Windows Server

Provision Share (Paylaşım İşlemleri) 2008 Server

Provision Share (Paylaşım İşlemleri)

 

 

Provision  Shared Folder Wizard yardımı ile dosya sunucularımızda ya da bilgisayar ağlarımızda bulunan klasör içeriklerimizi ve disk birimlerimizi paylaştırabiliriz.

 

 

Bu sihirbaz bizlere nasıl yardımcı oluyor buna bakmak gerekirse;

 

 

-Paylaşıma açma istediğimiz klasör ya da disk biriminin isminin belirlenmesini sağlar

 

 

-Paylaştıracağımız klasör veya disk birimine erişirken kullanılacak paylaşım erişim protokolünü belirleyebiliriz

 

 

-Paylaşacağımız klasör veya diskimizin NTFS izinlerini sihirbaz ile düzenleyebiliriz

 

 

-Paylaşıma açtığımız klasörlere erişim izinlerini,paylaşım izinlerini,çevrimdışı kullanmayı ve kullanıcı limitlerini tanımlayabiliriz

 

 

-Distributed File System (DFS) alan adında bu paylaşımı yayınlayabiliriz

 

 

-Eğer Network File System (NFS) servisi kurulumuş ise NFS tabanlı erişim izinlerini tanımlayabiliriz

 

 

-Eğer File Server Resource Manager yüklenmiş ise kota tanımlamaları yapılabilir ve ayrıca hangi tür dosyaların sunucu üzerinde tutulabileceğini tanımlayabiliriz

 

 

Kısaca bilgilerimizi paylaştıktan sonra artık bir klasörümüzü bu sihirbaz ile paylaşıma açma işlemlerimize başlayabiliriz. Bu işlemi yapabilmeniz için tabiki Administrators üyesi olmanız şart.

 

 

clip_image001

 

 

Bu sihirbazı başlatabilmemiz için öncelikle Server Manager açıyoruz, ardından Roles kısmına geçiyoruz ve bu yapının altında olan Share and Storage Management kısmına geçiyoruz. Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi orta kısımda paylaşımdaki klasör ve disk bölümlerimiz görünmekte. Hemen sağ tarafta ise Actions kısmında yapabileceğimiz işlemler görünmektedir. Biz Actions kısmındaki Provision Share seçiyoruz ve devam ediyoruz.

 

 

clip_image002

 

 

Karşımıza çıkan kısımda Location belirleme işlemini yapmamız isteniyor. Bu paylaşıma açmakta olduğumuzu klasörün yerinin tanımlanması işlemidir. Browse butonuna tıklayarak klasörümüzü nerede paylaştıracağımıza dair yeri tanımlıyoruz. Ben bir önceki makalemiz olan “Provision Storage” isimli makalemde oluşturmuş olduğum ve “M” olarak isimlendirdiğim bölümün altında “Mumin CICEK” isimli bir klasörü paylaşıma açıyorum. OK dedikten sonra NEXT ile devam ediyoruz.

 

 

clip_image003

 

 

Paylaşıma açtığımız klasörümüzün son hali  yukarıdaki şekilde görüldüğü gibidir. NEXT ile devam ediyoruz.

 

 

clip_image004

 

 

Bir sonraki adımda ise karşımıza yukarıdaki NTFS izinleri ile ilgili işlemlerimizi yapabileceğimiz konfigürasyon yapısı gelmektedir. Eğer NTFS izinlerini değiştirmek istiyorsak ikinci seçeneği seçiyoruz yok değiştirmek istemiyorsak birinci seçeneği seçip devam edebiliriz. Ben NTFS izinlerini düzenlemek istiyorum ve ikinci seçeneği seçiyorum.

 

 

clip_image005

 

 

Edit Permissions seçtikten sonra klasöre ait olan NTFS izinleri karşımıza geliyor. Burada ben bu klasör üzeride hangi kişilerin hangi haklara sahip olacaklarını belirleyebilirim. Örneğin Mumin CICEK ve Erkan TEKIN kullanıcılarını Add ile ekledim ve gerekli NTFS izinlerini verdim. Bu kısımda ister tek tek kişilere hak verirsiniz isterseniz gruplar halinde tanımlama yapabilirsiniz. Benim tavsiyem gruplar halinde yapmanızdır. Çünkü gruplar sayesinde biz yönetim işlemlerimizi basit ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz.

 

 

İzinlerimizi tanımladıktan sonra NEXT ile devam ediyoruz.

 

 

clip_image006

 

 

Bu kısımda ise paylaşım protokolünün seçilmesi var. Şuan bizim sunucumuzda NFS yüklü olmadığı için biz Server Message Block (SMB) seçiyoruz. SMB Windows tabanlı bilgisayar sistemlerinin kullandığı bir paylaşım protokolüdür. Windows Server 2008 ve Windows Vista SMB 1.0 ve 2.0 desteklemektedir. Aşağıdaki tabloda sunucu ve istemci sistemlerinin kullandığı değerler verilmektedir.

 

 

Client

 

 

Server

 

 

Version of SMB used

 

 

Windows Server 2008 or Windows Vista

 

 

Windows Server 2008 or Windows Vista

 

 

SMB 2.0

 

 

Windows Server 2008 or Windows Vista

 

 

Windows XP, Windows Server 2003, or Windows 2000

 

 

SMB 1.0

 

 

Windows XP, Windows Server 2003, or Windows 2000

 

 

Windows Server 2008 or Windows Vista

 

 

SMB 1.0

 

 

Windows XP, Windows Server 2003, or Windows 2000

 

 

Windows XP, Windows Server 2003, or Windows 2000

 

 

SMB 1.0

 

 

 

 

 

Detaylı bilgi için http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb726965.aspx gidiniz.

 

 

Evet paylaşım protokolümüzü de seçtikten sonra NEXT ile devam edebiliriz.

 

 

clip_image007

 

 

Bir sonraki aşamada ise karşımıza SMB ayarları çıkmaktadır. Paylaşım yolu ve gelişmiş seçenekler mevcuttur. Kullanıcı limitleri ve çevrimdışı seçenekleri gibi. NEXT ile devam ediyoruz.

 

 

clip_image008

 

 

Advanced (Gelişmiş) bölüme geçtiğimizde ise karşımıza yukarıdaki şekil gelmektedir. Kullanıcı limitleri ve Cache özelliklerinin belirlenmesini bu kısımdan yapıyoruz. Seçimlerimizi yaptıktan sonra OK ile çıkıyoruz ve NEXT ile devam ediyoruz.

 

 

clip_image009

 

 

Bir sonraki adımda ise karşımıza SMB izinleri gelmektedir. Burada da bize uygun olan paylaşım izinlerini seçiyoruz ve NEXT ile devam ediyoruz.

 

 

clip_image010

 

 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi eğer bir DFS alanımız varsa paylaşıma açtığımız klasör veya diskimizi burada yayınlayabiliriz.

 

 

NEXT ile devam ediyoruz.

 

 

clip_image011

 

 

Evet artık son aşamaya geldik sayılır ve yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi paylaştırmakta olduğumuz klasör yapısı hakkında bize bir özet çıkarıldı ve sihirbaz ile girmiş olduğumuz bilgilerin hepsi orada görünmektedir ve Create diyerek oluşumu tamamlıyoruz.

 

 

clip_image012

 

 

Evet yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi SMB üzerindeki paylaşım işlemimizi başarılı bir şekilde tamamlamış bulunuyoruz ve Close diyerek sihirbazımızı sonlandırıyoruz.

 

 

clip_image013

 

 

Yukarıdaki şekilde paylaşımdaki klasörümüzün son halini görmekteyiz.

 

 

clip_image014

 

 

Network üzerinden sunucumuza erişip kontrol ettiğimizde ise karşımıza yukarıdaki tablo gelmektedir.

 

 

Böylelikle Provison Share servisinin de nasıl kullanıldığınız öğrenmiş olduk. Bu servisler sayesinde dosya sunucularımızı daha kolay yönetebileceğiz.

 

 

Kaynaklar:

 

 

http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb726965.aspx

 

Windows Server 2008 Help

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu