Haberler

ABD, Colonial Pipeline Hacker’larının Başına 10 Milyon Dolar Ödül Koydu

Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, DarkSide olarak bilinen bilgisayar korsanlığı grubu hakkındaki bilgiler için 10 milyon dolara kadar ödül vereceğini belirtti.

Mayıs ayında bir DarkSide fidye yazılımı saldırısı, ABD ‘nin doğu kıyısındaki 5.500 mil uzunluğundaki hayati bir yakıt boru hattının kapatılmasına neden oldu. Boru hattı, doğu kıyısında kullanılan yakıtın %45’ini taşmaktaydı.

Ödül, DarkSide’ın liderlik pozisyo ile ilgili “herhangi bir kişinin kimliğinin veya konumunun” belirlenmesine yardımcı olabilecek bilgiler için sunuluyor.

DarkSide fidye yazılımı saldırısına “katılmak için komplo kuran” herkesin tutuklanmasına yol açan bilgiler için de ayrı bir 5 milyon dolar ödül belirlendi.

Siber saldırı, Colonial Pipeline şirketinin birkaç gün boyunca faaliyetlerini durdurmasının ardından yakıt tedariğinde önemli sorunlara neden olmuştu. Colonial Pipeline, saldırı sonunda 4,4 milyon dolarlık fidyeyi Bitcoin olarak ödemişti.

Kripto para analiz şirketi Elliptic, DarkSide’ın 47 kurbandan en az 90 milyon dolar fidye ödemesi aldığını tahmin ediyor.

Ancak ABD makamları daha sonra Colonial Pipeline tarafından ödenen fidyenin çoğunluğu olan 63.7 Bitcoin’in geri alındığını söyledi.

10 milyon dolar, belirli bir siber suçlunun tutuklanması için şimdiye kadar sunulan en büyük ödül oldu.

Utanç verici rekor, daha önce Evil Corp adlı başka bir fidye yazılımı çetesinin arkasındaki beyin olduğu iddia edilen Maksim Yakubets’in tespiti için verilen ödüldeydi. ABD, Yakubets’i 2019’da tespit etmeyi başardı.

Bundan önce, Evgeniy Bogachev adında başka bir siber suç patronu olduğu iddia edilen kişi için de rekor ödül 3 milyon dolar olarak belirlenmişti.

Bu kişilerin ortak özelliği nedir?

Rus bilgisayar korsanlarına karşı yapılan Batı’nın suçlamalarını görmezden gelen yerel kolluk kuvvetleri sebebiyle, korsanların Rusya’da kaygısız bir yaşam sürdükleri düşünülüyor.

Adları, resimleri ve ABD tarafından yayınlanan kaba bir konumla bile, bu sözde suçlular çoğunlukla tutuklanmıyor.

Yapılan analizlerin çoğu DarkSide liderlerinin de Rusya’da olduğunu gösteriyor.

Dolayısıyla, ABD tarafından sunulan göz kamaştırıcı ödüllere rağmen, bu suçluların adaletle yüzleşme ihtimallerinin zayıf olduğu düşünülüyor.

Kaynak: bbc.com

Diğer Haberler

Microsoft, Yeni Windows Sürücü Dağıtım Hizmetini Kullanıma Sunmaya Hazırlanıyor
Microsoft: Windows 7, 8 İçin OneDrive Desteği Sona Eriyor
Microsoft Office Uygulamalarına Video Düzenleme ve Ses Kaydı Özellikleri Geliyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu