Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Hyper-v üzerinde cluster

9 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
377 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

merhaba,


    bir adet host makina üzerinde hyper-v kurulumu gerçekleştirdik. bunun üzerinde 1 adet 2003 ent. guest makina oluşturduk. bunun haricinde 1 adet de fiziksel serverımız var. bu serverlar storage olarak fiber channel vasıtasıyla msa 2000 kullanıyorlar. virtual makina ile host haricindeki başka bir fiziksel makina arasında cluster yapmak istiyoruz. ancak denemelerimizde başarısız oluyoruz.


   msa üzerinden host makina ve diğer fiziksel makinaya gerekli disk atamalarını yaptık. guest makinaya ise host üzerindeki atanmış diskleri scsi controller üzerine ekledik. 1. node olarak fiziksel makinayı seçerek kurulum yaptığımızda, 1 nodeun kurulumu tamamlanıyor. ancak virtual olan 2. node u eklemeye kalktığımızda quorum diski bulamadığına dair hata veriyor. 0x800713de


   olayı değiştirip 1. node olarak virtual makinayı kullandığımızda quorum da sorun çıkmıyor ancak diger kaynaklarda sorun çıkıyor ve cluster kurulumu tamamlanamıyor. 0x80004005


görüşlerinizi bizimle paylaşabilirseniz sevinirim.


 


 


 

 
Gönderildi : 23/05/2009 07:04

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Merhaba

FC Storage üzerindeki LUN'ı VM'e direkt gösteremezsiniz. Ama cluster'da direkt olarak görmek ister.

Sizin Virtual SCSI üzerine eklediğiniz birim VM için local bir diskten farksızdır. Bu nedenle bu senaryo FC Storage ile olmaz...

Physical/Virtual Cluster yapmak için Storage tarafı iSCSI olmalı, diskleri iscsı initiator ile bağlamalısınız.

 
Gönderildi : 23/05/2009 16:17

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

merhaba, virtual ve fiziksel makina arasındaki cluster seneryosunu rafa kaldırırsak.  hyper-v üzerindeki 2 virtual arasında FC storage kullanarak cluster yapabilirmiyiz. ( onuda yapamayız anladım ama emin olmak istedim.) yapılabiliyorsada ben yapamadım. konu hakkındaki görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

 
Gönderildi : 23/05/2009 20:08

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

2 Virtual arasında cluster için yine iscsi storage gerekir.

Sanal makineler üzerinde FC HBA gibi bir donanım olmadığını için direkt olarak FC Storage üzerindeki LUN'lara erişemezker.

iSCSI ise temelde network kartı üzerinden çalıştığı için VM'lerde bunu bullanabilir ve cluster senaryolarını tasarlayabilirsiniz

 
Gönderildi : 23/05/2009 20:20

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Tekrar merhaba,


    konunun sonucunu paylaşmak istedim. FC HBA ile storage a bağlı bir virtual makina ile yine fc hba ile bağlı tamamen farklı bir fiziksel makina arasında cluster kurulumunu tamamladım. üzerine clustered sql kurulumu yaptım ve database i atarak çalışmaya başladım. cluster da veya sql de herhangi bir sorun görünmüyor. iyi çalışmalar. 


 

 
Gönderildi : 27/05/2009 18:48

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Peki VM'i FC HBA ile nasıl storage'a bağladınız 🙂 ? Çünkü Hyper-V VM'ler için FC HBA gibi bir donanım yoktur.

 
Gönderildi : 27/05/2009 18:57

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

önce storage üzerinden 2008 x64 üzerine disk atamalarını yaptım. bu disklere hiç dokunmayarak offline olarak bıraktım. sonra Hyper-V vm makinaya bir scsi controller ekleyerek shared disk olması gereken ve daha önce x64 e tanımladığım diskleri "fiziksel disk" olarak vm e atadım. 2. node atamada zaten sorun yok, o makine fizikseldi. yalnız tüm diskleri atayarak cluster kurulumu yapmak sorun yaratıyor. önce sadece quorum u atayarak sadece bu diskle cluster kurulumunu tamamladım. diğer diskleri daha sonra ekleyerek, cluster kaynağı olarak tanımladım. iyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 27/05/2009 19:18

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Bu durumda siz FC HBA ile parent os'e disk atamış oldunuz. Daha sonra o diski VM'e atadınız. Yani VM ve LUN arasında yine direkt erişim yok.

Bu config. üzerinden yaklaşık iki ay geçmiş. Cluster şu an ne durumda ?

 
Gönderildi : 22/07/2009 18:40

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

cevabınızı geç gördüm kusura bakmayın. evet dediğiniz gibi bilinen sebeplerden virtual ile lun arasında fiziksel bağlantı olmadı. ancak şu ana kadar bir sıkıntı oluşmadı. nodelar oltp ve olap olarak aktif/aktif çalışmakta. geçişlerde sorun yaşanmıyor. ancak halen deneme aşamasında kullanılıyor. clientlar tarafından tam kapasite kullanılmaya başladığında durumu daha iyi göreceğiz.

 
Gönderildi : 03/08/2009 17:29

Paylaş: