Haberler

Windows Subsystem for Linux (WSL) 2.0.0 Güncellemesi: Mirrored Özelliği Geldi

Microsoft, Windows Subsystem for Linux (WSL) 2.0.0’ı çeşitli yeni özelliklerle birlikte piyasaya sürdü. Bu yeni özellikler arasında yeni bir ağ modu ve otomatik bellek ve disk boyutu temizliği bulunuyor.

İlk olarak, eklenen “Otomatik bellek geri kazanma” özelliği, önbelleklenen belleği geri kazanarak WSL sanal makinesinin (VM) bellek kullanımını dinamik olarak azaltırken kullanılıyor.

Bu sürümdeki bir diğer dikkat çekici ek özellik ise “Sparse VHD” özelliği. Bu özellik, WSL sanal sabit diskinin boyutunu otomatik olarak küçültüyor.

Ayrıca, bu WSL güncellemesi “mirrored“nı tanıtıyor. Bu yeni ağ modu, sadece yeni yetenekler getirmekle kalmıyor, aynı zamanda ağ uyumluluğunu da artırıyor.

WSL’de mirrored ağını etkinleştirmenin faydaları arasında IPv6 ve çok noktalı iletişim desteği, VPN’ler için geliştirilmiş ağ uyumluluğu ve WSL VM’ye yerel ağdan (LAN) ve Linux VM içinden Windows sunucularına bağlanma yeteneği bulunuyor.

Microsoft’un WSL Program Yöneticisi Craig Loewen, WSL 2.0.0’ın ayrıca “DNS Tünelleme”yi içerdiğini belirtti. Bu özellik, DNS isteklerini çözmek için WSL’ın kullandığı yöntemi değiştirerek ağ uyumluluğunu artırıyor.

Loewen şunları söyledi: “Bu, bir ağ paketi göndermeden DNS adı isteğini çözmemize izin verir, bu da VPN, belirli bir güvenlik duvarı yapılandırması veya diğer ağ yapılandırmalarınız olsa bile daha iyi internet bağlantısı almanıza yardımcı olur. Bu özellik, WSL içinde ağ bağlantınızın olmaması olasılığını azaltarak ağ uyumluluğunu artırmalıdır.”

WSL artık bir Hyper-V Güvenlik Duvarı özelliğine sahip, bu özellik Windows güvenlik duvarı kurallarını uygulayacak ve WSL VM için gelişmiş güvenlik duvarı yönetim seçenekleri sunacak. Ayrıca yeni eklenen “autoProxy” özelliği, WSL’ın Windows’tan proxy bilgilerini sorunsuz bir şekilde kullanmasını sağlayarak ağ uyumluluğunu daha da artırıyor.

Bu özelliklerin bazıları (örneğin, mirrored, DNS tünelleme ve Hyper-V Güvenlik Duvarı), Windows 11 22H2 çalıştıran ve Windows 11 Build 22621.2359 (KB5030310) sürümünü kuran Windows Insiders kullanıcılarına sınırlı olarak sunuluyor.

Kaynak: bleepingcomputer.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu