Blog

TypeScript Nedir?

TypeScript, Microsoft tarafından 2012 yılında geliştirilen açık kaynaklı bir programlama dilidir. Genellikle, JavaScript’in (JS) üst kümesi olarak adlandırılır. Ayrıca, Angular veya Node.js gibi diğer araçlarla birleştirilerek JS ve web uygulamaları geliştirmek için kullanılır. Bir çerçeve olarak, düz JS kodunun yanı sıra belirli anahtar kelime ve yapılar içerir. Bunun için kod derleme yoluyla JS’ye çevrilir. Bu, JS’yi destekleyen herhangi bir tarayıcının TypeScript’i kullanabileceği anlamına gelir.

TypeScript Ne Zaman Kullanılır?

Aşağıdaki listede TypeScript’i ne zaman kullanabileceğinize dair bazı durumları bulabilirsiniz:

1. Büyük Kod Tabanları

TypeScript’in tip denetimi, hataları azaltmada önemli farklar yaratabilir. Bu, hem büyük kod tabanlarında hem de büyük çalışma ekiplerinde kullanışlıdır.

2. Potansiyel JS Sorunları

Bir ekip genellikle C# gibi dillerle çalışıyorsa, TypeScript’e geçiş JS’den daha kolay olabilir. JS öğrenmek her zaman tavsiye edilse de, zorunlu değildir. Ayrıca TypeScript ve C# benzer sözdizimlerine sahip olduğundan, bu daha da kolay bir geçiştir.

3. Çerçeveler ve Kütüphaneler

TypeScript’i Angular veya Redux ile karıştırmak benzersiz ürünler oluşturmanıza yardımcı olabilir. Önerilen dilleri kullanırsanız, her araçtan en iyi şekilde yararlanabilir ve performansını artırabilirsiniz. 

TypeScript Kullanmak İçin 9 Neden

TypeScript kullanmak için en önemli 10 neden aşağıdaki şekildedir:

1. JavaScript’i basitleştirme. Bu, kodların okunmasını ve hata ayıklamasını kolaylaştırır.

2. Açık kaynak. Bu özellik onu esnek, çevik ve uygun maliyetli hale getirir.

3. Okuması ve anlaması kolay. Daha açık olduğu için elde edilmesi daha kolaydır. Bu, aynı dillerle çalışmayan geliştiricilerle çalışıyorsanız kullanışlıdır.

4. Hatalara karşı güçlü tip sistemi. Hiçbir programlama dili hatasız gelmese de, TypeScript’in yazım sistemi birçok hatayı önler. Ayrıca, tip kontrolü, hataları düzeltirken çok zaman kazandırabilir.

5. Her yerde çalışır. TypeScript, JS’den kaynaklandığı için JS’nin çalıştığı her yerde çalışabilir.

6. Büyük ve destekleyici topluluk. TypeScript’in arkasında büyük bir aktif topluluk vardır. Bu, mevcut sayısız kaynak ve araç anlamına gelir. Ayrıca sayısız geliştirici, bir sorun ortaya çıktığında yardım etmeye hazırdır. Üstelik Google, Microsoft ve Asana gibi şirketler çalışmalarını toplulukla paylaşır.

7. Nesne yönelimli programlama kavramları. Nesne yönelimli programlama, kodunuzun temiz ve sağlam kalmasını sağlayarak kaliteyi ve sürdürülebilirliği artırır.

8. Çoğu üçüncü taraf kitaplığıyla uyumludur. JS ile uyumlu olduğu için piyasaya sürüldüğünde sayısız kütüphane vardı. Ayrıca, bu dil çoğu üçüncü taraf kitaplığıyla uyumludur. İhtiyacınız olan hemen hemen her şey için bir tane bulabilirsiniz.

9. Statik yazmayı destekler. Statik olarak yazılan dillerin birçok faydası vardır. Bunlar, çalışma zamanı hatalarına karşı koruma, performans optimizasyonu ve IDE yardımını içerir.

TypeScript Temelleri Nelerdir?

TypeScript Türleri

TypeScript’in sunduğu ana özelliklerden biri türlerdir. Tanım olarak bunlar, belirli bir değerin özellik ve işlevlerini temsil eder. Ayrıca türleri kategorize edilir: ilkel türler ve nesne türler. İlkel türler arasında string, number, boolean, null ve undefined bulunur. Bu arada, nesne türleri sınıfları, işlevleri ve dizileri içerir. Türlerin amacı, derlemedeki hataların saptanmasına yardımcı olmaktır. Ayrıca, değer ve değişkenler arasındaki bağlantıları anlamanıza olanak tanır.

TypeScript Sınıfları

Sınıflar, class anahtar sözcüğünü taklit eden özel işlevlerdir. Şablonlar olarak, bu işlevler yeni nesneler oluşturmak için çalışır. JS’de sınıflar mevcut olsa da, TypeScript bazı değişiklikler ekler. Bazıları, üyelerin tip tanımlarını ve yöntemlerin parametrelerini içerir. Bu, soyutlama ve kapsülleme gibi nesne yönelimli teknikleri kullanmanıza izin verir. Bir nesnenin durumunu zaman içinde değiştirmeniz gerekeceğini bildiğinizde, harikadır. Bunun da ötesinde, davranışları verilerle ilişkilendirir.

TypeScript Arayüzleri

Typescript arabirimleri türleri adlandırır ve sözleşmeleri tanımlar. Bu, hem kodunuz içinde hem de projenizin dışındaki herhangi bir kodda çalışır. Ayrıca, bir nesnenin sahip olabileceği özellik ve türleri tanımlayarak kodun okunmasını kolaylaştırır.

TypeScript Generics

TypeScript generics, yeniden kullanılabilir bileşenler oluşturmanıza izin verir. Jeneriklerle yapılan bileşenler, çeşitli veri türleri ile çalışabilir. Bu daha fazla esneklik ve ölçeklenebilirliği garanti eder. Bu jenerikler, C# veya Java gibi çalışarak işlevler, sınıflar ve arabirimler oluşturmanıza olanak tanır.

JS ve TS Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

TS ve JS arasındaki temel farklar aşağıdaki gibidir:

JavaScript

  • Brendan Eich (Netscape) tarafından tasarlandı ve 1995’te yayınlandı.
  • Dinamik web sayfası içeriği oluşturmaya yardımcı olan ve tüm tarayıcılar tarafından desteklenen hafif bir betik dilidir.
  • Dinamik yazma — Statik yazma seçeneği yoktur.
  • Küçük projeler için en uygundur.
  • Doğrudan tarayıcılarda kullanılabilir.
  • JS kütüphaneleri varsayılan olarak çalışır.

TypeScript

  • Microsoft tarafından tasarlandı ve 2012’de yayınlandı.
  • Büyük projeler için kod karmaşıklığının üstesinden gelmek üzere geliştirilen JavaScript’in üst kümesidir (OOP dili).
  • Hem statik hem de dinamik yazmayı destekler.
  • Büyük web uygulamaları için en uygundur.
  • Tarayıcılar için anlaşılır olması için JavaScript koduna dönüştürüldü (Transpiler).
  • Bir üst küme olduğundan, tüm JavaScript kütüphaneleri ve diğer JavaScript kodları herhangi bir değişiklik yapılmadan çalışır.

TS Neden JS’nin Yerini Alamaz?

TypeScript, JavaScript’in yerine geçemez ve pek çok görev için uygun değildir. JavaScript, hala istemci tarafı betik dillerine hakimdir. JavaScript doğrudan tarayıcıda yürütüldüğünden, küçük kod bölümlerini yürütmek, yenilemek ve hata ayıklamak daha kolaydır.

JavaScript, katı kısıtlamalara bağlı kalmadan işlevsellik tasarlamanıza izin verdiği için mükemmel bir seçimdir. Öte yandan, performansa öncelik verirken tek bir standarda getirmek istediğiniz büyük bir kod tabanıyla çalışıyorsanız, TypeScript en iyi seçimdir.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu