletilmektedir. Eğer bu alanda yetmez ise ek alan satın alma seçenekleri sunulmuştur.

Yazılım dağıtımına geçmeden önce bilmemiz gereken bir diğer konu başlığı “Microsoft Intune Software Publisher” aracıdır. Bu araç sayesinde bilgisayarımız üzerinden cloud storage üzerine yazılım yüklemelerini gerçekleştirebiliyoruz. Birazdan demo ortamında bu yazılımın detaylarını makale üzerinde göreceğiz.

Yayınladığımız yazılımların yüklenebilmesi için istemci tarafında da bir takım standartlar yer almaktadır.

Masa üstü bilgisayarlar için Windows Vista ve üstü, mobil aygıtlar için ise Apple iOS 7.1 ve sonrası, Google Android 2.3.4 ve sonrası, Windows Phone 8.0 ve sonrası, Windows RT ve Windows 8.1 RT, Windows 8.1 olması gerekmektedir.

Yazılım yükleme noktasında da iki seçenek mevcuttur.

·         Software Installer

·         External Link

·         Managed iOS app from the appstore

 

Software Installer yönteminde ilk olarak Microsoft Intune cloud storage üzerine yazılım paketimizi yüklüyoruz, daha sonra company portal üzerinde kullanıcıların erişebilmesini sağlıyoruz.

External Link yönteminde ise yine kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. URL bazlı yöntemde her bir üreticinin online mağazasının uygulama linki kullanılır. Aşağıdaki işletim sistemleri bu yüklemeyi destekler.

Windows 8, Windows 8.1
Windows RT
Windows Phone 8, Windows Phone 8.1
iOS
Android

Diğer yöntem ise Link, bu yöntem ise web browser üzerinde çalışan web tabanlı uygulamalar için kullanılıyor olup intune ile yönetildiğiniz tüm istemler için desteklenen bir dağıtım yöntemidir.

Managed iOS app from the app store yükleme tipinde ise, iOS uygulamalarını app store üzerinden herhangi bir ücret ödemeden dağıtmak ve yönetmek için kullanılır.Bu yükleme tipi ile isterseniz gerekli programları yönettiğiniz aygıtlar için yükleyebilir veya yüklenmesi için mobile web portal’ a koyabilirsiniz.

Buraya kadar temel kavramlar hakkında bilgi vermeye çalıştım. Bu bölümden sonra ise biraz daha detaylı genel yazılım dağıtım işlemlerinden bahsedeceğim.

1 – Dağıtacağınız yazılımın intune tarafından desteklendiğini kontrol edin.

2 – Yazılım dağıtmadan önce kullanıcı veya aygıt grupları tanımlayın ve dağıtım için bunları kullanın.

3 – Yazılımınızı intune cloud storage üzerine yükleyin.

4 – Yazılımınızı mobil aygıtlara veya bilgisayarlara dağıtın.

5 – Yazılım dağıtımını takip edin.

İlk maddeden zaten makalemin başında bahsetmiştim, aslında işletim sistemi seviyesinde çalışan uygulamaları intune üzerinden dağıtabilirsiniz.

İkinci madde için yine makale serimde kullanıcı ve aygıt için grup tanımlama adımlarını anlatmıştım.

Üçüncü madde için ise uygulama yapmamız gerekiyor. Çünkü bu konuda daha önce bilgi vermemiştim.

Öncelikle burada da aslında iki temel ayrım vardır. Bilgisayar ve mobil aygıtlar. Ben ilk olarak bilgisayar için dağıtım adımlarını paylaşıyor olacağım.

Microsoft intune yönetim konsolundan yazılım bölümüne geliyoruz. Ardından sağ bölümdeki yazılım ekle linkine tıklıyoruz.

clip_image004

clip_image005

Sizden logon olmanız istenir.

Karşımıza kısa bir yükleme uyarısı sonrasında “Microsoft Intune Software Publisherçıkıyor.

clip_image007

Genel olarak lisanslar ile ilgili bir uyarı geliyor ve bunu hızlıca geçebiliriz.

clip_image009

Karşımıza çıkan yükleme seçeneklerinden External Link –Dış bağlantı bölümünü seçip yüklemek istediğimiz uygulama için çalışan bir link veriyoruz.

Not: Belirttiğiniz bağlantı şirket portalı – company portal kullanıcıları tarafından kullanılabilecektir. Kullanıcılar bu bağlantı sayesinde doğrudan bir çevrimiçi mağazadan uygulama indirebilir veya uygulamaları bir web sitesindeki bir web uygulaması gibi çalıştırabilir. Uygulama Microsoft Intune tarafından barındırılmaz.

clip_image010

Dağıtımını yapacağımız yazılımın kullanıcılar tarafından görüntüleyeceği şekilde bilgilerini tanımlıyoruz.

clip_image012

Özet bir bilgi ve paketimiz hazır.

clip_image013

Yine bilgisayar tarafındaki bir diğer yükleme seçeneği ise yükleme paketini dış bir link olarak değil de cloud storage üzerine yüklediğimiz senaryodur. Yani bilgisayar tarafında bir yükleme gerekmektedir.

Yukarıdaki gibi Microsoft Intune Software Publisher aracını çalıştırana kadar aynı adımları gerçekleştiriyoruz. Ancak burada aşağıdaki gibi farklı bir seçeneği seçiyoruz.

clip_image014

Bu sefer yüklenmesini istediğimiz programın yolunu belirtiyoruz. Ben Symantec Help uygulamasını dağıtmak istiyorum. Eğer yüklemeniz ek klasörler oluşturuyor ise hemen altta bulunan kutucuğu işaretleyebilirsiniz.

clip_image015

Yine bir önceki yazılım dağıtımında olduğu gibi son kullanıcı için bu yazılımın açıklama bilgilerini giriyoruz.

clip_image016

Yüklenecek işletim sistemi sürümü ve mimarisini seçiyorum.

clip_image018

Bilgisayarda dağıtmak istediğiniz yazılımın yüklü olup olmadığını kontrol etmek için kural seti belirleyebiliyoruz. Ben varsayılan algılama kurallarına güveniyorum J

clip_image020

Yükleme için ek komut seti ihtiyacınız var ise buraya ekleyebilirsiniz.

clip_image022

Eğer programın yüklemesi sırasında oluşan hata kodlarını biliyorsanız bu konuda geri dönüş kodunu yorumlatabilirsiniz. Bu da raporlama noktasında size yardımcı olacaktır.

clip_image023

Yaptığımız yazılım dağıtım paketi için özet bir görüntü görüyoruz.

clip_image024

clip_image025

Karşıya yükleme işlemi ile süreci tamamlıyoruz. Karşımıza çıkan yazılım detayları linkine tıklayarak detay bilgi görebiliriz.

Şimdi bu yazılımı bilgisayarlara dağıtalım.

Yine yönetim portalı üzerinden yazılım bölümüne geliyoruz, daha sonra dağıtmak istediğimiz yazılımı buluyoruz ve dağıtım yönetim linkine tıklıyoruz.

clip_image027

clip_image029

Karşımıza çıkan menü üzerinden dağıtım yapmak istediğimiz kullanıcı grupları veya aygıt gruplarını seçebilirsiniz.

clip_image031

Ben bu uygulamayı bir makine grubuna atadığım için “Gerekli Yükleme” – Required install yani zorunlu olarak yüklenecektir. Eğer bunu bir kullanıcı grubuna atasaydım “Kullanılabilir Yükleme” – Available install” seçeneği aktif olacak ve kullanıcıya istediği zaman bu uygulamayı yüklemesi için seçenek sunmuş olacaktık.

clip_image032

Hemen bir sağ bölümde ise bu uygulamanın yüklenmesi için son tarih bilgisi “deadline” verebiliriz.

Eğer none – yok seçersek bu durumda makine üzerindeki agent policy ayarları ne ise ona göre yükleme yapılır.

Hemen – as soon as possible seçersek bir sonraki istemci durum eşitlemesinde yükleme yapılır. Diğer seçenekler ise sırası ile bu günden bir, iki hafta sonra veya bir ay sonra yükleme yapılır. Veya en son seenek olarak özel seçeneğini seçerek istediğini tarihte yükleme yapılmasını seçebilirsiniz.

clip_image033

Gördüğünüz gibi saat 22:51 olmuş ben makale yazıyorum J

Bu son ayar ile yazılım dağıtımını da başlatmış oluyoruz. Eğer dağıttığınız yazılımın yeni bir sürümü çıkar ise bu mevcut yazılım üzerine gelip Düzenle – Edit demeniz ve güncel sürümü yüklemeniz yeterlidir.

İstemci tarafını kontrol edelim.

clip_image034

Sağ alt köşede gördüğünüz gibi bir uyarı beliriyor.

clip_image035

Sağ tıkladığınız zaman bir update olduğu bilgisi var.

clip_image036

Yüklemeden önce detay kontrol edebilirsiniz.

clip_image037

Gördüğünüz gibi biraz önce dağıttığım uygulama olduğunu görüyoruz.

Bir sonraki adım ise bu dağıttığımız yazılımı takip etmektir.

Bunun için ilgili yazılımı bulup özellikler sayfasını açmamız yeterlidir

clip_image038

clip_image040

Bu sayfadan bu yazılımın hangi bilgisayar veya kullanıcılar için dağıtıldığını takip edebilirsiniz.

Evet, makalemin bu bölümünün de sonuna geldim. Bir sonraki bölümde yazılım yükleme konusuna mobil cihazlar başlığı ile devam edeceğim. Bir sonraki bölümde görüşmek üzere.

 

Kaynak

https://technet.microsoft.com/en-us/library/dn646955.aspx

 

 

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu