Blog

Bilişim Sektörü için Geleceğin Meslekleri

Linkedin verilerini kullanarak Amerika kıtası için yapılmış çok güzel bir araştırmaya rastladım. Hemen aklınıza Amerika ile Türkiye de ki iş olanaklarının farklı olduğu gelebilir, doğrudur ancak özellikle genç arkadaşlarımızın geleceğe dair kendini geliştirecek alan araya veya yatırımlarına yön verecek pek çok insanı etkileyen sonuçlarının olduğuna inanıyorum. Sonuçlar çok beklenmedik değil ama bunun pek çok farklı kaynaklar ile kanıtlanması bence önemli.

Peki raporda neler görüyoruz?

Tabiki ilk sırada yapay zeka var!

Bulut bilişimin ilk çıktığı yıllarda olduğu gibi (o dönemi hatırlayan herkes bulut ile ilgili bir şeyler yaptığını iddia ediyor veya yapıyordu ama mutlaka satış argümanı olarak cloud kullanılıyordu, sonralarda ise toz duman ortadan kalktı ve gerçekten bulut bilişimin gücünü kullanan gerçek uygulamalar, servis ve hizmetler görmeye başladık) AI, ML ve Deep Learning çok duyuyoruz. Evet bazen marketing aracı olarak kullanılsa bile çok güzel örneklerini görebiliyoruz. Hatta Türkiye de de bu konuda çaşışan pek çok insanın olması, hazır ürün ve servislerin sunulması heyecan verici. Bu alandaki heyecanımız ve yatırımlarımız hiç hız kesmemeli çünkü hala en popüler iş alanlarından birisi.

Raporda en popüler 15 iş sıralanmış durumda, sıralama aşağıdaki gibi;

Artificial Intelligence Specialist
Robotics Engineer
Data Scientist
Full Stack Engineer
Site Reliability Engineer
Customer Success Specialist
Sales Development Representative
Data Engineer
Behavioral Health Technician
Cybersecurity Specialist
Back End Developer
Chief Revenue Officer
Cloud Engineer
JavaScript Developer
Product Owner

Bu arada tabiki bu iş kolları her zaman yeni teknolojiler ile tetiklenmektedir. Eğer en güncel melek dalları gibi teknolojileri de takip etmek istiyorsanız size önerim Gartner Hype Cycle incelemenizdir.

Rapora aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.

https://business.linkedin.com/content/dam/me/business/en-us/talent-solutions/emerging-jobs-report/Emerging_Jobs_Report_U.S._FINAL.pdf

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu