Haberler

Nokia, Ay’a 4G Telefon Şebekesi Kuracak

2024 yılında aya yeniden ayak basmayı planlayan Artemis programı bir 4G ağı kurmayı hedefliyor. NASA 4G ağı için Nokia’ya 14,1 Milyon Dolarlık bir fon sağlayacak.

Nokia, geçtiğimiz haftalarda Google ve Qualcomm’dan 230 milyon dolarlık yatırım almıştı. HMD Global çatısı altında hizmet veren Nokia, şimdi ise NASA’dan 14.1 Milyon dolarlık bir fon aldı.

Nokia ay yüzeyine 4G LTE ağı kurarak astronotların birbirleriyle ve yüzey araçları ile iletişimlerini sağlamasında rol oynayacak. NASA’da proje yetkilisi olan James Reuter; sağladıkları bütçe ile Nokia’nın halı hazırda kullanılan hücresel veri iletim teknolojilerinin ayda verimli ve akıcı bir iletişim sağlayacak şekilde optimize edilmesini araştırılacağını bildiriyor.

1969-1972 yılları arasında gerçekleştirilen Apollo isimli araçlarda, NASA’nın 2.4 Ghz’lik S-Band teknoloji kullanılmıştı. Gelecek yıllar için plan yapan NASA Ay’a giden astronotların en azından bazılarının orda kalmasını sağlayacak. Ancak bu teknoloji günümüzde yetersiz kalıyor ve gereksinimleri karşılamıyor.

Ay’da kalan astronotlar Nokia’nın kurduğu 4G ağı ile sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapacak. Aynı zamanda ilerleyen yıllarda Ay yüzeyine kurulacak olan üs bölgesi Nokia’nın 4G şebekesinden faydalanacak.

Neden 5G değil de 4G kurma planları yapılıyor?

Nokia, Ay yüzeyine 4G değil de 5G bağlantı şebekesi kurmaya çalışırsa, çok daha fazla verici kullanmak durumunda kalacak. İşte bu da projeyi çok daha pahalı bir boyuta ulaştıracak. Aynı zamanda 5G frekansları 4G frekanslarına göre daha kısa mesafelere yayın yaptığından dolayı 4G tercih edilmiş.

Kaynak

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Google, Geçmiş Yıllarda Yaşadığı DDoS Saldırısını Açıkladı

Xiaomi, 80W Kablosuz Şarj Aletini Duyurdu

Windows 10 Hesap Makinesi Uygulaması Linux’a Taşındı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu