Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Dinamik Bellek Ayarları Neden Sanal Makine Çalışırken Değiştirilemiyor

7 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
989 Görüntüleme
(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

Sanal sistemin ayarı dinamik konuma getirildikten sonra sanal sistem çalıştırıldıktan sonra sistemin dinamik belleği için olan minimum ve maksimum bellek değerlerinin değiştirilememesinin nedeni nedir?


Sistem çalıştırıldıktan sonra bellek zaten sürekli olarak artıp azalmıyor mu? Biz bunu elle yapabilsek nasıl bir sorun olurdu? Yoksa Microsoft bunu ileriki güncelleştirmelere mi saklıyor?

 
Gönderildi : 01/03/2011 13:38

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

ESX kullan :))

 
Gönderildi : 01/03/2011 14:01

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 


ESX kullan :))



[Y]

 
Gönderildi : 01/03/2011 16:14

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

Minimum bellek olarak belirlediğiniz miktar bir sanal makinenin açıldığında kendisine atanacak miktardır ki Windows Server işletim sistemleri için minimum ve recomended bellek miktarları belli olduğundan minimum bellek miktarının değiştirilememesi bence normaldir.

Şöyle düşünelim, sanal makinelere atanan minimum ve maksimum bellek boyutları değiştirilebilir olsun. Sorun olmayabilirdi belki ancak bir Hyper-V sunucusu üzerinde 100 (hatta 20 bile olabilir) sanal makine olduğunu düşünelim. Herbirisinin ne kadar bellek kullanacağını ya da o an ne kadar belleğe gereksinimi olup olmadığını belirlemek, buna göre tek tek ayarlamak ve bunları yaparkende sunucunun sahip olduğu toplam bellek miktarını da geçip geçmediğinizi kontrol etmek zorunda kalacaktınız ki bu imkansız. Bu nedenle sanal makinenin belirlemiş olduğunuz en yüksek bellek sınırına kadar belleğinin otomatik olarak düzenlenmesi çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır diye düşünüyorum.

Memory Buffer özelliğini kullanarak sanal makinenizin kullandığı belleğin belirli bir oranı kadar (varsayılanı %20 dir) alanı fiziksel bellek üzerinde ayırabilirsiniz.

Ayrıca belirlediğiniz en yüksek bellek miktarına ulaşabilecek sanal makineleri çalışırken sıralamanız ya da bir makineye öncelik tanınmasını sağlamanız Memory Weigth ayarı ile mümkün.

Dynamic Memory hakkında daha detaylı bilgi için http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2010/12/04/hyper-v-dynamic-memory-nedir-nas-l-al-r-nas-l-uygulan-r.aspx makalesini inceleyebilirsiniz.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 01/03/2011 19:05

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

Hakan bey yanıtınız için teşekkürler. Ayrıca makale öneriniz için de teşekkürler ancak araştırdığım noktalar dynamic memory'nin yetenekleri ile ilgili değil; yapamadıkları ile ilgili.


Bence dynamic memory'nin çalışma prensibi şöyle olmalıydı:


3 ayar: Startup RAM, Minimum RAM, Maximum RAM. Anlık ihtiyaca göre sisteme ayrılan RAM bu aralıkta azalıp artabilmeliydi.


Benim sistemlerimden bazıları açılış esnasında yüksek RAM'e ihtiyaç duyuyor; uygulamalardan ötürü. Daha sonra bu RAM ihtiyaç miktarı azalıyor. Dolayısıyla benim başlangıç için ayırmış olduğum Minimum RAM boşu boşuna bu sanallarımda yer kaplıyor. Dediğim ayarlayabilirlik olsaymış o zaman ben ona gerçek dynamic ram derdim. Yanlış hatırlamıyorsam vmware server'daki RAM yönetimi bu şekildeydi (minimum ve maksimum değerleri yazmadan ihtiyaca göre toplam RAM'i ihtiyaç sahibine ulaştırıyordu. tek eksiği öncelik ayarlanamazıydı ki esx'te var galiba böyle bir ayarlanabilirlik).


Sanırım gelişmeleri bekleyeceğim. İyi günler.

 
Gönderildi : 01/03/2011 21:06

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Gelişmeleri beklerken sunucunuz için şu şekilde yapılandırma yaparak sorunu aşabilirsiniz [:)];

  • Açılış sonrası stabil halde kullandığı bellek miktarını minimum bellek olarak belirleyebilirsiniz.
  • Maksimum bellek miktarına da sanal makinenizin açılış sırasında kullandığı en yüksek bellek miktarını yazarsınız.
  • Sanal makineniz açılırken kullanabileceği kadar belleği kullanır ardından işlemi tamamladığında minimum bellek seviyesine geri iner.
  • Böylece sanal makineniz için çalışabileceği minimum bellek miktarını ayarlamış olursunuz.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 02/03/2011 03:51

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

Yok yine sorunu aşamıyoruz. Benim sorunum makinelerin açılış sırasında ihtiyaç duyduğu ve benim minimum RAM olarak ayarladığım bellek alanından daha az RAM'e ihtiyaç duymaya başlamaları; açılıştan sonra.


Dynamic memory'nin amatörce bir yanı daha var ama bunu yeni bir başlıkta paylaşacağım.


İyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 02/03/2011 11:56

Paylaş: