Microsoft Azure

Azure Proximity Placement Group Kavramı

Azure Proximity Placement Group Kavramı yani ” Yakınlık Yerleşim Grubu “ olarak geçmektedir. Organizasyon Kaynaklarınızın olabildiğince birbirine yakın olduğundan emin olmak istiyorsak o halde biraz Azure ortamında Placement Group kavramından detaylıca bahsedelim:

Organizasyon uygulamalarınızın koştuğu Sanal Makineler Arasında Network Latency ( Ağ gecikmesini ) azaltmak amacıyla ortamınızda uygulayabileyeceğiniz , yapınızdaki Azure Sanal Makinelerini mantıksal şekilde gruplandırmamıza imkan sağlamaktadır.

Organizasyonunuzun Azure ortamında bulunan Sanal Makinelerin tasarlanmasına veya Sanal Makineler arasında yukarıda bahsetmiş olduğumuz gecikmenin minimize edilmesini , Sanal Makineleri birlikte olacak şekilde aynı Region ve aynı Availability Set’e konumlandırabilirsiniz. Ayrıca Aynı Fiziksel Datacenter grubunda bulunmaktadırlar. Bu Fiziksel Datacenter , Organizasyon ortamınızın ve isteğinize istinaden birbirlerinden uzakta konumlama imkanına sahipsiniz. Bu Organizasyon içerisinde çalışan uygulamalarınızın gecikmesini nanosaniye aralığında yaşayabilirsiniz. Bu Uygulamalara örnek vermek gerekirse; Finans uygulamaları, Kurumsal Kaynak Planlama Uygulamaları (SAP, Dynamic Axapta) ve Gerçek Zamanlı veri raporlaması gerçekleştiren uyglamalar vb. Bu gecikme durumu Bu tip uygulamalar için arzu edilen bir durum değildir.

Azure Proximity Placement Gruplarının en çok Kullanıldığı yerler düşük gecikme süresinin ihtiyaç duyulduğu iş yükleridir.

Organizasyonunuzdaki Tüm Sanal Makineler , Aşağıda çizdiğim gibi tek VNET’te olmalıdır. Organizasyonunuzdaki Production Azure ortamındaki iş yüklerinizdeki Sanal Makineler için tavsiye edilmez. Her zaman ortamlarınızda Availability Set veya Virtual Machine Scale Set ortamları şeklinde kullanmanızı tavsiye edilmektedir.

Azure Placement Grubu kullanabileceğiniz ortamları görsel olarak anlatabilmek için yukarıdaki şekli çizdim. Bu Grubu hangi ortamlarda kullanabiliriz. Sıralamak gerekirse :

  • Organizasyonunuzda bulunan Sanal Makinelerde
  • Organizasyonunuzda Tek halde bulunan Availability Set ortamında veya Virtual Machine Scale Set ortamlarında
  • Organizasyon ortamınızda birbirinden İzole edilmiş Sanal Makine ortamlarında, Birden fazla Availability Set ve Scale Set ortamlarında Organizasyonunuz için hayati önem arz eden Uygulamalarınızı sadece tek bir Placement Grubunda toplayabilmektedir.

Örnek olarak Organizasyonumuz Amerikada olduğunu düşünürsek US Region’ın içerisindeki şeklini çizdiğim örnek DataCenter’larımızın arasında 22 KM mesafe olduğunu görürüz. Bu Mimariyi çizmemin sebebi Azure Placement Group olmayan Sanal Makine ortamlarını anlatabilmek.

Single Virtual Machine yani Tek Sanal Makine ortamlarınız aşağıda belirtilen mimari şeklindedir.

Organizasyonunuzdaki Sanal Makineleriniz için Availability Set ortamlarınızda Azure Placement Group dağıtım mimarisini aşağıdaki gibi çizmeye çalıştım. Ayrıca şunuda belirtmek isterim ki : Availability Set veya Virtual Machine Scale Set ortamlarınızda, Proximity Placement Grubunu Sanal Makinelerin aksine Resource bazında konfigüre etmeniz gerekmektedir.

Azure Placement Group , Azure ortamında Kaynak olarak anılmaktadır. Azure ortamınızda diğer kaynaklarınızı oluşturmadan önce Proximity Placement Group oluşturmanız gerekmektedir. Oluşturduktan sonra Yukarıdaki şekilde de gösterildiği üzere , Virtual Machines, Availability Set ve Virtual Machine Scale Set mimarilerinde kullanabilirsiniz. Bundan sonraki süreçte oluşturacağınız her işlem kaynağı oluşturduğunuzda Proximity Placement Grup ataması sağlamanız gerekmektedir. Organizasyon ortamınızdaki Azure ortamınızda Proximity Placement Grubu atanmamış kaynaklarınızı ayrıca oluşturduğunuz Proximity Placement Grubuna taşıyabilirsiniz.

O halde Azure Placement Grubu ile alakalı uygulama yapalım:

İlk olarak Azure Portal ekranından “ Proximity Placement Group “ kaynağını arama kutucuğuna yazarız.

İlgili Kaynağı bulduktan sonra İlgili ekranda “ Proximity Placement Group “ oluşturmamız istenecektir. Bunun için “ Create “ seçeneğine yada aşağıda “ Create Proximity Placement Group “ seçeneğini seçeriz.

Proximity Placement Group oluşturma ekranında “ Subscription “ Bölümünde işlem yapmak istediğiniz ortamınıza uygun Subscription belirtebilirsiniz. Ardından “ Resource Group “ bölümünde ise önceden oluşturmuş olduğunuz Resource Group üzerinden yada oluşturma işlemi gerçekleştirmediyseniz Hemen altında bulunan “ Create New “ seçeneğini seçerek oluşturma işlemlerini sağlayabilirsiniz.

“ Region “ bölümünde ise Proximity Placement Group kaynağının hangi bölgede olmasını istiyorsanız onu seçmeniz gerekmektedir.

“ Proximity Placement Group Name “ grubunuza vermek istediğiniz yada Organizasyonunuzdaki isimlendirme standartınıza göre kutucuğa isimlendirme yazabilirsiniz. “ Test-PPG “ adında bir isimlendirme sağlarız.

Ardından “ Next : Tags > “ seçeneğini seçerek devam ederiz.

“ Next : Tags > “ seçeneğini seçtikten sonra Azure Ortamınızda kaynaklarınızın bulunabilirliğini veya gruplama işlemlerinin kolaylaşması amacıyla “ Name “ veya “ Value “ kutucuklarını doldurarak bu oluşturduğunuz kaynakları rahatlıkla bulabileceğinizi sağlayacak Değer ve İsimleri etiketlendirme işlemi sağlayabilirsiniz. Bu etiketleme işlemini Production, Test , POC yada Dev işlemleri şeklinde etiketleyebilirsiniz. Ardından bu işlemler tamamlandıktan sonra “ Review + create “ seçeneğini seçerek oluşturma işlemlerini başlatırız.

Yapmış olduğumuz konfigürasyonlar kontrol edildiğinde “ Validation Passed “ uyarısı geldiğinde oluşturmamızda ve konfigürasyonlarımızda herhangi bir hata bulunmadığının bilgisini ve oluşturma işlemlerini “ Create “ butonuna tıklayarak Proximity Placement Group oluşturma işlemlerini tamamlamış oluruz.

Oluşturma işlemleri başladı.

Ve Proximity Placement Group oluşturma işlemleri sağlanmıştır. Şuanda herhangi bir Kaynağımız, oluşturmuş olduğumuz “ Proximity Placement Group “ yapımızdaki herhangi bir Resource üyesi değildir. Bu işlemleri hemen uygulayalım ve Anlatmaya başlayalım:

Azure ortamımda oluşturacağım Resource üzerinde yani Virtual Machine içerisinde oluşturmuş olduğum “ Proximity Placement Group “ konfigürasyon işlemlerini sağlamak için Azure Ortamında Arama kutusuna  “ Virtual Machines “ yazarız.

Ardından Virtual Machine oluşturmak için “  Create “ seçeneğini seçerek “ Virtual Machine “ seçeneği seçeriz.

Ortamda Sanal Makine oluşturma işlemlerini ilerleyen makalelerimde anlatacağım için, Burada gerekli olan Proximity Placement Group konfigürasyonunun nerede ve nasıl yapacağı hakkında bilgilendirme yapmak istiyorum. Bunun için ilk olarak oluşturacağımız kaynağı ortamımızda hangi Subscription içerisinde oluşturacağımızı seçeriz. Ardından bu oluşturacağımız kaynak hangi Resource Group içerisinde hizmet verecek onu seçeriz. “ Virtual Machine Name “ bölümünde Sanal Makinemize vereceğimiz Hostname kutucuğa yazarız. Ardından Sanal Makinemiz hangi Region’da bulunacak onu seçeriz. “ Image “ olarak “ Windows Server 2019 Datacenter “ İmajını seçeriz.

Ardından oluşturacağımız Sanal Makinemiz için “ Size “ belirtmemiz gerekmektedir. Ortamınıza uygun Size seçerek devam ederiz.

Administrator Account kısmında ise Sanal Makineye erişebilmek için “ Username ve Password “ Bilgilerini girerek bazı işlemleri tamamlamış oluruz.

Ardından bizi ilgilendiren nokta Proximity Placement Group Konfigürasyonlarını sağlamak için “ Advanced “ sekmesine tıklayarak o bölüme gidelim.

İlgili ekranda “ Proximity Placement Group “ bölümünde , yukarıda oluşturmuş olduğumuz “ Test-PPG “ adındaki grubumuzu seçerek “ Review + create “ seçeneğini seçerek işlemlere başlamış oluruz.

Yaptığımız konfigürasyonlarda herhangi bir hata olmadığını ve Kaynağı oluşturma işlemlerinde herhangi bir engel olmadığını “ Validation passed “ uyarısı alarak anlamış oluruz. Ardından kaynak oluşturma işlemlerine başlamak için “ Create “ seçeneğini seçeriz.

Kaynak oluşturma işlemleri devam ediyor. Seçtiğiniz Kaynak çeşidine göre veya Size durumuna göre oluşturma işlemleri değişiklik göstermektedir.

Kaynağımızın problemsiz oluştuğunu görürüz. Ardından oluşturduğumuz kaynağı incelemek isterseniz “ Go to Resource “ seçeneğini seçerek , ilgili Resource konfigürasyon ekranına gidebilirsiniz.

Göstermek ve Anlatmak istediğim nokta burası. Azure Portal Ana menüsüne dönerek Arama Kutucuğuna “ Proximity Placement Groups “ kaynağını yazarız. Ardından oluşturmuş olduğumuz grupta yukarıdaki konfigürasyon sonrası “ PSRVSCCM “ isimli kaynağımızın gruba dahil olduğunuz görürüz.

Şimdi yukarıda belirtmiş olduğumuz Azure Ortamımızda Proximity Group oluşturmadan önceki kaynaklarımı ilgili gruba taşıyabilir miyim ? Bunu anlatalım ve Uygulamasını yapalım:

 Bunun için önceden oluşturmuş olduğum “ OZDEMIRSRV ” adındaki kaynağıma giderek işlemleri yapabiliyor muyuz kontrol edelim. Ardından Sanal Makinenin içeriğine çift tıklayarak girelim.

Ardından “ OZDEMIRSRV “ Sanal Makinesinin  “ Configuration “ bölümüne girerek  “ Proximity Placement Group “ bölümüne gelerek önceden oluşturmuş olduğumuz “ Test-PPG “ adındaki grubumuzu seçeriz.

Ardından “ Save “ seçeneğini seçerek Proximity Placement Group ayarlarımızın uygulanma işlemini başlatırız.

İşlemler devam etmektedir.

Ve ardından ilgili konfigurasyonun başarıyla tamamlandığını görmüş oluruz.

Var olan kaynağımızın oluşturmuş olduğumuz “ Test-PPG “ adındaki Proximity Placement Grubumuza eklendiğini görmüş olduk.

Proximity Placement Group mimarisinde “ Collaction Status “ bölümüne dikkat etmemiz gerekmektedir. Burada ortamdaki Sanal Makinelerinizin durumuna göre “ Aligned , Unkown , Not Aligned “ şeklinde uyarı alırsınız. Bunları açıklayalım o halde:

Aligned : İlgili Statüde, Proximity Placement Grubun içerisinde olan Kaynak , Aynı latency içerisinde olduğunun durumunu vermektedir. Yani herşey normal.

Unkown : İlgili Statüde , Proximity Placement Grubunun içerisinde bulunan  Sanal Makinelerden birinin Least , Stopped durumda olduğunun , Makineyi açtığınızda yada Reboot işlemi gerçekleştirdiğinizde Durumun “ Aligned “ durumuna dönmelidir. Aksi takdirde Placement Group veya Sanal Makine Konfigürasyonlarında problem olabilir.

Not Aligned : İlgili Statüde , En az bir Sanal Makinenin , Proximity Placement Grubuyla uyumlu olmadığının durumunu vermektedir. “ Not Aligned “ durumda olan Sanal Makinelerde ayrıca Proximity Placement grubunda gösteriliyor olacaktır.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu