Haberler

Dünyanın En Büyük Dijital Kamerası, 3,200 MP’lik İlk Fotoğraflarını Çekti

Dünyanın en büyük kamerasının 2021 ortasına kadar tamamlanması ve yaklaşık 20 milyar galaksinin görüntülerini toplamaya başlaması bekleniyor.

Menlo Park’taki SLAC (Stanford Lineer Hızlandırıcı Merkezi) Laboratuvarı’nın enerji departmanındaki araştırmacılar, 3,200 megapiksellik devasa fotoğraflar çekebilen dijital kamerayı başarıyla test ettiler.

Bu boyutta fotoğraflar çekmek, 61 cm genişliğindeki odak düzlemine yayılmış, her biri 16 mp görüntü alabilen. 189 ayrı sensörle mümkün hale geliyor. Standart kameralarda bu sensörlerin genişliği yaklaşık olarak 3,5 cm.

Teleskop-kamera tamamlandığında, on yıl boyunca tüm güney gökyüzünün periyodik olarak panoramik görüntülerini çekeceği Şili’deki Rubin Gözlemevi’ne yerleştirilecek. Bu verilerle de, Dünya’da yaşayan insanlardan daha fazla galaksi içeren bir katalog oluşturulması hedeflenen, Eski Uzay ve Zaman Araştırması (LSST) yürütülecek.

Araştırma ekibi, LSST kamerasının odak düzlemi ile çekilmiş fotoğraflardan bir kısmını yayınladı. Güncel görüntüler arasında bir brokoli başı, Flammarion gravürü ve kamera ekibinin bir kolajı yer alıyor. Görüntüler, lens olmadan çekildikleri için mümkün olabilecekleri kadar net değil. Bunun için, SLAC ekibi görüntüleri odak düzlemine yansıtmak için 150 mikron büyüklüğünde bir iğne deliği kullandı.

2021’in ortalarında hazır olması beklenen kamera bu aşamada yaklaşık olarak bir SUV boyutlarında olacak. Gelinen noktada LSST kamera ekibinin daha yapacak çok işi var. Lensleri, bir deklanşörü ve bir filtre değişim sistemini kameraya entegre etmeleri gerekiyor. Kamera dünyanın en büyük optik lensi ile donatılacak. Birinci lens 1.57 metre çapında, ikincisi 1.2 metre ve üçüncüsü 72 santimetre çapında olacak.

Peki 3,200 mp fotoğraf çekmenin bedeli ne kadar?

Teleskopun tasarımcısı, ABD hükümetinin Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’na göre bu teleskop-kamerayı çalışır hale getirmenin maliyeti 168 milyon dolar.

SLAC’ın baş araştırma görevlisi ve temel fizik laboratuar müdür yardımcısı JoAnne Hewett, “Kameranın tamamlanması çok heyecan verici ve Rubin Gözlemevi’nin bu önemli bileşenini inşa etmede bu kadar merkezi bir rol oynamaktan gurur duyuyoruz,” dedi.

Hewett, çalışmanın önemi hakkında ayrıca “Bu araştırma, bizi evren hakkındaki temel soruları daha önce yapamadığımız şekillerde keşfetmeye büyük bir adım daha yaklaştıran bir kilometre taşı olacak” açıklamasında bulundu.

Pek çok şey gibi ekibin çalışmaları da, korona virüs salgını nedeniyle Mayıs ayına kadar askıya alınmış durumda. LSST kamerasının odak düzlemi, gökyüzünün yaklaşık 40 dolunay büyüklüğündeki bir bölümünü yakalamak için yeterli yüzey alanına sahip olacak. Ekip, kameranın kabiliyetleri hakkında şu örneği verdi “çözünürlük o kadar yüksek ki, 24 km öteden bir golf topunu tespit etmek için kullanılabilecek.”

Kameranın, önümüzdeki on yılda yaklaşık 20 milyar galaksinin görüntülerini toplaması ve bilim insanlarının galaksilerin zaman içinde nasıl geliştiğini anlamalarına yardımcı olması bekleniyor. Ayrıca bilim insanlarının karanlık madde ve karanlık enerji modellerini test etmesine de yardımcı olacak.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu