Blog

Microsoft Intune Nedir?

Bu yazımda Intune nedir ve şirket içerisinde size neler kazandırır bunlardan bahsedeceğim.

Microsoft Intune Nedir?

Microsoft’un SaaS çözümü olan Intune’dan bahsedeceğim. Microsoft Intune, Endpoint Manager aracılığıyla kullanılan, cloud tabanlı masaüstü cihazlarınızı ve mobil cihazlarınızı yönetebileceğiniz araçtır. Intune sayesinde kuruluşunuzda bulunan Windows, iOS, Android, MacOS cihazlarınızı yönetebiliyorsunuz, ilkeler oluşturabiliyorsunuz. Bu MDM çözümünü SCCM, Azure AD ve Active Directory ile tümleşik halde kullanabilirsiniz.

Kısacası Intune için EMM çözümü diyebiliriz ve bence SCCM yöneticilerinin öğrenmesi önemlidir.

(Linux için desteği şuan Asya ve Avustralya bölgesinde yavaşça dağıtıma başlatıldı. ABD ve Avrupa için bu yıl içinde dağıtılması bekleniyor. Aslında dağıtıma başlatılsa bile hangi Linux platformlarını destekleyeceği konusunda net bir bilgi bulunmamakta, çünkü platformlar bölümü boş olarak dağıtılıyor 🙁 )

Endpoint Manager içerisinde bir tek Intune çözümü bulunmuyor, çözümleri başlıkları ile detaya girmeden aşağıda bulabilirsiniz;

  • Desktop Analytics
  • Microsoft Intune
  • Configuration Manager
  • Windows Autopilot

IntuneMicrosoft Endpoint Manager çözümünün bir parçasıdır. Intune’u, cep telefonları, tabletler, masaüstü bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar dahil olmak üzere bir kuruluşun cihazlarının nasıl kullanıldığını denetlemek için kullanabilirsiniz. Intune, uygulamaları denetlemek için belirli ilkeleri yapılandırmanıza yardımcı olur.

Intune’un en büyük avantajlarından biri bence, kuruluşunuzun verilerinin güvenliği konusunda endişelenmeden ultra üretken bir mobil iş gücüne sahip olabilmenizdir.

Görsel Microsoft’tan alınmıştır.

Intune ile Neler Yapabilirsiniz?

  1. Cihazlarınızın için kurallar ve ilkeler belirtebilirsiniz; Bu özellik sayesinde şirketinizin politikalarını taviz vermeden mobil cihazlar dahil tüm cihazlara uygulayabilirsiniz.
  2. Şirket içi portal; Bu özellik sayesinde gerekli uygulamaları Intune kullanarak yönetilen tüm cihazlara dağıtabilirsiniz. (Play Store ve AppStore dahil)
  3. Uyumlu olmayan cihazları belirlediğiniz ilkelerle belirleyebilirsiniz.
  4. Kullanıcılarınız cihazlarda nerelere erişebileceğini denetleyebilirsiniz, bunun sayesinde veri güvenliğinizi artırmış olursunuz.

Intune İçin Lisans Gereksinimleri

Microsoft Intune kullanabilmek için aşağıdaki lisanslardan birisine sahip olmanız gerekmektedir.

  • Microsoft 365 E5
  • Microsoft 365 E3
  • Enterprise Mobility + Security E5
  • Enterprise Mobility + Security E3
  • Microsoft 365 Business Premium

Endpoint Manager arayüzünden Intune lisanslarınızı kontrol edebilirsiniz;

Bunun için öncelikle https://endpoint.microsoft.com/ portalına giriş yapıyoruz.

Daha sonra sol menüde bulunan Tenant Administrator (Kiracı yönetimi) bölümüne geliyoruz.

Kiracı Durumu bölümünde Toplam Intune Lisansınızı ve kaç kullanıcının Intune lisansına sahip olduğunu görebilirsiniz.

Microsoft Intune Mimarisi

Microsoft Intune mimarisi; Azure Active Directory, Microsoft 365, Uygulama mağazaları API vb.oluşmaktadır. Microsoft aslında, Intune üzerinde uygulamaları yönetmek ve cihaz yapılandırmak için bu hizmetlerin hepsini koordineli bir şekilde kullanmaktadır.

Microsoft Intune Diğer Microsoft Hizmetleri ile Nasıl Tümleşik Hale Getirilir

Microsoft Intune, Microsoft’un diğer çeşitli hizmetleriyle tümleşik çalışabiliyor ve aslında avantaj sağlamaktadır. Örnek vermek gerekirse; Intune, erişim denetimi için Azure Active Directory ve veri koruma amacıyla Azure Information Protection ile tümleşir.

  • Defender: Defender ile tümleştirebilirsiniz, bu sayede Windows istemci hizmetlerini koruyabilir ve kuruluş kaynaklarınıza erişimleri denetleyebilirsiniz. Bunun için ‘Windows Defender SmartScreen‘, mobil cihazlarda depolanan veya yüklenen dosya ve uygulamalardaki şüpheli etkinlikleri anında tanımlayabilir.
  • Intune ayrıca Office ürün paketleri ile tümleşebiliyor. Intune ile Outlook, Word veya Excel gibi Office uygulamalarını cihazlara dağıtabilirsiniz. Bu uygulamaların cihazlarda nasıl çalıştığınıda denetleyebilirsiniz

Intune konusuna bir sonraki makalede devam edeceğim ve gerçek hayattan senaryolar paylaşacağım.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu