Virtualization

vRealize Automation Bölüm 6

Bu bölümde Blueprint oluşturmayı anlatacağım. Blueprint’ler virtual, cloud veya fiziksel makineler için bir çok özellik sunar. Blueprint’ler sayesinde Workflow’lar oluşturabiliriz. Bir Blueprint oluşturmaya başlamadan önce, son kullanıcıların ne tür hizmetleri almak istediğini anlamanız gerekir. Son kullanıcı bir virtual machine talebinde bulunduğunda, işletim sistemi içerisinde istemiş olduğu uygulamaların kurulu durumda olmasını bekler. Yani Blueprint’ler sayesinde son kullanıcılar virtual machine talebinde bulunurlar. Siz Blueprint oluştururken ister inventory içerisinde bulunan bir virtual machine’in linked clone’unu isterseniz Clone’unu istersenizde sadece create edilmesini ayarlayabilirsiniz. Bu özellikler ile ilgili detaylı olarak aşağıda bilgi vereceğim. Blueprint üzerinde belirleyeceğiniz imaj, cpu, memory, storage gibi bilgiler önemlidir. Çünkü son kullanıcı bir makine talep ettiğinde Blueprint’de belirlediğiniz konfigurasyonu baz alarak oluşturur.

tenantadmin user’ı ile https://vrac.tayfundeger.local/vcac adresine login oluyorum.

Infrastructure > Blueprints bölümüne giriş yapıyoruz.

clip_image002

Blueprint’leri isterseniz Cloud’da bulunan bir template veya virtual machine’in için kullanabilirsiniz. Eğer ortamınızda bir vCloud Director var ise bununla birbirine bağlayabilirsiniz. Aynı şekilde Hybrid Cloud’ada bağlayabilirsiniz.

Ben vCenter’im içerisinde bulunan bir Template’i kullanacağım için vCenter’ı seçiyorum.

clip_image004

Blueprint ekranında,

Name: Blueprint ismini belirtiyoruz. Burada belirteceğiz isim aynı zamanda talep ekranında gözüken isimdir.

Description: Template içerisinde hangi özelliklerin yer aldığını yazabilirsiniz veya boş bırakabilirsiniz.

Master (can be copied) : Eğer bu Blueprint’in kopyalanmasını istiyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz. Bu seçeneği seçtiğinizde Blueprint kopyalanabilir hale gelecektir. Yani bu blueprint’i kullanarak yeni bir Blueprint oluşturabilirsiniz.

Display location on request: Makine isteği gönderildiğinde kullanıcı datacenter location’u seçmesi gerekir.

Shared blueprint (can be shared across groups): Bu seçenek işaretlendiğinde blueprint diğer business group’lar ile paylaşılacaktır. Ben tenantadmin ile işlem yaptığım için bu seçenek otomatik olarak işaretli olarak geldi.

Reservation policy: Önceki bölümlerde oluşturmuş olduğumuz reservation policy burada karşımıza çıkıyor. Hangi reservation policy’i kullanmak istiyorsanız onu seçebilirsiniz. İsterseniz boş bırakabilirsiniz.

Machine prefix: Blueprint’den oluşturulan virtual machine’lerin hangi machine prefix’i kullanacağını seçiyoruz.

Reservation Policy ve Machine Prefix ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki link’lerde görebilirsiniz.

http://www.tayfundeger.com/vrealize-automation-part-6-configure-fabric-and-business-group.html

http://www.tayfundeger.com/vrealize-automation-part-7-creating-reservations.html

Maximum per user: User’in kaçtane makine oluşturacağını ayarlayabilirsiniz. İsterseniz buraya belirteceğiz sayı ile sınırlayabilirsiniz. İstersenizde boş bırakabilirsiniz. Boş bıraktığınızda herhangi bir sınır olmayacaktır.

Archive (days): Bu blueprint’den oluşturulan virtual machine’in nekadar süre saklanacağını Archive bölümüne belirtiyoruz. Eğer archive istemiyorsanız 0 olarak girebilirsiniz.

Cost (daily): Oluşturulacak makinanın günlük değerini belirtiyoruz. İsterseniz burayıda boş bırakabilirsiniz.

clip_image006

Build Information bölümünde, blueprint’den oluşturacağımız virtual machine’in CPU ve Memory miktarları ile ilgili işlemler yapacağız.

Blueprint type: Server’i seçiyoruz.

Action: Oluşturulan Blueprint’in hangi yöntem ile virtual machine oluşturmasını istiyorsunaz onu seçmeniz gerekli. Benim vCenter’im içerisinde hazır Template’im olduğu için Clone’u seçtim. Zaten diğer bölümlerde burada yer alan diğer seçeneklerinde makalesini yazacağım.

Provisioning workflow: CloneWorkflow seçeneğini seçiyoruz. Zaten clone seçtiğimiz için burada başka seçenek karşımıza çıkmıyor.

Bu clone’dan oluşturulacak virtual machine’in CPU, Memory, Storage bilgilerini dolduruyoruz. Minimum değerlerini girmek zorunlu ancak Maximum değerleri zorunlu değil.

clip_image008Build Profiles bölümünde önceden oluşturmuş olduğunuz Build Profiles’lar gözükür. Bunu daha sonraki makalelerimde anlatacağım. Kısaca bahsetmek gerekirse, bu blueprint’de çalışacak script ‘leri burada seçiyorsunuz. Ancak biz böyle birşey oluşturmadığımız için bu gözükmüyor.

Custom properties’de kullanılan komutlara aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

http://pubs.vmware.com/vra-62/topic/com.vmware.vra.iaas.virtual.doc/GUID-764F3727-109E-4B6D-B6BD-D63094C46B0F.html

clip_image010

Bu blueprint’den oluşturulan virtual machine’ler üzerinde hangi işlemlerin yapılmasını istiyorsanız onları seçebilirsiniz.

OK butonu ile işlemi sonlandırıyoruz.

clip_image012

Oluşturmuş olduğumuz Blueprint’i kullanabilmek için publish etmemiz gerekiyor. Blueprint üzeirnde sağ click yapıyoruz ve Publish butonuna basıyoruz.

Blueprint’i oluşturduğunuzda hemen virtual machine create edemiyorsunuz. Bunun için ilk başta services oluşturmanız gerekiyor.

clip_image013

Administration > Catalog Management >Services bölümünden + butonu ile yeni bir servis oluşturuyoruz. Burada ekstra bir işlem yapmanıza gerek yok. Sadece Name bölümü ve Status bölümünü değiştirmeniz yeterli. İsterseniz Icon bölümünden Windows icon’u yükleyebilirsiniz. Böylece yeni bir virtual machine talep edilirken bu icon gözükür.

clip_image015

Oluşturmuş olduğumuz services’i seçiyorum ve üstünde bulunan Manage Catalog Items butonuna basıyoruz. Burada oluşturmuş olduğumuz Blueprint’i gösteriyoruz. Eğer blueprint’i publish etmezseniz burada gözükmez.

Blueprint’i publish ettik. Ancak bu blueprint service’ine kimlerin erişeceğini daha belirlemedik.

clip_image017

Entitlements bölümünden bu catalog’a kimlerin erişeceğini ve hangi yetkilere sahip olacağını belirliyoruz. Name bölümüne ismini, Status bölümünden Active’i, Business group’dan hangi business group’da bu işlemlerin geçerli olmasını istiyorsanız onu seçmelisiniz. Ben Finance’i seçiyorum. Hangi user’ların yetkili olmasını istiyorsanız onu Users & Groups bölümüne ekliyoruz. Next butonu ile Items & Approvals bölümüne geçiyoruz.

clip_image019

Oluşturmuş olduğumuz Entitlements’i services ve catalog ile eşleştirmemiz gerekiyor. Services ve Catalog Items ‘ların yanında yer alan + butonuna basıyoruz ve Windows 2012 Services’ini ve Catalog’unu gösteriyoruz. Entitled Actions bölümünde ise yetkileri ayarlıyoruz. Bu catalog’u kullanan kullanıcı oluşan virtual machine üzerinde hangi yetkilere sahip olacak ise bunları ayarlıyoruz.

Add butonu ile Entitlements’i ekliyoruz.

Şimdi bütün işlemleri tamamladık. Logout oluyorum ve Finance user’ım ile tekrar login oluyorum.

clip_image021

Catalog bölümünde oluşturmuş olduğumuz Windows2012R2 template’i karşımıza çıkıyor. Request butonu ile işlemi başlatıyoruz.

clip_image023

Machines: Bu catalog’dan kaçtane virtual machine oluşturulacağını seçiyoruz.

CPUs: Oluşan virtual machine’in kaç cpu olacağını seçiyoruz.

Memory: Blueprint oluşturulurken ben maximum 8192 seçmiştim. Oyüzden burada maximum 8192 seçebiliyoruz.

Storage: Burayı değiştiremiyoruz çünkü işletim sisteminin olduğu bölüm burası.

Geriye kalan alanları kendi isteğiniz doğrultusunda belirtebilirsiniz.

clip_image025Storage bölümünde isterseniz yeni bir disk ekleyebilirsiniz. New Volume butonu ile yeni bir disk ekleyebilirsiniz.

Properties bölümünde şuanda herhangi bir işlem yapmıyoruz. Submit butonu ile Request talebini gönderiyoruz.

clip_image027

Virtual machine create edildi. Siz isterseniz bu virtual machine’i Machines bölümünde de kontrol edebilirsiniz. Machines bölümüne girdiğimizde talep ettiğimiz virtual machine’i seçiyoruz. Daha sonra karşımıza açılan ekranda oluşturmuş olduğunuz virtual machine’i silebilir, reboot edebilir, power off edebilirsiniz. Tabi bundan daha fazla şeylerde yapabilirsiniz bu bölümden.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu