Haberler

Microsoft, Sunucu Parçalarının Yeniden Kullanımını ve Geri Dönüşümünü Artırmak İçin Yapay Zeka Kullanıyor

Veri merkezi donanımı ile ilgili olarak ‘sirküler’ terimini daha çok duymaya hazır olun.

Microsoft, neyin nerede geri dönüştürülebileceğini belirlemek için milyonlarca sunucuyu sıralama görevini yapay zekaya veriyor.

Yeni girişim, yapay zeka algoritmalarının, hizmet dışı bırakılmış sunuculardan veya diğer donanımlardan parçaları ayırmak ve kampüste hangi parçaların yeniden kullanılabileceğini belirlemek için kullanılacak. Bu sistemle dünyanın dört bir yanındaki Microsoft veri merkezlerinde sirküler yani geri dönüşüm ve yeniden kullanımın önemli olduğu merkezler inşa edilecek.

Microsoft, veri merkezlerinde üç milyondan fazla sunucu ve ilgili donanıma sahip olduğunu ve bir sunucunun ortalama ömrünün yaklaşık beş yıl olduğunu söylüyor. Ek olarak, Microsoft küresel olarak genişliyor, bu nedenle sunucu sayılarının artması gerekiyor.

Sirküler Merkezler, personelin iş yükünü azaltmaktan ziyade envanteri hızlı bir şekilde ayıklamaya odaklı olacak. Microsoft, 2025 yılına kadar sunucu parçalarının yeniden kullanımını %90 oranında artırmayı planlıyor. Microsoft başkanı Brad Smith, girişimi duyuran bir blog gönderisinde, “Makine öğrenimini kullanarak, yerinde hizmet dışı bırakılan sunucuları ve donanımları işleyeceğiz ve biz ya da müşterilerimiz tarafından kullanılan parçaları da yeniden kullanılabilme durumlarına göre sıralayacağız.” açıklamasını yaptı.

Atıkların takibi de projenin hedeflerinden biri

Smith, bugün çöpe giden parçaların miktarı, kalitesi ve türü, nerede üretildiği ve nereye gittiği hakkında tutarlı bir veri olmadığını belirtiyor. Örneğin inşaat ve yıkım atıklarıyla ilgili veriler tutarsız. Bu yüzden atıklar ile ilgili verilerin standartlaştırılmış bir metodoloji ve daha şeffaf bilgi akışına ihtiyacı var.

Brad Smith

Smith açıklamasının devamında ise: “Daha doğru veriler olmadan, operasyonel kararların etkisini, hangi hedeflerin belirleneceğini ve ilerlemenin nasıl değerlendirileceğini ve ayrıca atık ayak izi metodolojisi için bir endüstri standardını anlamak neredeyse imkansız” diye yazdı.

Microsoft’a göre, Amsterdam veri merkezindeki bir pilot Sirküler Merkez, kesinti süresini azalttı ve kendi yeniden kullanımı ve geri satın alımı için sunucu ve ağ parçalarının kullanılabilirliğini artırdı. Ayrıca, sunucuları ve donanımları işleme tesislerine taşıma ve gönderme maliyetini düşürdü, bu da karbon emisyonlarını düşürdü.

“Sirküler ekonomi” terimi teknolojide yaygınlaşıyor. Sunucu donanımının geri dönüştürülmesine, birkaç yıllık ancak yine de oldukça kullanışlı olan ekipmanın başka bir yerde hizmete girmesine dayanıyor.

Şirket, ilk Microsoft Sirküler Merkezlerin, yeni ve büyük veri merkezi kampüslerinde veya bölgelerinde inşa edileceğini söyledi. Sonunda bu merkezleri zaten var olan kampüslere eklemeyi planlıyor.

“Karbon Negatif” hedefi

Microsoft, 2030’a kadar “karbon negatif” olma hedefini açıkladı ve bu dönüşüm projesi, bu amaca hizmet eden projelerden yalnızca biri. Kısa süre önce Microsoft, Microsoft, 2030’a kadar “karbon negatif” olma hedefini açıkladı ve bu, birkaç projeden yalnızca biri. Kısa süre önce Microsoft, Salt Lake City’deki sistem geliştiricisinin laboratuvarında bir test gerçekleştirdiğini duyurdu. 250 kW’lık bir hidrojen yakıt hücresi sistemi, 48 saat boyunca kesintisiz olarak bir dizi sunucu rafını çalıştırdı. Şirket, bunun daha önce hiç yapılmadığını açıkladı.

Baş altyapı mühendisi Mark Monroe, bir Microsoft blog gönderisinde, “Hidrojenle çalışan bildiğimiz en büyük bilgisayar yedek güç sistemi ve en uzun süre devam eden testi gerçekleştirdik.” dedi. Monroe, hidrojen yakıt hücrelerinin son yıllarda çok daha hesaplı olduğunu ve artık dizel motorlu yedek jeneratörlere uygun bir alternatif olduklarını, bunun yanında çok daha temiz bir yanma gerçekleştirdiklerini söylüyor.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu