Hewlett Packard Enterprise HPE

HP DL380p Server ILO Üzerinden Windows Server 2016 Kurulumu

Merhaba

Bu makalemizde HP dl380p Server üzerinde sıfırdan yapılandırma ve Windows Server 2016 kurulumunu yapıyor olacağız. Kurulum öncesinde üretici üzerinden güncel BIOS ve Intelligent Provisioning and Component Firmware için enson update’lerin dosyalarını alarak sunucumuzu en güncel haline getirdik.

Bu güncellemeleri yapmadan kuruluma başlamak performans açısından ve üzerinde koşacak işletim sisteminin verimliliği açısından tercih edilmemelidir. Üreticilerin sunduğu en güncel update’leri tercih etmek her zaman mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Bu güncellemeler içerisinde birçok güvenlik ve bir önceki sürüme nazaran düzeltilmiş paketleri içermektedir.

İlk olarak sunucumuzun iLO yapılandırmasını yaparak işlemlerimize başlıyoruz. Sunucumuza uzaktan değil dahili ekran, mause ve klavye ile bağlıyız. (Buradaki ekran görüntüleri iLO üzerinden) sunucu üzerinden ekran görüntüsü almamız mümkün olamadığı için anlatımı iLO üzerinden yapmak durumundayım.

Gelen ekranda iLO 4 Advanced press [F8] to configure için F8 tuşuna basarak iLO ayarlarını yapacağımız ekrana geçiyoruz.

Karşımızda iLO 4 ekranı 4 sekmeden oluşuyor. Add, Remove ve Edit diyerek Kullanıcı ekleme, silme ve düzenleme işlemleri yapabiliriz. User sekmesinden  Edit diyerek devam edelim.

Şuanda sistemde aktif olan Administrator kullanıcısını seçerek devam ediyorum.

Parolamı belirliyorum ve bu ekrandan çıkıyorum.

Ardından Network sekmesine geçiyorum ve DNS/DHCP ayarlarını seçiyorum.

Sunucu cihazları yani hizmet veren cihazlar DHCP’den IP alamaz mutlaka ama mutlaka IP adresini Statik olarak tanıtmamız gerekmektedir. Bu sebeple DHCP Enable özelliğini Off konumuna alarak devre dışı bırakıyoruz.

Ardından NIC and TCP/IP sekmesine geçiyorum.

Burada cihazımız üzerinde bulunan iLO portuna ait NIC kartının TCP/IP ayarlarını yapacağız. Kısaca iLO (Integrated Lights-Out) nedir diye de değinelim. iLO HP tarafından geliştirilen sunucumuza uzaktan sanki yanındaymış gibi işlem yapmamıza imkan sağlayan bir teknolojidir. Farklı markalarda farklı teknolojiler ile günümüzde bu yöntem kullanılmaktadır. IP adresimi belirliyorum ve ayarlarımı kaydediyorum.

Şimdi sunucum ile aynı Network de bulunan herhangi bir bilgisayardan internet tarayıcısını açarak iLO için vermiş olduğum IP adresi üzerinden sunucuma erişebilir ve tüm işlemlerimi kolayca yapabilirim. Sistem odasına yada sunucunun yanına gitmeme artık gerek yok.

iLO bağlantımız başarılı. Buradan gerekli düzenlemeleri kolayca yapabiliriz. Şimdi ilk olarak sunucumuz üzerindeki Raid yapılandırmasını yapacağımız ayarlar için soldaki menüden Remote Console sekmesine tıklıyorum.

Karşıma iki seçenek geliyor ilk olarak Perform Maintenance  diyerek Raid ayarlarımı yapmak üzere ilerliyorum.

Gelen ekranda HPE Smart Storage Administrator yazan kısma tıklıyorum.

Smart Array P420i kontrolcüsüne tıklıyorum.

Unsigned yazan disklerim görünüyor, sistemimde 4 adet 300 GB SAS disk mevcut ve bunların hiçbirisi herhangi bir Raid kümesine dahil edilmiş durumda değil.

Şimdi bu disklerin tamamını seçerek Create Array diyorum ve devam ediyorum.

Karşıma gelen ekranda Raid-5 seçeneğini seçiyorum ve detay ayarlamalarında ise dafault da bırakarak bu ekranı tamamlıyorum.

Create Logical Drive diyorum ve oluşturma işlemine devam ediyorum.

Oluşturacağım Array ile ilgili özet bilgileri oluşturmadan önce bana sunuyor. 300 GB 4 adet SAS disk kullanarak Raid-5 yaptık ve bize kullanılabilir alanı 899GB olan bir Raid-5 kümesi sundu. Finish diyerek devam ediyorum.

Şimdi Logical Drives kısmında oluşturduğumuz Raid-5 ile ilgili bilgiler ve bu kümeye bağlı olan diskleri görüntüleyebiliyorum. Logical Drive 1 yazan kümenin üzerine tıkladığımda ise sağda detay bilgileri görüntülenebiliyor.

Sağ tarafta detayları görmek mümkün.

Smart Array P420i sekmesine tekrar tıklıyorum ve sağ taraftan durum mesajlarına bakıyorum.

Oluşturduğum Raid-5 kümesinin işlemlerinin arka planda devam ettiğini bilgi veriyor.

Close diyerek bu ekranı kapatıyorum ve iç kısımdaki X işareti ile Smart Storage Administrator ekranından da çıkıyorum. Previous diyerek bir önceki ekrana dönüyorum.

Şimdi Configure and Install diyerek sunucum üzerinde Windows Server 2016 kurulumu için ilerliyorum.

Üst kısımda bulunan yuvarlak işarete tıklıyorum ve iLO ile bağlandığım kendi bilgisayarım üzerindeki lokal ISO dosyasını tanıtıyorum.

Dosyadan seçiyorum.

Kurulumunu yapacağımız işletim sistemini ve metodunu seçiyorum ardından lokal iSO dosyası üzerinden kurulum yapacağımı belirterek CONTINUE diyorum.

Diğer donanım seçimlerini de aşağıdaki gibi seçiyorum ve devam ediyorum.

iLO üzerinden tanıttığım iSO dosyasını tarıyor ve kurulum öncesi kontrollerini yapıyor.

Kurulum yapılacak olan işletim sistemimizin dil ve klavye ayarlarını seçiyorum. Administrator parolasını boş bırakıyorum onu ilerleyen ekranlarda sonradan belirleyeceğim.

Kurulum öncesi mevcuttaki driver ve kurulu olan bir işletim sistemi var ise bunların silineceğini bize bilgi veriyor. Bizim kurulumumuzdan önce herhangi bir işletim sistemi olmadığı için CONTINUE diyerek devam ediyorum.

Kurulum başladı.

Devam ediyor.

Devam eden ekrandan görüntüler.

Windows logosu geldi.

Sözleşmeyi kabul ederek devam ediyorum.

Administrator parolamı belirliyorum.

Kurulum tamamlandı.

HPE tarafından yüklenecek olan Tool’lar başlat menüsünde görünüyor. iLO üzerinden kurulum yaptık ve HPE tarafından kullanıcının sunucu üzerinde Windows Server tarafında kullanabileceği tüm yardımcı yazılımlar da başarılı bir şekilde kuruldu.

Bir makalemizin daha sonuna geldik başka bir makalede görüşmek dileği ile.

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu