Linux Unix

Linux Mount

Mount komutu sistemimize bağladığımız aygıtları istediğimiz klasöre bağlamamızı sağlar. Böylece klasörün içine erişip istediğimiz şekilde kullanabiliriz. Bu işlemleri eşleştirme veya bağlama diye adlandırabiliriz.

 

Linux dağıtımını Gui olarak kullanıyorsanız sisteminize bağladığınız aygıtı otomatik olarak tanıyıp mount edilecektir. Sisteminizi Cli olarak yönetiyorsanız eğer yeni bağladığınız aygıtları otomatik olarak mount edilmeyecektir. Otomatik olarak eklenmesinin metotlarını da göreceğiz.

Sistemimize bağlayacağımız aygıtımızı cdrom olarak örnekliyorum.  Yeni bağladığınız aygıtı  /dev/cdrom   da bulabilirsiniz ama mount edilmediği için içinde işlem yapamayız.  Mount komutunda önce bağlayacağım aygıtı daha sonrasında bağlayacağım dosyayı belirtmem gerekmektedir. Yeni aygıtımı  cdrom dosyasına bağladım ve liste lediğimde içindekilere ulaşabildim.

 

 

image001

 

 

Yukarıdaki örnekte belli bir aygıt tipi belirtmemiştim. Aynı örneği aygıt tipi belir terekte yapabilirim. Mount  -t iso9660 aygıt bağlama noktası şeklinde.  İso9660  cdrom için kullanabilirsiniz. Örnek dosya tipleri adfs, affs, autofs, coda, coherent, cramfs, devpts, efs, ext, ext2, ext3, hfs, hpfs, iso9660, jfs, minix, msdos, ncpfs, nfs, ntfs, proc, qnx4, reiserfs, romfs, smbfs, sysv, udf, ufs, umsdos, vfat, xenix, xfs, xiaf

 

 

image002

 

 

Bağlı olan aygıtların ayrıntılı bilgilerine erişmek için proc altındaki mounts un çıktısına bakabilirsiniz. En altta eklediğim cdrom u görebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi içeriyor demiştim dosya tipi, dosya erişim hakkı ro ( read only ) ve yedek alınacak mı gibi bilgileri bulabilirsiniz.

 

 

image003

 

 

 

Df komutunu kullanarak ta  hızlı bir şekilde sistemde ne bağlı  ne kadar  yer kullanıyor bunların bilgilerine ulaşabilirsiniz.

 

 

image004

 

 

Mount –l komutuda size yeteri kadar mount edilen aygıtlar hakkında bilgi verecektir.

 

 

image005

 

 

Sürüm bilgisini görebilirsiniz.

 

 

image006

 

 

Sistemime yeni taktığım harddiski  cdrom klasörüne bağlamak istiyorum ama içerisine bilgi yazılmasını istemiyorum sadece içindekiler görünsün istiyorum.

 

Mount –o ( option )  ro ( read only )” bağlayacağım disk”  “bağlayacağım yer “  şeklinde çalıştırarak mount seçeneğine bir opsiyon ekleyip sadece read hakkı veriyorum.   Seq komutuyla  bir dosya yazmak istiyorum ve en altta gördüğünüz gibi read only file system şeklinde beni uyarıyor.

 

 

image007

 

 

Aynı opsiyon seçeneğiyle  rw ( read write ) okuma ve yazma hakkı veriyorum. Seq komutuyla kayıt ekliyorum ve  1.txt görüyorum.

 

 

image008

 

 

Mount ettiğim dosyanın yerini değiştirmek için  M (move) taşıma komutunu kullanabilirim. Mount –m  “bağladığım yer “ “yeni bağlayacağım yer “ şeklinde yazıp komutu df ile kontrol ettiğimde  artık /kurulum klasörünün altına geldiğini görmekteyim.

 

 

image009

 

 

Yeni aygıtlarımızı eklediğimiz zaman otomatik olarak her seferinde mount edilmesini istiyorsak fstab dosyasında değişiklik yapmamız gerekmektedir. Fstab dosyasının nasıl değiştireceğiniz le ilgili makaleyi önceki makalelerden bulabilirsiniz.  Fstab ‘a ekledikten sonra mount –a (all ) hepsi komutuyla fstabı yeniden okumasını sağlayıp eksik olan aygıtların eklenmesini sağlayabilirsiniz.

 

 

image010

 

 

İso dosyalarını da mount edip kullanabilirsiniz bunun için opsiyon dan loop la yapabilirsiniz.mount –o loop ” bağlayacağım disk”  “bağlayacağım yer “  şeklinde.

 

 

image011

 

 

Mount komutuyla aygıtları  sistemimize bağladık kaldırmak içinse  umount komutunu kullanıyoruz.

 

 

image012

 

 

Aygıtları sistemden kaldırırken bağladığım disk veya bağladığım dosyayı umount komutundan sonra yazarak kaldırabilirim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu