Windows Server

Windows Server 2012 ile Server Core’dan Full Installation’a Yükseltme

Windows Server 2012 henüz beta aşamasında olsa da birçok yenilik içermekte ve bu makalede kurulum seçeneklerinden, özellikle de GUI olan ve olmayan versiyonlar arasındaki geçişten bahsedeceğim.

 

İlk olarak Windows Server 2012’de 3 kurulum seçeneği mevcut. Bunlar :

 

1.       Server Core

2.       Full

3.       Minimal Server Interface

 

Minimal Server Interface Server Core ve Full seçeneklerinin arasında yer almakta. Internet Explorer, Windows Explorer gibi Full Installation’da gelen grafiksel arabirimlere sahip değil, ancak Server Core Installation’da olmayan Server Manager, Event Viewer gibi yönetim araçları mevcut.

 

Daha önceki sunucu işletim sistemi versiyonlarının aksine artık Full Installation seçeneği, önerilen kurulum yöntemi değil ve Microsoft tarafından sadece geriye doğru uyumluluk adına eklenmiş bir seçenektir. Yani bundan sonra komut satırı ve özellikle de Powershell daha büyük öneme sahip.

 

Windows Server 2012’nin kurulum ekranı aslında Windows Server 2008 ile tanıştığımız ekran ile aynı. Aşağıdaki resimde de görülebileceği üzere Beta sürümü sadece Datacenter Edition içermekte ve yine daha önceden alışık olduğumuz şekilde Server Core Edition ve Server with a GUI seçenekleri mevcut. Minimal Server Interface biraz gizlenmiş durumda, ürünün final sürümünde kurulum ekranına eklenmesi muhtemel.

 

 

image001

 

 

 

Windows Server 2012 kurulumundaki bir diğer yenilik işte bu noktada ortaya çıkmakta. Windows Server 2008 ailesinde yaptığımız kurulum türü seçimi daha sonra değiştirilememekteydi. Artık kurulum seçenekleri arasında geçiş mümkün. Aşağıdaki resim konuyu oldukça güzel ifade etmekte.

 

 

image002

 

 

 

image003

 

Öncelikle Server Core kurulmuş bir sistemden Full Installation’a nasıl geçebileceğimizi ifade edeyim. Windows Server 2012 henüz beta aşamasında olduğundan dolayı şu anda Full Installation yükseltmesi yapabilmeniz için sunucunun internete erişebiliyor olması gerekli ki bunu bir bug olarak değerlendirmekteyim. Server Core Installation seçeneği ile kurulum yapıldığında aşağıdaki komutu çalıştırmanız ve tamamlandıktan sonra sunucuyu yeniden başlatmanız yeterlidir.

 

 

image004

 

 

Sunucuyu yeniden başlattığınızda Full Installation geçişi tamamlanmış olacaktır. Benzer şekilde Full Installation’dan Server Core Installation’a geri dönmek için aşağıdaki komutu çalıştırmanız ve sunucuyu restart etmeniz gerekli.

 

 



image005

 

 

 

 

 

 


Makalenin başında da belirttiğim 3. seçenek olan Minimal Server Interface’e Server Core Installation’dan geçmek için aşağıdaki komutu çalıştırmanız gerekli.

 

 



image006

 

 

 

 

 


Gördüğünüz üzere Server-GUI-Shell özelliğini aktif hale getirmedik ancak Server-GUI-Mgmt özelliğini yükledik. Bu şekilde yaptığımızda sadece Server Manager ve ona bağlı diğer yönetim araçlarımız yüklenmekte. Command Prompt ve Server Manager’ın bulunduğu ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

 

image007

 

 

Minimal Server Interface oldukça ilgi çekici bir seçenek olarak görünmekte. Bu seçenekte Server Core’da olduğu gibi tamamen komut satırına bağlı değiliz. Aynı zamanda Internet Explorer gibi diğer kullanıcı arabirimi de olmadığından sunucu daha güvenli, daha az güncelleme ve downtime gerektirecektir.

 

Full Installation’dan Minimal Server Interface’e dönmek için aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz.

 

 



image008

 

 

 

 

 

 


DISM yani Deployment Image Servicing and Management Tool ve Powershell ile yaptığımız bu işlemlerin tümünü Full Installation ile Minimal Server Interface Installation kurulmuş sunucularda Server Manager ile de gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Windows Server 2008’den tanıdığımız sconfig tool’u halen kullanılabilir durumda ve Server Core’dan Full Installation’a yükseltme için kullanabilirsiniz.

 

 

image009

 

 

Son olarak Windows Server 2012 ile Server-Core üzerinde desteklenen rollerin sayısının arttığını belirtelim. Server-Core üzerinde desteklenen tüm rollerin listesi şöyle :

 

  • Active Directory Certificate Services
  • Active Directory Domain Services
  • Active Directory Lightweight Directory Services (AD LDS)
  • Active Directory Rights Management Server
  • DHCP Server
  • DNS Server
  • File and Storage Services (including File Server Resource Manager)
  • Hyper-V
  • Print and Document Services
  • Remote Desktop Services sub roles
    • Remote Desktop Connection Broker
    • Remote Desktop Licensing
    • Remote Desktop Virtualization Host
  • Routing and Remote Access Server
  • Streaming Media Services (available as a separate download)
  • Web Server (including a subset of ASP.NET)
  • Windows Server Update Server

 

Makalemizin sonuna geldik. Umarım faydalı bir makale olmuştur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu