Haberler

Windows 10 Hesap Makinesi Uygulaması Linux’a Taşındı

Windows 10’nun Hesap Makinesi uygulaması artık Canonical Snap Store üzerinden Linux cihazlara da kurulabilecek.

2019’un Mart ayında Microsoft, Windows 10 Hesap Makinesi uygulamasının kodlarını açık kaynak haline getirip geliştiricileri projeye katkıda bulunmak için davet etmişti.

Açık kaynak geliştirme platformu olan Uno Platform kullanılarak Windows’un “calc.exe” uygulaması “Uno Calculator” ismiyle Linux’a taşındı. Aşağıda Windows 10 Calculator ve Uno Calculator ekran görüntülerini görebilirsiniz.

Ubuntu kullanıyorsanız Uno Calculator uygulamasını snap store üzerinden aşağıdaki komut satırı ile kurabilirsiniz.

snap install uno-calculator

Kurulum tamamlandıktan sonra “run uno-calculator” komutu ile Ubuntu Desktop veya X11 Server üzerinden uygulama çalıştırılabiliyor.

Ubuntu ve diğer masüstü sistemleri hesap makinesi benzeri uygulamalara sahip olsa da Uno Calculator cross platform bir ortamın avantajlarını sunuyor.

Cross-platform araçlar kullanarak geliştiriciler, aynı kodu kullanarak yazdıkları uygulamaları farklı platformlara taşıyabiliyorlar.

Linux’un popülerliği artmaya devam ettikçe ve Microsoft da açık kaynak akımına destek verdikçe daha fazla Windows uygulamasının farklı platformlara taşındığını görebileceğiz. Bununla ilgili farklı bir örnek de Microsoft’un Procmon uygulamasının Temmuz 2020’de Linux platformuna taşınması olmuştu.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu