Windows Server

Windows Server 2012 Virtual Desktop Infrastructure Bölüm 3 Virtual Desktop Template Oluşturulması

 

Windows Server 2012 Virtual Desktop Infrastructure Makale serimizin bu bölümün de Collectionlarımızın için de bulunan Virtual Desktop Template (Base ve Gold imaj olarak ta adlandırılır) oluşturulma işlemini inceleyeceğiz.

 

 

image001

 

 

Virtual Desktop Template oluşturma işlemi için ihtiyacımız olaran HyperV Rolü yüklü durumda bulunan bir sunucudur. RD Virtulization Host rolü yüklü durum da bulunan sunucumuz aynı zaman da bir HyperV Host’u olduğu için bu işlemleri yapmak için bu sunucumu kullanıyorum.

 

RD Virtulization Host Sunucum üzerin de yeni bir tane sanal makine oluşturuyorum ve bu sanal makinenin ismini HelpDeskMasterVM olarak adlandırıyorum. Bir sonraki makalemiz de Help desk kullanıcıları için ayrı bir collection oluşturacağım için bu isim de yeni bi sanal makine oluşturmayı uygun gördüm.

 

 

image002

 

 

Assign Memory bölümünde Virtual Desktop Template sahip olacak olan sunucum üzerin de 512 MB startup ram belirliyorum. VDI ortamların da şiddetle önerilen ynamic memory seçimini bu virtual desktop Template üzerin de belirtiyorum ki bu templatenin bağlanacak olduğu collection içinde ki sanal makineler de otomatik olarak dynamic memory özelliğine sahip olsunlar.

 

 

image003

 

 

RD Virtulization Host sunucum üzerin de bulunan Virtual Network kartını seçiyorum. Virtual Desktop Template’ im üzerin de güvenlik güncelleştirmeleri vb… işlemler yapacağım için kullanacak olduğum virtual SW’ dir.

 

 

image004

 

 

Connect Virtual Hard Disk bölümün de daha önce oluşturmuş olduğum Windows 8 işletim sistemi yüklü durum da bulunan vhd’ mi gösteriyorum. İsteğe bağlı olarak yeni bir kurulum da yapabiliriz.

 

 

image005

 

 

Summary bölümün de oluşturmuş olduğum yeni sanal makine için bilgiler görülmektedir ve finish butonuyla işlemleri tamamlıyorum.

 

 

image006

 

 

Oluşturmuş olduğum yeni sanal makinemin HyperV Hostumun üzerin de kapalı durum da olduğunu görebilmekteyiz. Yapılandırmak üzere windows 8 yüklü durumda bulunan sanal makinemi çalıştırıyorum.

 

 

image007

 

 

Sanal makinem daha sonra oluşturacak olduğum Collection için Virtual Desktop Template olacaktır ve bu sebepten ihtiyaç duymuş olduğum güncelleştirmeleri yüklüyorum. Antivirus vb… yazılımları Template içine yükleyip yapılandırıyorum. Bu Template Help Desk Kullanıcıları için olacaktır. Eğer varsa Helpdesk kullanıcılarının kullanmış olduğu temel yazılımları bu template içine yükleyebilirim. Virtual Desktop Template yapılandırması tamamlandıktan sonra oluşturmuş olduğum sanal makineyi System Preparation Tool ile syspep işlemini gerçekleştiriyorum. Sysprep işlemini gerçekleştirirken dikkat edilmesi gerekli olan en önemli konu Generalize butonunun seçili olması ve sanal makinenin sysprep işleminden sonra kapalı olarak kalması seçiminin yapılmasıdır. Sanal makine tekrardan başlatılırsa işlemlerimiz hata ile sonuçlanacaktır.

 

 

image008

 

 

Sanal makinemiz kapalı bir şekilde oluşturacak olduğumuz Collection için de Virtual Desktop Template olmak üzere hazır beklemektedir. Bir sonraki makalemiz içinde Windows Server 2012 Virtual Desktop Infrastructure Bölüm 4 Yeni Collection Oluşturulması (Create Virtual Desktop Collection) oluşturma işlemlerini gerçekleştireceğiz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu