Microsoft Azure

Azure Stack HCI Version 21H2

Microsoft her geçen gün artan Hibrit bulut iş ihtiyaçlarını karşılamak için hem Azure üzerinde hem de Azure ile bütünleşmiş çalışan ve onprem sunucu sistemlerindeki işlerim sistemi olan Azure Stack HCI için güncellemeler yapmaktadır. Bizde bu yazımızda Azure Stack HCI işletim sistemine 21H2 ile nelerin geldiğini anlatacağız.

Yeni Bir İşletim Sistemi olarak Azure Stack HCI

Azure Stack HCI ilk çıktığında Windows Server 2019 temelli bir işletim sistemi olarak çalışıyordu. Yani Server 2019 üzerine inşa edilmiş ama bulut özellikleri güçlendirilmişti. 21H2 sürümü ile ise Windows Server ile aynı çekirdek işletim sistemine dayalı olmasına karşın bütünleşik donanımlar ile tam uyumlu ve bulut özelinde geliştirilmiş bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor.

Stretch Cluster Desteği Sayesinde Bütünleşik Disaster Recovery Özelliği Sunmaktadır

Günümüzde işletim sistemleri ve üzerinde barındırdıkları servisler için kesintisiz bir çalışma kuşkusuz her sistem yöneticisinin hayalidir. Bu nedenle özellikle kritik sistemler tasarlanırken HA yani yüksek erişilebilirlik her zaman ön planda olur. Azure Stack HCI 21H2 sayesinde artık iki ayrı site içerisindeki alt yapılarınız “stretch cluster” desteği sayesinde sanki yan yana çalışan iki sistem gibi birlikte çalışma deneyimi sunmaktadır.

Geleneksel Windows Server cluster yerine Azure Stack HCI cluster kullanarak farklı site içerisindeki sunucuları eş zamanlı çalıştırabiliriz.

Tabi ki her zaman olduğu gibi cloud’ ın gücünü kullanarak hiçbir ek donanım, site veya alt yapıya gerek kalmadan witness dizini için bulutun gücünden yararlanabilirsiniz.

Yine HCI mimarisi aynı zamanda “Storage Spaces Direct – S2D” olarak bildiğimiz bir software defined storage teknolojisi sunduğu için tüm veriler bu cluster içerisinde replike olur. Aradaki hat hızına bağlı olarak senkron veya asenkron Replikasyon yapabiliriz.

Peki sistem nasıl çalışıyor? Aslında cluster içerisindeki her bir HCI OS ve tabi ki diskler birer replication partnership ile tek bir organizasyon gibi hareket ediyor.

Eğer senkron bir Replikasyon seçmişseniz disklere veriler eş zamanlı olarak yazılmaya çalışılıyor. Tabi ki aradaki network hattının buna uygun olması gerekli, aksi halde senkron Replikasyon disk yazma hızını yavaşlatabilir. Çünkü aktif site içerisindeki veri yazma talebi pasif site içerisindeki disk’ e iletilene kadar bekler.

Bu durumda zaten asenkron bir cluster ile ilerleyebilirsiniz.

Bir diğer güzel özellik ise bu geçişler için herhangi bir admin onayına veya yönetimine ihtiyaç yoktur. Bir kesinti anında sistem otomatik olarak sunucuları diğer site üzerindeki alt yapıya taşıyacaktır.

Tüm bu geçişleri Windows Admin Center üzerinden izleyebilirsiniz.

Bir diğer güzel özellik ise bu cluster mimarisini Active-Active kullanabiliyorsunuz. Yani Site1 içerisindeki bir sanal makinenin kopyası Site2 içerisindeki HCI alt yapısına kopyalanırken, Site2 içerisindeki bir sanal makinenin kopyası da Site1 içerisine gönderilebiliyor.

Bir diğer güzel özellik ise Affinitiy. Malum bazı sunucular birbirleri ile yan yana çalışmak ister. Özellikle aradaki network hattına bir gecikme olması hatta farklı disk gruplarında bile olması sorun olabilir. Eğer böyle birbirlerine çok bağlı makineler var ise bunları bir Affinity rule ile hep birlikte hareket ettirebilirsiniz.

Ya da tam tersi, bu senaryoda olduğu gibi DC1 ve DC2 asla aynı HCI alt yapısı yani aynı site içerisinde olmamalı. Bunların yönetimini yine Windows Admin Center üzerinden kolayca yapabilirsiniz.

Özetle aslında 4 benzersiz özellik ile inanılmaz bir cluster deneyimi sunmaktadır. Özel bir donanıma veya yazılıma ihtiyaç olmadan, her iki site için aktif kullanım imkânı sunan, geçişleri otomatik yöneten ve senkron – asenkron Replikasyon destekleyen Azure Stack HCI 21H2 gerçekten inanılmaz.

Veri Katmanında Daha Kısa Eşitleme ve Onarma Süresi

Yeni Azure Stack HCI, depolama alanlarının verileri onarması ve yeniden eşitlemesi için tamamen yeniden tasarlanmış bir mekanizma sunar. Mevcut disk üzerindeki tarama katmanını Windows Server 2019’ a göre 1000 kat daha detaylı hale getirerek olası sorunlu bölgeleri daha yakından takip eder ve bu sayede sunucu başına ortalama yeniden eşitleme süresi 4 kata, hatta 5 kata kadar azaltır. Özellikle her geçen gün büyüyen verileri düşündüğümüz zaman HCI üzerinde kullandığımız disk boyutları için harika bir haber.

Geliştirilmiş Azure Entegrasyonu

Azure Stack HCI aslında her yeni sürümünde biraz daha fazla Azure kaynaklarına aracısız, agent veya özel komutlar olmadan bağlanmak, yönetmek veya birlikte çalışmak için geliştiriliyor. 21H2 sayesinde kurulumun hemen ardından Azure Resource Manager yani ARM ile çalışabilir. İndirilmesi, kurulması veya bakımının yapılması gereken ayrı bir araç yoktur. Azure Arc, Azure Stack HCI işletim sistemine yerleşik olarak geldiğinden şirket içerisindeki kaynaklarının herhangi birini kolayca Azure Portal üzerinde görebilir ve yönetebilirsiniz.

Bulut işletim sistemi için bulut desteği

Malum Microsoft Azure alt yapısı için çok ciddi bir insan gücüne sahip ve bunu özellikle ProDirect gibi üst düzey hizmet paketi alanlar çok iyi biliyor. Ücretsiz olan standart destek paketinde dahi pek çok müşterinin memnun olduğu bu eko sistem artık Azure Stack HCI iletim sistemini de destekliyor. Evet, Azure Stack HCI, Azure support kapsamında.

Microsoft özellikle bu destek için yeni bir ekip oluşturdu. Bir müşteri olarak, Azure portalı aracılığıyla desteğe kolayca ulaşabilir ve kendi kendine yardım kaynaklarına erişebilirsiniz. Geliştiriciler için aylık 29 ABD dolarından veya standart destek için aylık 100 ABD dolarından başlayan fiyatlarla, iş gereksinimlerinize uygun bir plan seçebilirsiniz.

Diğer başlıkları ise özet halinde aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

Use GPUs with clustered VMs

Artık cluster içerisindeki sanal makineler eğer uygun bir GPU ekran kartınız var ise GPU’ dan yararlanabiliyor.

Dynamic CPU compatibility mode

Bir HCI cluster kümesi içerisindeki node’ ların sahip olduğu tüm işlemcilerin ortak özelliklerini belirleyerek maksimum fayda sağlamaktadır. Bu sayede optimum CPU gücünü ve özelliklerini otomatik olarak kullanacak şekilde ayarlanabilir.

Storage thin provisioning

Network ATC

Bu özellike sayesinde HCI ortamındaki yönetim, compute ve storage gibi trafiklerin daha iyi optimize edilmesi ve bu sayede yüksek performans sağlanması amaçlanmıştır.

Bu sadece bir örnek olup ihtiyaç duyduğunuz senaryoya göre networkleri birbirinden ayrı olarak tasarlayabilirsiniz.

Adjustable storage repair speed

Kullanıcı tarafından ayarlanabilen depolama onarım hızı, kaynakları veri kopyalarını onarmak (esneklik) veya etkin iş yüklerini çalıştırmak (performans) için tahsis ederek veri yeniden eşitleme işlemi üzerinde daha fazla kontrol sunar.

Support for nested virtualization on AMD processors

Azure Stack HCI 21H2 sürümü, AMD işlemcilerde iç içe sanallaştırma (nested Virtualization) desteği ekler. Artık iç içe sanallaştırmayı birinci nesil EPYC işlemcilerde veya daha yeni nesillerde (Napoli, Roma, Milano) çalıştırabilirsiniz.

Manage quick restarts with Kernel Soft Reboot

Sunucuları normal bir yeniden başlatmaktan daha hızlı bir başlatma sağlar. Bunun temel sebebi normal bir bakım işleminde node bakım moduna alınıp, üzerindeki iş yükü boşaltılıp, yama geçildikten sonra yeniden başlatılır. Kernel Soft Reboot, işletim sistemi akışını düzene sokarak yeniden eşitlenecek veri miktarını en aza indirerek ve dolayısıyla genel cluster güncelleme süresini azaltarak yeniden başlatma performansını iyileştirir.

Evet bu makalemizde Azure Stack HCI OS 21H2 ile gelen yenilikleri anlattık. Umarım bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu