Haberler

Resmi Gazetede Yayınlandı! Teknolojik Ürünlerin İade Koşulları Değişiyor

Teknolojik ürünlerde keyfi iadelerin önüne geçmek için Ticaret Bakanlığı tarafından yeni bir düzenleme getirildi. Yeni düzenleme 23.08.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı, 1 Ekim 2022 itibariyle de yürürlüğe girecek.

Teknolojik ürün

Bugün resmi gazetede Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik başlığı altında yeni bir düzenleme yayınlandı. Yeni yönetmelikle birlikte tüketiciler telefon, bilgisayar, akıllı saat ve tablet gibi teknolojik ürünler için keyfi olarak iade talebinde bulunamayacak. İadeler yalnızca ayıplı ve kusurlu mallar için gerçekleştirilebilecek.

İade edilen ürünün kargo ücretini müşteri ödeyecek

Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen yeni düzenleme ile birlikte bir yeni değişiklik de iadelerin kargo ödemeleri için yapıldı. Tüketiciler, iade ettiği ürünlerin kargolarını kendileri karşılayacak, satıcı firmaya ödetemeyecek.

Yönetmeliğe eklenen kargo ücretleri ile ilgili kısım şu şekilde;

“Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür. Ancak, tüketiciye teslim edilen malın Kanunun 8 inci maddesi kapsamında ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulamaz. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilebilir.”

İade süreci 14 güne çıkartıldı

Tüketiciler, şu ana kadar iade etmek istedikleri ürünü 10 gün içinde kargoya verebiliyordu. Yeni yönetmelikle birlikte bu süre de uzatıldı. Artık iade etmek istediğiniz ürünü size tesliminden sonra 14 gün içinde kargoya verebilirsiniz. Teknolojik ürünlerde keyfi iadenin kaldırılması, iade kargo ücretinin tüketici tarafından karşılanması ve iade sürecinin 14 güne çıkartılması 1 Ekim 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.

Yeni düzenleme ile bir yükümlülük de bankalara getirildi. 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek düzenleme ile birlikte tüketici alışveriş esnasında taksitli ödeme yaptı ve sonrasında ürünü iade ettiyse banka bu iadeyi tek seferde yapacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu