Blog

IDE Nedir? En İyi IDE’ler Hangileridir?

Yazılım uygulamaları geliştirmek karmaşık bir faaliyettir. Kod, kullanıcı arabirimi, proje yapısı, ortam yapılandırmaları vb. birlikte çalışan birçok şey oluşturmanız gerekir.

Bu karmaşıklığı azaltmanız için bu noktada, integrated development environment (IDE) devreye girer.

Peki IDE nedir?

IDE Nedir?

Integrated Development Environment (IDE) yani “Tümleşik Geliştirme Ortamı“, bir yazılım geliştirme projesi için gereken tüm araçları tek bir yerde birleştiren bir yazılım uygulamasıdır. Daha temel düzeyde IDE’ler, bir geliştiricinin uçtan uca bir program yazmak ve oluşturmak için ihtiyaç duyduğu neredeyse tüm araçları sağlar. Geliştiriciler, uygulamalarını çalıştırırken kod yazmak, yönetmek ve yürütmek için bir IDE kullanır. Düzenleme kodunun farklı yönlerini bağımsız programlara soyutlayarak geliştirme sürecini çok daha kolaylaştırır. Ancak, basit bir kod düzenleyici yerine IDE’ler, birden çok programlama işleminin işlevselliğini tek bir işlemde birleştirir.

Bir IDE en azından bir düzenleyici, derleyici ve hata ayıklayıcı sağlar ve genellikle kod tamamlama ve genel kod yönetimi gibi görevleri gerçekleştirir. Bazı IDE’ler; veri görselleştirme, izleme veya çapraz referanslama gibi gelişmiş özelliklere de sahiptir.

Bazı IDE’ler Python veya Java gibi belirli bir programlama diline odaklanır, ancak birçoğunun diller arası yetenekleri vardır. Metin düzenleme yetenekleri açısından, IDE’ler genellikle temel düzey kod üzerine inşa edilecek framework’lerin ve öğe kitaplıklarının eklenmesine sahiptir veya buna izin verir.

Yazma işlemi boyunca, bir veya daha fazla kullanıcı IDE içinde hiyerarşiler oluşturur ve belirlenen bölgelerine kod grupları atar. Bunlardan gruplamalar bir araya dizilebilir, derlenebilir ve oluşturulabilir.

Çoğu IDE, derleme sırasında etkinleşen yerleşik hata ayıklayıcılarla birlikte gelir. Görsel hata ayıklayıcılar, birçok IDE’nin önemli bir avantajıdır. Herhangi bir hata tespit edilirse, kullanıcılara kodun hangi bölümlerinde sorun olduğu gösterilir.

IDE’ler, daha iyi kodlama yapmaya, kod tamamlamaya, hata ayıklamaya, kodun görsel temsiline ve derin program analizine izin verdikleri için özellikle karmaşık programlama için uygundur. Dile bağlı olarak, bu IDE’ler, genel geliştirme deneyimini iyileştirmek için şablonlar, sözdizimi vurgulama ve kod katlama içerebilir.

IDE vs. Metin Düzenleyici

IDE’ler önemli ölçüde daha kapsamlı yeteneklere sahip olsa da, metin düzenleyicilerin kullanımının daha kolay olduğu ve bir görevi tamamlamak için daha uygun olduğu durumlar vardır. Basit bir komut dosyası yazan veya bazı temel HTML’leri oluşturan kullanıcılar, muhtemelen karmaşık bir IDE yerine bir metin düzenleyici kullanır. Metin düzenleyici yazılımının hala sözdizimi vurgulayıcıları ve arama yetenekleri vardır.

IDE vs. Komut Satırı Aracı (Command-line Tool)

Komut satırı yani command-line tool, nispeten teknolojiden anlayan insanların duyduğu ancak çoğu zaman derinlemesine bilmediği bir terimdir. En basit haliyle, 1980’lerin bilgisayarlarını hayal ederken aklınıza gelen arayüzdür. Komut satırları, programcıların doğrudan kaynaklarla iletişim kurmasını ve program kaynak koduna erişmesini sağlar.

Nispeten eski görünürler, ancak bazı kullanıcılar bu geleneksel, tamamen metin tabanlı arayüzü tercih eder. Doğrudan bir komut satırına (veya bir Mac kullanıcısıysanız portala) programlamak için çok fazla deneyim ve belgeye ihtiyacınız vardır, çünkü kullanıcılar görselleştirme ve hatalara karşı biraz kördür.

IDE Neden Önemlidir?

Yazılım yazma, oluşturma ve test etme süreci boyunca geliştiriciler çeşitli araçlar kullanır. Metin editörleri, kod kitaplıkları, hata izleme yazılımları, derleyiciler ve test platformları en yaygın geliştirme araçları arasındadır. IDE kullanmayan bir geliştiricinin bu araçları ayrı ayrı seçmesi, dağıtması, entegre etmesi ve izlemesi gerekir.

Tümleşik bir geliştirme ortamı, geliştirmeyle ilgili bu teknolojilerin birkaçını tek bir framework’te birleştirir. Tüm yardımcı programlar aynı çalışma alanında temsil edildiğinde, geliştiricilerin bunları ayrı ayrı nasıl çalıştıracaklarını öğrenmek için saatler harcaması gerekmez. Bu, bir ekibin standart araç ve uygulamalar hakkında bilgi edinmesi için IDE kullanabilecek yeni geliştiriciler için de kullanışlıdır.

Akıllı kod tamamlama ve otomatik kod oluşturma gibi çoğu IDE özelliği, eksiksiz karakter dizilerini yazmayı ortadan kaldırarak zamandan tasarruf etmek için tasarlanmıştır. Entegre araç seti, yazılım geliştirmeyi kolaylaştırırken kod ve yazım hatalarını tespit edip azaltmayı amaçlar.

Diğer popüler IDE özellikleri, geliştiricilerin iş akışlarını ve problem çözmelerini kolaylaştırmaya yardımcı olur. IDE’ler, kodu yazıldığı gibi ayrıştırır ve gerçek zamanlı olarak ortaya çıkan sorunları tanımlar. Çoğu IDE, metin düzenleyicide dilbilgisini ayırt etmek için görsel ipuçları kullanan sözdizimi vurgulamayı da içerir.

IDE’lerin Ortak Özellikleri Nelerdir?

IDE’ler uzun yıllardır var, sadece hata ayıklama ve test amaçlı bir platform olmaktan geliştiricinin bir uzantısı olabilecek entegre bir yazılım parçasına kadar, IDE’ler zamanla gelişmeye ve değişmeye devam etmiştir.

Bir IDE’nin bazı standart özellikleri aşağıdaki gibidir:

Metin düzenleyici: Hemen hemen her IDE, kaynak kodu yazmak ve işlemek için tasarlanmış bir metin düzenleyiciye sahiptir. Bazı araçlar, ön uç bileşenlerini sürükleyip bırakmak için görsel bileşenlere sahip olabilir, ancak çoğu, dile özgü sözdizimini vurgulayan basit bir arayüze sahiptir.

Hata Ayıklayıcı: Hata ayıklama araçları, kullanıcılara kaynak kodundaki hataları belirleme ve düzeltme konusunda yardımcı olur. İşlevselliği ve performansı test etmek için genellikle gerçek dünya senaryolarını simüle eder. Programcılar ve yazılım mühendisleri genellikle çeşitli kod bölümlerini test eder ve uygulama yayınlanmadan önce hataları belirleyebilir.

Derleyici: Derleyiciler, programlama dilini ikili kod gibi makinelerin işleyebileceği bir forma çeviren bileşenlerdir. Makine kodu, doğruluğunu sağlamak için analiz edilir. Derleyici daha sonra performansı optimize etmek için kodu ayrıştırır ve optimize eder.

Kod tamamlama: Kod tamamlama özellikleri, ortak kod bileşenlerini akıllıca tanımlayıp ekleyerek programcılara yardımcı olur. Bu özellikler, geliştiricilere kod yazarken zaman kazandırır ve yazım hatası olasılığını azaltır.

Programlama dili desteği: IDE’ler genellikle tek bir programlama diline özgüdür, ancak birkaçı çoklu dil desteği de sunar. Bu nedenle, ilk adım, hangi dillerde kod yazacağınızı bulmak ve olası IDE listenizi buna göre daraltmaktır. Örnekler arasında Ruby, Python ve Java IDE araçları sayılabilir.

Entegrasyonlar ve eklentiler: Entegre geliştirme ortamı adıyla, IDE’lere bakarken entegrasyonların dikkate alınmasının gerekmesi şaşırtıcı değildir. IDE’niz geliştirme portalınızdır, bu nedenle diğer tüm geliştirme araçlarınızı dahil etmek geliştirme iş akışlarını ve üretkenliği artıracaktır. Kötü entegrasyonlar sayısız soruna neden olabilir ve birçok felaket senaryosuna yol açabilir.

IDE Türleri Nelerdir?

Var olan hemen hemen her programlama dili için bir IDE vardır. Her biri, programcıların hızlı ve verimli bir şekilde yüksek kaliteli kod geliştirmesine yardımcı olan farklı özellikler sunar.

Çok dilli IDE: Bunlar, birden fazla programlama dilini destekleyen IDE’lerdir. Yeni başlayan bir programcıysanız, çok dilli bir IDE kullanmayı öğrenmek isteyebilirsiniz. Örneğin, Visual Studio, inanılmaz özellikler, uzantılar ve yükseltmeler için sürekli destek ile tanınan çok dilli bir IDE’dir. Bir uzantı ekleyerek yeni bir programlama dili için destek eklemek kolaydır.

Mobil geliştirme IDE: Mobil uygulama geliştiriciler, etkili uygulamalar oluşturmak için bu tür geliştirmelere odaklanan bir platform ister. Örneğin, Android Studio ve Xcode, Android ve iOS platformları için uygulamalar geliştirmeye yönelik mobil geliştirme IDE’leridir.

Web/Bulut Tabanlı IDE: Bulut tabanlı IDE’ler, yerel geliştirme ortamlarına kıyasla birkaç benzersiz avantaj sağlar. Bir SaaS IDE, yerel bir iş istasyonunun hesaplama kaynaklarını ele geçirmeden uzun süren işleri yürütebilir. Bulut IDE’leri genellikle platformdan bağımsızdır ve birkaç bulut tedarikçisine bağlantı sağlar.

Belirli dil IDE’si: Yalnızca bir dilde çalışan geliştiriciler için özel olarak tasarlanmış IDE’ler vardır. Örneğin, Java için Jikes ve Jcreator; C/C++ için CodeLite ve C-Free ve Python için Idle.

En İyi IDE’ler Hangileridir?

IDE’lerin “tümleşik” bileşeni, bu araçları basit kod düzenleme araçlarından ayırır. Hata ayıklayıcılar, derleyiciler ve otomasyon yetenekleri de buna katkıda bulunur. Ancak IDE’lerin diğer araçlardan daha avantajlı olmasının en büyük nedenlerinden biri, bir ortamı eklentiler ve entegrasyonlarla özelleştirme yeteneğidir. Eklentiler, iş akışlarını özelleştirmeye ve işlevsellik eklemeye yardımcı olur.

Eklentiler, renk temaları ve çizelgeleri kadar basit veya sürekli dağıtım ve veri tabanı geliştirme uzantıları kadar karmaşık olabilir. Aşağıdakiler, C, C++, PHP, Java, JavaScript, Python ve diğer birçok dili destekleyen en iyi çok işlevli IDE çözümlerinden bazılarıdır.

En iyi 10 IDE yazılım sağlayıcısı:

  • Visual Studio
  • IntelliJ IDEA
  • PyCharm
  • Xcode
  • Eclipse
  • PhpStorm
  • WebStorm
  • Syncfusion
  • NetBeans
  • AWS Cloud 9

Python IDE

Python tümleşik geliştirme ortamları, Python yazılım geliştirme için gereken tüm araçları içerir. Süreçlerin otomasyonunu destekler ve geliştiricinin üretkenliğini ve verimliliğini artırır. Analitik ve iş zekasının gelişmesiyle görüldüğü gibi, Python’un çok çeşitli bilgisayar ve bilimsel uygulamalarda artan popülaritesi, onu yürütmek için bir IDE’ye duyulan ihtiyacı zorunlu kılar.

Temel programlar özel araçların kullanımını gerektirmese de, bu noktaya ulaşıldığında bir tür Python IDE’si gerekir; ancak, birkaç tür IDE vardır ve bazıları belirli dilleri desteklemede diğerlerinden daha iyidir.

Aşağıda en iyi 5 Python IDE yazılım sağlayıcısını bulabilirsiniz:

  • PyCharm
  • Eclipse
  • AWS Cloud 9
  • The Jupyter Notebook
  • Spyder download

Java IDE

Java popüler bir programlama dilidir. Güçlü ve güvenli masaüstü, iş yeri, mobil ve çevrimiçi uygulamalar oluşturmak için yaygın olarak kullanılır. Java tümleşik geliştirme ortamları, programcılara eksiksiz bir yazılım geliştirme araçları seti sunan platformlardır. Java IDE’leri, belirli uygulama platformlarıyla çalışacak ve yazılım geliştirme yaşam döngüsü (SDLC) engellerini azaltacak şekilde tasarlanmıştır.

Java geliştiricileri için mevcut en iyi IDE’ler aşağıdaki gibidir:

  • IntelliJ IDEA
  • Visual Studio
  • Eclipse
  • Xcode
  • NetBeans

IDE’nin Avantajları Nelerdir?

IDE kullanmanın birkaç önemli nedeni vardır. Platform, çoğu geliştiricinin kullandığı üç kritik aracı merkezileştirir: Kaynak kodu düzenleyiciler, hata ayıklayıcılar ve derleyiciler. Bu, kullanıcıların tek bir ortamda kod yazmasına, mükemmelleştirmesine ve işlemesine olanak tanır.

Bu araçların merkezileştirilmesi, söz konusu kaynak kodunda gezinmeyi de kolaylaştırır. Birçoğu, kodu test etmek, düzenlemek ve yeniden düzenlemek için ek yetenekler içerir. Otomatik tamamlama gibi diğer özellikler, oluşturma ve devreye alma yetenekleriyle birlikte, bir geliştiricinin yeteneklerini önemli ölçüde genişletir ve geliştirme hızlarını artırır.

Diğer avantajlar şunlardır:

  • Sürüm kontrol sistemleri, hata ayıklama araçları ve Hizmet Olarak Platform (PaaS) gibi bir geliştiricinin ihtiyaçlarının tümü olmasa da çoğu için tek bir ortam görevi görür.
  • Kod tamamlama yetenekleri, programlama iş akışını iyileştirir.
  • En yüksek kalitede kod sağlamak için hataları otomatik olarak kontrol eder.
  • Yeniden düzenleme yetenekleri, geliştiricilerin kapsamlı ve hatasız yeniden adlandırma değişiklikleri yapmasına olanak tanır.
  • Sorunsuz bir geliştirme döngüsü sürdürmenize olanak tanır.
  • Geliştirici verimliliğini ve memnuniyetini artırır.
  • En kaliteli yazılımı zamanında teslim etmenizi sağlar.

IDE Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

IDE’ler yalnızca daha hızlı olmakla kalmaz, aynı zamanda test etme ve hata ayıklama için harcanan süreyi de önemli ölçüde kısaltır. Sonuçta, kim zamandan tasarruf etmek ve daha üretken olmak istemez ki? Bununla birlikte, bir IDE kullanıp kullanmamaya karar vermeden önce bilmeniz gereken bazı dezavantajlar da vardır.

Karmaşık IDE’ler yeni başlayanlar için en iyi seçenek değildir. Kodlamayı öğrenmenin yanı sıra bir IDE öğrenmeniz gerektiğinde bu kolay değildir. Ayrıca, gelişmiş kodlama özellikleri ve kısayollar bazen önemli ancak yaygın dil nüanslarını gizler. Yeni bir dil öğrenirken ayrıntılara dikkat etmek çok önemlidir. Bir IDE kullanmak, yeni bir dil öğrenmeyi daha zor hale getirebilir. Yeni örnek, şablon ve işlevler dahil olmak üzere düzenli yükseltmelere ayak uydurmak zordur.

Bir IDE Nasıl Seçilir?

Bir IDE seçerken, aşağıdaki dört ana faktörü göz önünde bulundurmanız gerekir:

  • Kullanıcı arayüzünün rahatlığı
  • Özellik sayısı
  • Dil desteği. Burada, uzun vadeli perspektifi unutmayın. Bir gün aniden başka bir dilde gelişmeniz gerekebilir. Bu durumda aynı IDE’ye bağlı kalmak harika olur. Bu nedenle, birden çok programlama dilini destekleyen bir ortam seçmeyi düşünün.
  • Fiyatı göz önünde bulundurun. Evet, birçok ücretsiz açık kaynak çözüm vardır. Bununla birlikte, genel eğilim şudur: Maliyet, mevcut özelliklerin sayısına bağlıdır.

Yukarıdaki 4 ana faktörün dışında, ayrıca aşağıdakiler gibi diğer faktörlere de odaklanabilirsiniz:

  • Çalışma hızı
  • Ekosistem. Topluluk ve üreticinin kendisi tarafından hangi uzantılar sunuluyor?
  • IDE’nin çok büyük dosyaları açabilmesi ve donmaması
  • Kaynak dosyalarda arama yapmak kolay mı?
  • Çeşitli yapı sistemleriyle entegrasyon mümkün mü?
  • Büyük projeler üzerinde ölçeklenebilirlik (yüz binlerce satır kod içeren projeler) var mı?
  • Genişletilebilirliğe mi ihtiyacınız var?

Unutmayın, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir araç yoktur, bu nedenle IDE seçimleri yolunuzun bir yerinde ödünler olacaktır.

Fakat Visual Studio veya WebStorm gibi araçlar, yukarıdaki tüm özellikleri kapsamaya ve mümkün olan en geniş özellik yelpazesini sağlamaya çalışır. Ancak çalışmalarında kod editörlerinin basitliğini ve hızını tercih eden birçok geliştirici vardır. Dosyalarınız ve kodunuz arasında kolayca gezinmenizi sağlayan iyi ve güçlü bir düzenleyiciye karşı savaşmak zordur. Sublime Text, programlama dünyasını gerçekten kasıp kavuran bir örnektir.

Özetle diyebiliriz ki, geliştiriciler, işlerini kolaylaştırmak için tümleşik geliştirme ortamlarını kullanır. IDE’ler özellikle karmaşık kodlar için kodlama sürecini çok daha akıcı ve anlaşılır hale getirmeye yardımcı olur.

Bir IDE seçimi, projenin kapsamına ve programlama dili, sürüm kontrol sistemi ve diğer faktörler gibi diğer faktörlere bağlıdır. Elbette işletmelerin bütçelerini ve kişisel tercihlerini de göz önünde bulundurmanız gerekir.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu