Blog

Web Site Hızı (Pagespeed) Optimizasyonu Rehberi

Bir web sitesi hakkında ilk dikkatinizi çeken şey nedir? 

Şirket logosu, slider veya harekete geçirici mesajlar mı?

Muhtemelen cevap bu seçeneklerden hiçbiridir.

Önemli olan, sayfanın ne kadar hızlı yüklendiğidir.

Neden mi?

Çünkü kullanıcılar aradıkları bilgiyi almak için uzun süre beklemek istemezler. Kullanıcılarınızı mutlu etmek için sayfanızın üç saniye içinde yüklenmesi gerekir. Ayrıca, Google arama sonuçlarının ilk sayfada olmak için hızlı bir yükleme hızına ihtiyacınız var.

Sayfa Hızı (Page Speed) Nedir?

Sayfa hızı yani page speed, sayfa içeriğinizin ne kadar hızlı yüklendiğinin bir ölçüsüdür. İnternet kullanıcıları, sayfanızın belirli bir zaman aralığında yüklenmesini bekler. Çoğu zaman, bu zaman dilimi en fazla 3 saniyenin altında olmalıdır.

Site Hızı ile Sayfa Hızı Aynı Şey Mi?

Kulağa aynı şey gibi gelse de site hızı sayfa hızından farklıdır. Sayfa hızında, tek bir sayfadaki tüm kaynakların yüklenmesi için geçen süreye bakılır. Site hızı ise, bir web sitesindeki çeşitli örnek sayfaların ortalama yüklenme hızıdır.

Sayfa Hızını (Page Speed) Hangi Faktörler Etkiler?

Web sitenizin ana sayfanızdaki öğelere bir göz atın. Büyük boyutlu bir fotoğraf, yavaşlamanıza sebep olabilir mi? Eğer öyleyse, bu, yavaş yüklemenin olası bir nedenidir. Optimize edilmemiş resimlere sahip sayfaların yüklenmesi genellikle biraz zaman alır.

Herhangi bir görseli kaldırmadan sayfa hızınızı artırmak istiyorsanız, görsellerinizi optimize edin ve onları daha küçük ölçekli yapın. Bunları bir içerik dağıtım ağı (CDN) aracılığıyla da dağıtabilirsiniz.

İndirilmesi gereken çok fazla büyük dosya içeren bir web sayfanız mı var veya sayfanız çok fazla JavaScript komut dosyasıyla mı dolu? İndirme boyutunuzu azaltmak için bir sıkıştırma aracı kullanın.

Ayrıca sayfa HTML’nizin kullanılmayan kod komut dosyalarına sahip olmadığını da kontrol edin. Çünkü bunlar, sayfa yükleme süresinde artışa neden olabilirler. CSS, JS veya sayfa HTML’sindeki diğer komut dosyaları gibi kullanılmayan tüm kodları kaldırın.

Son olarak, komut dosyalarının çok geç veya çok erken oluşturulması da sayfa yükleme süresini etkiler. Sayfalarınızı yalnızca tüm içerik yüklendikten sonra tüketilebilir olacak şekilde tasarlamayın. Kullanıcılar, önce ekranın üst kısmındaki içeriğin yüklendiğini gördüklerinde sayfanın keyfini çıkarabilir.

Web Site Performansı ve Sayfa Yükleme Neden Bu Kadar Önemlidir?

Google güncellemelerinin yanı sıra genel web sitesi performansınız ve sayfa yükleme hızlarınız web sitenizi üç şekilde etkiler:

1. Görünürlük

Web sitenizin performansı ve sayfa yükleme hızları, sayfalarınızın Google’ın arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) ne kadar iyi (veya kötü) sıralanacağını belirler.

2. Etkileşim ve Dönüşüm Oranları

Daha hızlı yüklenen web sayfaları, daha yüksek etkileşim ve dönüşüm oranları sağlar. Yükleme süreleri 2 saniyenin altında olan web sayfalarında tek haneli hemen çıkma oranları %9’ken, 3 saniye sonra hemen çıkma oranı yükselir. 5 saniyelik yükleme sürelerinde ise bu oran %38’e ulaşır.

Web sayfalarınız yüklendiğinde ve daha iyi performans gösterdiğinde, ziyaretçilerin daha iyi bir deneyimi olur ve etkileşimde kalma ve dönüşüm sağlama olasılıkları daha da artar.

3. Web Deneyimi

Web sitesi performans optimizasyonu, ister masaüstü ister mobil cihazdan ziyaret etsinler, her ziyaretçinin harika bir deneyim yaşamasını sağlamaya yardımcı olur.

Sayfa Hızı Google İçin Neden Önemlidir?

Google, bir sıralama faktörü olarak sayfa hızını kullanır. Bu, sayfa hızınızın SEO’nuzu da etkilediği anlamına gelir. Bir bakıma Google bunu kullanıcılara faydalı bir nokta olarak görür.

Ancak Google, sayfa hızını büyük bir sıralama faktörü olarak görmez. İnternetteki en hızlı web sitesine sahip olabilirsiniz ve ancak, iyi içerik olmadan sıralamada çok yukarı çıkamazsınız.

Sayfa hızı ve içerik arasında karar vermeniz gerekiyorsa içeriği seçebilirsiniz. Çünkü hızlı bir sayfa hızına sahip olmak her ne kadar iyi bir bonus olsa da, büyük bir SEO destekçisi değildir.

Web Site Hızınızı Nasıl Test Edersiniz?

Performansınızı test etmek için kullanabileceğiniz çeşitli çevrimiçi araçlar (bazıları ücretsiz, bazıları ücretli) vardır.

Bu araçlardan en popülerleri aşağıdaki gibidir:

  • Google Page Speed Insights
  • GTMetrix
  • Pingdom

Google PageSpeed Insights ile Sayfa Hızını Ölçme

Google PageSpeed Insights, sadece sayfa hızını değil aynı zamanda web sitenizin performansını da test etmek için harika bir araçtır. Tek yapmanız gereken siteye gidip hızını test etmek istediğiniz sayfanın URL’sini girmektir.

Analiz Et’e tıkladığınızda, test ettiğiniz web sitesinin puanlarını göreceksiniz.

90-100 puan ideal puandır. Puanınız kırmızıysa, sayfanızın performansını artırmak için hala birçok şey üzerinde çalışmanız gerekir.

Ayrıca, Google PageSpeed Insights’ta 100/100 puan almak ideal olsa da o kadar da önemli değildir. Daha üst sıralarda yer almak için mükemmel PSI puanını almanıza gerek yok. Odaklanmanız gereken şey, web sitenizin bir veya iki saniye içinde yüklenmesini sağlamaktır.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu