Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Windows Server 2008 R2 Datacenter SP1 To Windows Server 2012 R2 Datacenter Upgrade

4 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
409 Görüntüleme
(@okanozbey)
Gönderiler: 1308
Okan ÖZBEY
Konu başlatıcı
 

Merhaba, 

Windows 2008 R2 Datacenter'dan Windows Server 2012 R2 'ye upgrade yapacağım. Daha önce içerisinde IIS DNS gibi rollerin bulunduğu 2008 R2 standart sunucuyu 2012 r2 standart'a upgrade ettim ve herhangi bir problem ile karşılaşmadım. 

Ancak bu sefer upgrade edilecek sunucu fiziksel bir sunucu olduğundan dolayı upgrade etmeden önce felaket senaryolarını düşünmem ve bu olası durumlar için senaryolar geliştirmem gerekiyor. Çunku fiziksel sunucu üzerinde koşan 30-40 civarı sanal sunucu bulunmakta. 

Daha önce bu tarz bir senaryoyu gerçekleştiripte Upgrade işlemi sonrasında Hyper-v üzerinde olumsuz yönde değişiklikler ile karşılaşan oldumu ?

Yada upgrade işlemi sırasında hata alıpta upgrade'n gerçekleşmemesi durumunu yaşayan arkadaşlar var mı ? 

Bu konuda ki sorun yaşayanları veya olumsuz sonuçlar ile karşılaşan tecrubesi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşabilir mi ? 

Teşekkür ederim, iyi çalışmalar...

www.okanozbey.com

 
Gönderildi : 18/06/2014 16:31

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhaba,

Yapınız cluster mı tek sunucu şeklinde mi?

Yakın zamanda ben 4 node cluster Hyper-V ortamını farklı sunucularda yapılandırdığım 6 node 2012 R2 Hyper-V ortamına sıkıntısız bir şekilde aktardım. Tabi bu işlemler öncesinde sanal makineleriniz yedeklemenizi öneririm. Bu işlem için export u da kullanabilirsiniz. Yapınıza göre daha rahat öneri yapabiliriz.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 19/06/2014 16:47

(@okanozbey)
Gönderiler: 1308
Okan ÖZBEY
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

Yapıda cluster veya replica tarzı extra konfigurasyonlar yok, fiziksel sunucuların üzerinde Hyper-V ve IIS (bir kaç Web servisi) var ve sanal sunucuları export import şeklinde aktarabileceğim boşta olan sunucu malesef yok.  Yani biraz hard bir işlem olacak açıkcası. 

Bildiğim kadarı ile 2008 Snapshot yapısı ile 2012 r2 snapshot yapısı aynı değil bu sebeple snapshot var ise önce onları merge edeceğim. 

2008 'i 2012 r2 upgrade ettikten sonra sanal sunucular direk olarak gen 1 'den oluşuyor değil mi orada problem çıkmaz diye duşunuyorum. 

Buna benzer sorun çıkartabilecek olası sebepler varmı bildiğiniz ?

www.okanozbey.com

 
Gönderildi : 19/06/2014 22:36

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Geçişlerde hiçbir zaman sanal makineler üzerinde snapshot bulundurulması tavsiye edilmez. Öncelikle sanal makinelerinizin snapshotlarını silmeniz gerekmekte ve sanal makineleriniz kapalı durumda olmalıdır. Export ile yedeklemeyi kast etmemiştim. Sanal makinelerinizi export ile yedeklerini alabilirsiniz. 2012 R2 de sanal makinelerinizi import etmeniz gerekmiyor. Sanal makinelerinizin bulunduğu alanda direk olarak Import edilebilmekte. Zaten inplace upgrade yapacaksınız ki sistem otomatik olarak bunları import etmiş olacaktır. Yedek almak anlamında export etmeniz eğer aksi bir durum olursa ve 2008 R2 ye geri dönmeniz gerekirse sanal makinelerinizi import ederek tekrar kullanmaya başlayabilmeniz için olanak sağlayacaktır.

2012 R2 yükseltmesinin ardından sanal makinelerinizde herhangi bir değişiklik olmayacak. Dolayısıyla hepsi gen 1 olarak hayatlarına devam edeceklerdir. Bu bölümde bir sıkıntı ile karşılaşacağınızı sanmıyorum.

Yükseltme işleminin ardından herbir sanal makineniz için integration services güncellemesini yapmanız gerekmektedir.

 Eğer sanal makineleriniz içerisinde sabit mac adresi kullanıyor iseniz not almanızda fayda olabilir. Yaptığım yükseltmelerde aksi bir durumla karşılaşmadım ama ne olur ne olmaz. Çünkü bazı uygulamalar mac adresine göre lisanslanmakta.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 20/06/2014 19:04

Paylaş: