Hewlett Packard Enterprise HPE

HP Switch Üzerinde Vlan DHCP Yapılandırması ve IP Dağıtma

Merhaba,

Bu makalemizde daha önce test ortamında gerçekleştirdiğimiz yapımızdaki Layer-3 ve Layer-2 Switch’ler üzerindeki Vlan’lara DHCP üzerinden IP dağıtma işlemini yapıyor olacağız.

Öncelikle hatırlamak gerekirse bir önceki makalemiz burada.

Yapımıza görsel üzerinde tekrar bakalım.

Bu yapıda Vlan’lar arası haberleşmeyi yapmıştık. Şimdi Vlan-100’e bağlayacağımız Windows Server 2019 üzerinden DHCP servisini aktif ederek ilgili Vlan’lara otomatik IP dağıtacağız.

Şimdi Layer-3 Switch’e bağlanalım.

SSH bağlantımız başarılı.

Şimdi DHCP üzerinden IP adresi almasını istediğimiz Vlan’lara ip “helper-adress 192.168.100.5” yazarak DHCP Sunucumuzun IP adresini belirtelim. Benim yapımda VLAN-100 ve VLAN-200 üzerinden otomatik IP dağıtımı yapmak istediğim için ben bu Vlan’lara ilgili komutu ekledim. Geri kalan tüm config bir önceki makalemizdeki ile aynı. Sadece 1 satır komut eklemiş olduk.

Switch tarafındaki işlemimiz bu kadar şimdi DHCP Sunucumuza gidelim. Sunucumuzun IP adresi sabit olarak ayarlı ve 192.168.100.5/24. Bu sunucu sistemdeki VLAN-100’e ait bir porta bağlı olacak ve SubnetMask olarak 24 bit ayarlı.

Sunucunun IP yapılandırması aşağıdaki gibidir.

Şimdi DHCP servisinin ayarlarını yapmak için ilgili alana tıklıyorum.

Sunucumun adı TEST ve herhangi bir Scope tanımlaması mevcut değil.

IPv4 adresi dağıtacağım için ilgili alanda sağ-tık yapıyorum ve yeni bir Scope oluşturmaya başlıyorum.

Scope oluştuma sihirbazı bizi karşıladı Next diyerek devam ediyorum.

İlk olarak DEPO-VLAN [192.168.100.0/24] VLAN-100 için bir Scop oluşturacağım o yüzden ismini vererek devam ediyorum.

IP adres havuzumu 192.168.100.10 dan 192.168.100.200’e kadar seçiyorum ve bu aralıktaki IP adreslerini dağıtmasını istiyorum.

Kiralık IP adresleri için default gelen süreye dokunmuyorum Next diyerek devam ediyorum.

Bu Scope için ayarlarımı yapacağımı bildiriyorum ve “Yes, I want to configure these options now.” Seçeneğini seçerek Next diyorum.

İlgili VLAN için Default Gateway ney ise onu giriyorum benim yapımda 192.168.100.254 olduğu için onu giriyorum ve Add diyerek devam ediyorum.

Gateway adresim eklendi.

DNS Server ekleme ekranı geldi normalde yapınızdaki DNS Sunucunuz neyse onun IP ve FQDN adını girmeniz gerekmekte benim şuan için DNS sunucum yok o yüzden bu adımı boş geçiyorum.

Yapımda WINS Server olmadığı için bu adımı da Next diyerek eklemeden geçiyorum.

Ayarladığım Scope’u şimdi aktif etmek istemisin diye soruyor “Yes, I want to active this scope now.” Seçeneğini seçerek Next diyorum.

VLAN-100 için ilgili Scope kurulumunu tamamladık. Finish diyerek bitiriyorum.

Oluşturduğum Scope IPv4 altına geldi. Adress Pool altında ise tanımladığımız IP aralığı gönünüyor.

Şimdi SEVK-VLAN [172.72.12.0/24] VLAN-200 için bir Scop oluşturacağım. Bu Scope oluştuma aşamaları yukardaki ile aynı olduğu için tekrar resim almadım. Sadece ilgili Scope için IP adresi ve aralığını değiştiriyoruz ona ait Gateway adresini giriyoruz.

Bu Scope IP aralığını da 172.72.12.10 dan 172.72.12.50’ye kadar ayarlıyorum.

Artık IPv4 sekmesi altında iki Scope’da geldi ve IP aralıkları ayarladığım gibi.

Şimdi VLAN-200’e ait Port’a ağ ayarları otomatik IP almaya ayarlı olan bir bilgisayarı bağlıyorum ve kontrol ediyorum IP adresini otomatik olarak alabilecek mi diye. Evet aşağıdaki gibi bizim belirlediğimiz aralığın ilk IP adresi olan 172.72.12.10 adresini verdi.

Aynı şekilde VLAN-100’e ait bir porta başka bir bilgisayar bağlıyorum ve onu kontrol ediyorum. Oda belirlediğimiz VLAN-100 için olan aralıktan otomatik olarak IP adresini aldı.

Önce VLAN-200’deki makinamızın network ayarlarına bakalım aşağıdaki gibi.

Şimdi ise VLAN-100’deki bilgisayarımızın network ayarlarına bakalım.

Test ortamımıza da bakacak olursak oda aşağıdaki gibidir.

Bir makalemizin daha sonuna geldik. Bu iki serilik makalede HP marka Switch’ler üzerinde VLAN’lar oluşturduk ve bu VLAN’ların birbiri ile haberleşmesini sağladık. Ardından böyle bir kurgudaki yapıda otomatik olarak IP dağıtma işlemini bir DHCP üzerinden birden fazla VLAN’a nasıl dağıtırız olayını pratik de gerçekleştirdik.

Buradaki komutlar HP marka Switch cihazları için olan komutlardır ve başka marka cihazlarda Örneğin DELL, Cisco markalarda ise ufak tefek farkları vardır ancak mantık 3 aşağı 5 yukarı aynıdır. Önemli olan bunun kavranması ve ilgili cihazın dokümanından anlayarak uygulanmasıdır.

Başka bir makalede görüşmek dileği ile hoşçakalın.

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Selamlar hocam eline sağlık çok güzel olmuş ancak benim kavrayamadığım mevzu, DHCP de oluşturduğun scopelar vlanları nasıl seçiyorda hep o vlana ip ataması yapıyor orasını anlayamıyorum.

  2. Hocam selam ellerinize sağlık aynı durumu Layer 2 cisco switchler için nasıl yapabiliriz, tüm araştırmalarımda L3 veya router ile yapılabileceğini anlatılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu