Haberler

CentOS’un Yerini Hedefleyen AlmaLinux Beta Kullanıma Açıldı

CentOS’a alternatif olarak oluşturulan açık kaynaklı kurumsal düzeyde Linux dağıtımı AlmaLinux, çoğu Red Hat Enterprise Linux paketiyle birlikte beta olarak piyasaya sürüldü.

CentOS’un ana şirketi Red Hat Enterprise Linux’un (RHEL), CentOS’u stream odaklı olacağını duyurmasının ardından, birçok CentOS kullanıcısı tepki göstermişti. Çok kiracılı web ve sunucu barındırma şirketleri için uzun zamandır isimsiz bir RHEL klonu yapan bir şirket olan CloudLinux, AlmaLinux adında yeni bir CentOS klonu oluşturacağını duyurdu. Söz konusu klonu da beta olarak kullanıma sundu.

Red Hat, geliştiriciler ve küçük ekipler için RHEL’in yeni ücretsiz sürümleriyle hayal kırıklığına uğramış CentOS kullanıcılarının gönlünü almaya çalışıyor. Bunun yanında kimi kullanıcılar ise başka alternatifler aramaya başladı. AlmaLinux tam da bu kitlenin ihtiyaçlarını gidermek için beta kullanıma açılmış durumda.

Şirket, AlmaLinux’un en az 2029 yılına kadar destekleneceğini öne sürüyor

CloudLinux, AlmaLinux’u yıllık 1 milyon dolarlık kaynak ile destekliyor. CloudLinux ayrıca, RHEL 8.x tabanlı bu ilk sürümün en az 2029’a kadar destekleneceğini iddia ediyor. Yeni dağıtım, CentOS sürümünün sona ermesinin bıraktığı boşluğu doldurmak için topluluk odaklı bir yaklaşıma dayanıyor.

CloudLinux’un kurucusu ve CEO’su Igor Seletskiy, AlmaLinux hakkında şunları söyledi:

“Söz verildiği gibi, ana geliştirme ve bakım CloudLinux ekibi tarafından yapıldı. Şimdi ise Linux topluluğunun desteklerini bekliyoruz. Topluluk odaklı girişim ruhuna uygun olarak, şimdi gelecekteki yol haritasını test etme, belgeleme, destek ve planlama konusunda yardıma ihtiyacımız var.”

AlmaLinux, GitHub sayfası aracılığıyla Linux topluluğunun işbirliği ile geliştiriliyor. Tam sürüm yayınlandıktan sonra kesinleşmiş kaynak kodu da sayfa da bulunacak.

AlmaLinux beta ayrıca kendi hata izleyicisi ile birlikte sunuluyor. CloudLinux’un geliştiricileri, harika bir tam sürüm sunabildiklerinden emin olmak için hata bildirimleriyle yakın bir şekilde çalışacaklar. Kayıtlı kullanıcılar, mühendislik ekibi tarafından incelenecek ve önceliklendirilmiş hata raporları sunabiliyor.

AlmaLinux Wiki adresinden CloudLinux mühendis ekibinin sık sorulan sorular (SSS) ve teknik ayrıntı bilgilerine ulaşılabilir.

CloudLinux ilk test turundan sonra soruları yanıtlamak için 10 Şubat’ta Pasifik Saatiyle 09.00’da canlı bir AlmaLinux Q + A web semineri düzenleyecek.

Kaynak: zdnet.com

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Telegram Botu ile Milyonlarca Kişiye Ait Veriler Ele Geçirildi: 600 Binden Fazla Türk Kullanıcı da Listede
IBM Qradar İçin Acil Yama Vakti
Elektrikli Araçlar İçin Yeni ÖTV Oranları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu