Microsoft Azure

Azure Stack HCI Cluster ortamımıza yeni bir Cluster Node Eklemek

Makalemin bundan önceki bölümünde Azure Site Recovery yapılandırmasını gerçekleştirmiştik. Bu bölümde ise mevcut ortama yeni bir node nasıl ekleriz onu öğreneceğiz.

Makalemin bundan önceki bölümüne aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz;

Azure Stack HCI ortamlarımız çalışıyor fakat kaynak ihtiyaçlarımız oluşabilir. Mevcut ortamın büyütülmesine ihtiyaç duyduğumuz noktada mevcut Cluster ortamımıza yeni bir node ekleyerek kaynaklarımızı çoğaltabiliriz. Bununla birlikte yine mevcut ortamımız dışında Stretched cluster yapısına geçerek farklı bir site ya da ortam da isteyebiliriz. Böyle bir ihtiyaç doğduğunda ortamımıza yeni bir Azure Stack HCI node eklemek için öncelikle işletim sistemimizi kurmuş olduğumuz sunucumuz üzerinde ya da var olan Windows Admin Center üzerine sunucumuzu ekleyerek ihtiyaç duyduğumuz role ve özelliklerin kurulumlarını gerçekleştirebiliriz.

Ben Azure Stack HCI sunucu kurulumunu gerçekleştirdim. Kurulum sonrası IP konfigürasyonu, isim değişikliği ve son olarak da trwsrvsinerji isimli domain ortamımıza sunucumuzu ekledim.

Yeni Azure Stack HCI sunucumuzu Windows Admin Center üzerine ekleyerek gerekli bileşenlerin kurulumlarına başlayacağım.

Windows Admin Center üzerine All connection tabına geçtikten sonra Add diyerek yeni sunucumuzu konsol üzerine ekleyeceğiz ve yönetimi buradan gerçekleştireceğiz.

Gelen sayfamızda daha önce de aşina olduğumuz ve Cluster kurulumlarını gerçekleştirdiğimiz ekranımız üzerinde yeni bir sunucu ekleyeceğimiz için ekran görüntüsünde de göreceğiniz Server Add diyerek ilerliyoruz.

Azure Stack HCI sunucumuzun adını girdikten sonra Add diyerek Windows Admin Center üzerine ekliyoruz.

Evet artık Windows Admin Center üzerinden sunucumuza bağlanabiliyoruz. Hali hazırda var olan Azure Stack HCI Cluster içerisine yeni sunucumuzu eklemek ve ortamımızı genişletmek için role ve bileşenlere ihtiyacımız bulunmakta. Bu kurulumları gerçekleştirmek için isterseniz yine Windows Admin Center üzerinden bağlandığımız sunucumuz için Intall  kurulumu için Roles & Features tabından faydalanabilir ya da PowerShell komut setleri ile kurulumları gerçekleştirebiliriz. Ben burada Powershell ile devam edeceğim.

Öncelikle sadece işletim sistemini kurduğumuz ardından da sadece network konfigürasyonu Active Directory üyesi yaptığımız sunucumuz için aşağıda belirttiğim rollerin kurulumlarını sırası ile geçekleştirelim.

Burada özellikle belirtmek isterim ki kurulumları tek bir komut seti içerisinde gerçekleştirebilirdik fakat kurulumlarını yapacağımız bu roller bizler için önemli olup yeniden başlatma ihtiyacı duyduğundan dolayı tek tek kurulumlarını gerçekleştireceğim.

Azure Stack HCI üzerinde Hyper-V Kurulumu

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V -All -NoRestart -Verbose

Kurulum başarı ile tamamlandı. Komut seti çalıştırdıktan sonra başarılı bir şekilde kurulduğunu ve yeniden başlatma ihtiyacı duyduğunu görüyoruz. Sunucumuzu yeniden başlatarak diğer rol kurulumuna geçiyorum.

Azure Stack HCI üzerinde Hyper-V için Management Shell

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V-Management-PowerShell -All -NoRestart -Verbose

Azure Stack HCI üzerinde Failover Cluster Kurulumu

Install-WindowsFeature Failover-Clustering -Verbose

Azure Stack HCI üzerinde Failover Cluster Management Shell 

Install-WindowsFeature RSAT-Clustering-PowerShell -Verbose

Bizler için önemli olan ve eklenecek yeni cluster node üzerinde yüklenmesi gereken bileşenler için de aşağıdaki komut setini kullanıyoruz.

Install-WindowsFeature -Name “BitLocker”, “Data-Center-Bridging”, “FS-FileServer”, “FS-Data-Deduplication”, “RSAT-AD-Powershell”, “Storage-Replica” -IncludeAllSubFeature -IncludeManagementTools -Verbose

Eğer yukarıda adım adım kurulumlarını tek bir adımda yapmak isterseniz aşağıda bulunan komut setini kullanarak bileşenlerin kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.

Install-WindowsFeature -Name “BitLocker”, “Data-Center-Bridging”, “Failover-Clustering”, “FS-FileServer”, “FS-Data-Deduplication”, “RSAT-AD-Powershell”, “RSAT-Clustering-PowerShell”, “Storage-Replica” -IncludeAllSubFeature -IncludeManagementTools -Verbose

İhtiyaç duyduğumuz role ve bileşenlerin kurulumlarını da tamamladığımıza göre artık yine Windows Admin Center üzerinden mevcut Cluster ortamımıza bağlanarak yeni Azure Stack HCI nodumuzu ekleyerek devam edeceğiz. Burada önemli bir detayı vermek istiyorum kurulumlara ilk başladığımız da önerilen yapının aynı donanımsal özelliklere sahip ve yine aynı üretici ürünü olması Best Practise olması açısında son derece önemlidir.

Evet Windows Admin Center üzerinden Cluster ortamımıza bağlanıyoruz ve Servers sayfamıza geçtikten sonra Inventory tabı ardından da Add diyerek yeni sunucumuzu eklemeye başlıyoruz.

Yeni Azure Stack HCI sunucu ismimi tanımladıktan sonra Add diyerek Cluster ortamımıza sunucumuz eklenmeye başlıyor. Birkaç dakika sürecek bu işlem sonrası artık sunucumuz Cluster üyesi olarak konsol üzerinden görebileceğiz.

Sunucumuz Cluster node olarak eklendi fakat hem Hyper-V cluster ortamımızın düzgün çalışması için bazı network adımlarını da tanımlamamız gerekmektedir. Bildiğiniz üzere ilk kurulumda 4 adet network kartımız vardı. Bu network kartlarından bir tanesi management için kullanırken bir tanesini de bizler sadece sunucular için kullanılmak üzere bir adet virtual switch oluşturmuş ve oluşturmuş olduğumuz bu ComputeSwitch üzerine almıştık. Diğer kalan 2 adet network kartlarını da Storage’lerimiz için ayırmıştık. Burada da birebir aynı konfigürasyonu yapmamız yapımızın doğru çalışması adına önemlidir. Aksi durumda Live Migration gibi adımları yapamadığımız gibi sunucuların birbirleri ile network katmanında da konuşturamayız.

Network ayarlarını yapabilmek için yine yeni eklemiş olduğumuz STACKHCINODE04 isimli sunucumuz üzerinde konfigürasyonları yapmaya başlıyoruz.

Cluster ortamımız üzerine geçtiğimizde Virtual Switches ardından New seçimini yaparak yeni sunucumuz üzerinde switch oluşturmaya başlayacağız. Daha öncesinde eğer Hyper-V cluster yapıları ile ilgilenenlerimiz var ise anımsayacaklardır. Bizler sanal switchlerimizi cluster üzerinden eklerdik. Normal şartlar altında bu adımı Hyper-V hostumuz üzerinde yapabiliyor olsak da bazı sorunlara sebep olabilmekteydi. Burada da aslında aynı işlemi gerçekleştiriyoruz.

Cluster node olarak yeni sunumuzu belirttik ardından isimlendirmemizi ve tip olarak da external olarak tanımlamalarımızı yaptık. Daha sonrasında hangi network kartını tanımlayacağımızı belirttikten sonra ayarlarımızı kaydediyoruz.

Burada interface isimlerini normal şartlar altında Production bir ortam olsa idi bu şekilde elbette bırakmazdım. Sunucu kurulumlarında oluşturduğumuz yapıya göre , network katmanında sonlanan switchlere göre isimlendirme yapmak ve ardından doğru network kartını seçebilmek adına önemli bir adım olurdu. Test ortamı olduğundan dolayı network kartlarının isimlendirmesine öncesinde dokunmadım. Bunu açıklama nedenim dökümana göre kurulum yapacak olanlar hangi network kartını ekleyeceğimizi nereden bileceğiz gibi bir soru oluşmaması adına açıklamak istedim.

Artık oluşturmuş olduğumuz ComputeSwitch isimli virtual switch konsol üzerinden görebiliyoruz. Eklenen virtual switches konsol üzerinde hemen görülmeyebilir biraz bekledikten sonra konsol üzerinde görünür olacaktır.

Virtual Switch olarak gerekli tanımlamaları da yaptıktan sonra şimdi storage için ayırmış olduğumuz 2 adet network kartımızın IP konfigürasyonunu yapmaya başlayalım. Yine bildiğiniz üzere burada herhangi bir virtual switch oluşturmadan devam etmiştik. Bunun için bu kez STACKHCINODE04 isimli sunucumuz üzerine geçiyoruz ve storage için IP yapılandırmamızı gerçekleştireceğiz.

Artık storage tarafında kullanılacak olan Ethernet 3 ve Ethernet 4 isimli network kartlarımız üzerinde IP konfigürasyonunu gerçekleştireceğiz. Bildiğimiz gibi ilk kurulumda buraya atamış olduğumuz Subnetlerimiz  172.16.0.0/24 ve 172.16.1.0/24 şeklindeydi.

Sunucumuzun sahip olduğu Ethernet 3 isimli network kartımızı seçiyoruz ve ardından Settings seçimini yaparak IP konfigürasyonuna başlıyoruz.

Sahip olduğumuz 172.16.0.0/24 subnetinden bir IP ataması yaparak kaydediyoruz.

Bir diğer network kartımız üzerinde de 172.16.1.0/24 subnetinden bir IP ataması yaparak kaydediyoruz.

Artık bütün networking tarafındaki adımlarımızı tamamladık. Bundan sonra yapılması gereken en önemli adım ise Cluster üzerine geçerek bir Validate işlemi yapmaktır. Burada herhangi bir problem görülür ise ona göre aksiyonlar alınarak devam edilmesi gerekmektedir.

Sahip olduğumuz Cluster üzerinde Servers sayfamıza geçiyoruz. Ardından Inventory tabı ve Validate seçimini yaparak cluster ortamımız ile ilgili bir rapor alarak gerekli incelemeleri ve problemleri gözlemleyebiliriz.

Artık Cluster ortamımız hazır ve kullanmaya başlayabiliriz. Bununla birlikte eklediğimiz yeni sunucumuz üzerinde var olan diskleri kullanmak için daha önce de yaptığımız gibi Cluster sayfamızda yer alan Volume altından ekleyerek devam edilebilir.

Azure Stack HCI ortamımız da çalışan sanal makinalarımız için Live Migration yapmak için

Taşıma yapmak istediğimiz sunucumuzu seçtikten sonra Manage altında yer alan Move seçimini yapıyoruz.

Taşımak istediğimiz sanal makinamızı cluster üyemiz olan ve yeni eklediğimiz Azure Stack HCI sunucumuzu seçerek Move diyoruz ve taşıma işlemini başlatıyoruz.

Böylelikle Azure Stack HCI ile ilgili olarak teknik detayları, kurulum ve konfigürasyonlarını tamamladık. Ardından yönetimsel tarafta yapılacak operasyonlardan bahsettik ve makalemizin sonuna geldik. Bundan sonra Azure Stack HCI AKS , SQL Server Manage Instance ve Azure ile kullanacağımız diğer servisler ile ilgili devam edeceğiz.

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu