Windows Server

Restartable Active Directory

 

Windows Server 2003’te Active Directory üzerinde bir işlem yapabilmek için ( database folder’ını değiştirme, restore vb.)  Server’ı yeniden başlatıp F8 menüsünden “Directory Services Restore Mode” seçeneğini seçerek server’ı başlatıp; ardından  işlemi tamamlayıp  makineyi tekrar normal olarak başlatmamız gerekmektedir. Takdir edersiniz ki üzerinde çok fazla servis çalışan bir server’ın kapatılıp yeniden açılması çok uzun zaman alabilmekte ve hatta daha acısı restarttan sonra server’ın açılamaması durumları gözlenebilmektedir. Microsoft da bunu düşünmüş olmalı ki server ailesinin yeni gözbebeği Windows Server 2008’deki yenilikler arasına benim de incelerken en çok hoşuma giden özelliklerden biri olan Active Directory hizmetinin servisler kısmından durdurulup tekrar başlatılabilmesi yeniliğini getirmiş. Gelin birlikte bu özelliği kullanaraktan Active Directory database’inin taşınması işlemine bakalım.

 

1)      Öncelikler Run satırına services.msc yazarak servisler konsoluma ulaşıyorum. Burda “Active Directory Domain Services” isimli servisin üzerine sağ tuşla tıklayıp “stop” seçeneğine tıklıyorum. Bu sayede Active Directory’i  durdurmuş oluyorum. Bununla birlikte yanında bu servise bağlı olarak çalışan File Replication, Kerberos Key Distiribution Center,  Intersite Messaging ve DNS Server servislerini de durdurmayı isteyip istemediğimi soran uyarı penceresine Yes diyerekten devam ediyorum.

clip_image001

2)      Run satırına cmd yazıp komut satırına düşüp burdan ntdsutil isimli aracımı çalıştırıyorum.

Ntdsutil ‘de “Activate instance ntds” yazıp enter’lıyorum.

“Files” yazıp enter’lıyorum

Ardından Active Directory Database ‘ini taşımak istediğim folder olan c:SelimsAD isimli klasör ismini kullanarak aşağıdaki komutu yazıyorum.

Move db to c:SelimsAd

clip_image002 

 

3)      Database’in başarıyla move edildiği mesajını gördükten sonra iki kere ardarda “q” yazıp enter’layarak ntdsutil’den çıkıyorum. Ve ardından tekrar servislerden Active Directory Domain Services” hizmetine sağ tuşla tıklayıp start diyerek servisi başlatıyorum.

 

clip_image003

4)      Taşıma işleminin sağlamasını en basit olarak  Active Directory Users and Computers snap’ininin düzgün çalışıp çalışmadığına bakaraktan yapabiliriz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu