Forum

Çoklu IP ve BF...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Çoklu IP ve BFP Tanımı ADSL

10 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
1,162 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhaba;

 ADSL Hat Kullanıyorum Acaba Aşağıdaki Türk Telekomun Sağladığı Hizmetden Yararlanabilirmiyim ?

  http://www.turktelekom.com.tr/tt/portal/KurumsalUrun/KOBI/Data-ve-Genis-Bant-Hizmetleri/Noktadan-Noktaya-Erisim-Hizmetleri/Coklu-IP-ve-BGP-Tanimi/kisaca 

 
Gönderildi : 17/12/2012 22:03

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1425
Noble Member
 

ADSL bağlantısı kurumsal anlamda tercih edilebilecek bir bağlantı değildir. dolayısıyla bgp gibi bir işlemi hat veya hatlar için yapacaklarını zannetmiyorum.

 
Gönderildi : 17/12/2012 22:38

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

peki bu işer için hangi hattı kullanmalıyım

 
Gönderildi : 17/12/2012 23:11

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4297
Co-Helper
 

"Metro Ethernet, ATM, Frame Relay ve G.SHDSL"
belirtilmekte.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 18/12/2012 21:33

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Meraktan Soruyorum bir hattın kurumsal olup olmadığına tam olarak neye göre karar veriyoruz ? Kurumsallığın sözlü anlamı çözüm bulmak çözüm bulan demek şimdi hangi hat benim hangi sorunumu çözüm bulunca kurumsal oluyor birde hali hazırda en yaygın ağa yani en sorunsuz yapıya sahip olan ADSL neden kurumsal olamıyor ?

 
Gönderildi : 18/12/2012 23:40

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1425
Noble Member
 

hocam kurumsallık tanımının kişiden kişiye değişmesi mümkünmü bilmiyorum ama kurumsallık aradığımda benim istediğim şeyler her tüketiciyle eşdeğerdir.

öncelikle yapım için esneklik isterim: bir hat üzerinde en basitinden birden fazla ip tanımını bildiğim kadarıyla ADSL ile sağlama şansımız yok. dolayısıyla içerideki yapımda ihtiyacım olan ek bir ip işlemini sağlayamamış oluyorum, esnekliğim kayboluyor. ha bunu birden fazla ADSL hattıyla yapma şansım yokmu elbetteki var, bgp ıvır zıvır saymıyorum bile.

sonrasında uptimeının garanti edilmesini isterim: adsl hatları yapı itibariyle maalesef süreklilik vaadetmiyorlar, ha bu işi ben birden fazla servis sağlayıcıyla çalışarak halledebilirim veya servis çeşitliliği sağlayıp birini kablo modem, birini 3g, birini ADSL olmak üzere üç hat alarak yapılandırabilirim

sonrasında vaadedilen servisin sürekliliğini isterim: adsl hatları gibi değişken upload/download limitleri istemem sabah 5mbit/sn akşam 4Mbit/sn mesela, buradaki yapı telekom altyapısına dayandığı için maalesef buna çözüm bulamamki bunu yaşadığımız yerler bulunmakta

iş sürekliliğim için sürekli altayapısı değişen bir bağlantıya bel bağlamak istemem: santral yeniledik, sizin oradaki santral o kadar desteklemiyor ki laflarını duymamalıyım. buna da çözüm yok, tamamen telekom inisiyatifinde.

yine iş sürekliliğim için oluşabilecek herhangi bir arızada muhatap bulmak isterim: sürekli meşgul çalan arıza hatlarıyla, telekom altyapısını al-satla satan isplerin sorun bizde değil telekomda oraya arıza bildiriyorum hemen yerine istediğim anda karşımda bir muhatap bulmak isterim. buna ADSLde ben bir çözüm bulamadım, kafaya göre değiştirilen IPler, kullanıcı adları şifreler, vs. vs mutlaka karşılaşmışsındır.

ADSLnin asının asimetrik olduğunu söylemeye gerek duymuyorum bile.

adsl gibi ev kullanıcısına yönelik bir bağlantı şeklinin gerçekten kurumsal ve iş sürekliliği gereken hiçbir yerde kullanıldığına şahit olmadım. bunlar ancak ve ancak backup olmuştur veya misafir için tanımlı networklerde kullanılırlar. dediğim gibi bunlar benim tercihlerim ve metro ethernet parası olmayan yerlerde en azından g.shdsl tercih ediyoruz. 

kurumsal kelime anlamı olarak incelediğimizde de ben "değişik birim ve fonksiyonlarıyla bir kurumun niteliklerine tam anlamıyla sahip olan" karşılığını görüyorum ve fonksiyonel olarak yapısı ADSL'e uygun olan bir yer var ise onlar Türk ticaret hayatında sakın yanlış anlaşılmasın ama esnaf, küçük işletme, patron şirketi, yahu o kadar para internete bağlanmaya verilir mi  firmaları olarak geçiyorlar benim sözlüğümde [:)]

 
Gönderildi : 19/12/2012 03:12

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Hocam yanlış anlaşılan noktalar var birde kurumsal ve kurum kelimelerinin anlamlarına bir daha bakın, evet Türk dil kurumu nun söylediği sizin söylediğiniz, birde kurum kelimesinin anlamına bakın .

ADSL bilindiğinin aksina benzeri tüm xDSL sistemlerinden daha stabil bir yapıya sahiptir., bunun temel nedeni yaygın alt yapı olmasıdır. Metro ethernet sistemlerini diğer sistemlerden ayıran temel özellik letancy süreleridir, gerçek zamanlı servisler kullanmıyorsanız bu letancy sürelerinin bir anlamı olmaz. Maksat internete bağlanmaksa en temiz ve ucuz yol tabiki adsl yada vdsl gibi sistemlerdir ayrıca her ikisininde sabitlenmiş hızları olan versiyonları bulunuyor. IP işi routing ile alakalı, ADSL alt yapısı ile bir alakası yok sonuçta bir internet IP adresiniz vardır ve oraya  istediğiniz blokları rout ederler. BGP, OSPF, RIP CPE cihazlarca internet üzerinde kullanılmaz çünkü siz yerel blokunuzu zaten internete route edemezsiniz ve default routunuz ISP GW ne olduğu için kullanımı gereksizdir ancak ve ancak EXTRANET ya da INTRANET yapılarınız varsa gereklidir buda 50 nokta altında VPN ile internet üzerinden yapılabilir ve ek yatırım gerektirmeyen VPN sistemleri ile yapılabilir. Sonuçta hat kesilmeleri olduğunda genelde ülke çapında oluyor buda bağlantı tipi fark etmeksizin tüm bağlantıları etkiliyor sorun bağlantı tipinde değil ISP de.

Metro ethernet üzerinde yada diğer hızlı bağlantılar üzerinden aldığınız hızlarda bir değişiklik olmaz 5 Mbit her türlü bağlantıda 5 Mbit tir yada 100 Mbit 100 Mbit tir, Asimetrik hatlar internet bağlantısını daha çok tek taraflı kullanıp sunucu barındırmayan firmalar içinidir. Kaliteli bir firma zaten sunucularını veri merkezi üzerinde tutacaktır buradaki disaster recovery, HA, güç sistemlerini, soğutma sistemlerini zaten kendi içinizde yapmaya çalışmak oldukça masraflı ve gereksiz bakım ve iş yükü demektir.

 

Bir işi iyi yapmak en üstünü alalım ne olur ne olmaz demek değildir, ihtiyacı belirlemek ve ihtiyaca en uygun olanı bulup sisteme entegre etmektir.

 

 
Gönderildi : 19/12/2012 03:40

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1425
Noble Member
 

hocam haklı olduğun yerler var, son cümleye tamamiyle katılıyorum. hatta ekleyeyim de bazı zamanlarda en üstünü en pahalısı demek olmuyor.

ama zannediyorum aynı fikirde olduğumuz nokta kurumsallık tanımımız. yazdıklarında gerçek zamanlı servisler kullanılmıyorsa, extranet-intranet yapılarınız yoksa, sunucu barındırmayan firmalar gibi yerleri (işime gelenler bunlar [:)]) alıp çıkarttığım zaman ortaya "kurumsal firma" tanımı çıkıyor.

internet kesintisi kısmına katılamıyorum. burada şunu eklemek gerekir ADSL bağlantısı maalesef dünyada olduğu gibi ülkemizde işletilmiyor. bu yüzden kesintiler yurt çapında değil son derece kısıtlı alanlarda da olabiliyor. iki hafta önce bir müşterimizin başına santral değişikliğinden dolayı 2 günlük kesinti, geldiğinde yavaş hız, değişmiş bir sabit IP, değişmiş bir kullanıcı adı şifre durumu geldi.

wan yapısı için de haklısın benim wan kısmım zaten isp sorumluluğunda ve ne yapmasını istiyorsam yapabilirler ama ADSL için yapmamayı tercih ediyorlar.

kaliteli firmalar veri merkezlerinde tutarlar kısmı da değişken bir düşünce bence, ben telekom veri merkezindeki bildiğimiz bir sürü websitesinde hemfikirim ama veri merkezine verilecek maliyetten veya güvenlikten ötürü de kendi yapılarında tier 3-4 olmasa da veri merkezini kurmuş ulusal veya çok uluslu büyük firmaları, devlet kurumlarını biliyorum. hatta dandik bir vpn sonlandırıcı cihaz yüzünden sürekli patlayan HA yapının düzeltilmesi için ADSL ile yapılamayacak işlemleri telekomdan yaptırabildiğimizi biliyorum.

sohbet uzar gider daha biliyorum. ADSL ile halledilebilecek bir yer var ise elbetteki kullanılabilir ama anadola binip ferrari performansını, konforunu, özelliğini beklemek anlamsız bence. soru da zaten bunun üstüneydi.

 
Gönderildi : 19/12/2012 04:05

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Efe hocam konu tecrübe ile sabit deyip kapatalım 🙂

 
Gönderildi : 19/12/2012 15:14

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Efe ve Ertan Hocam Türktelkomla Görüştüm Malesef ADSL'de İP Bloğu Tanımlaması Yapılamıyorumuş Nedeni İse Süreklilik Adam Diyorki İlla Geliceksin Bana Şirketini - Firmanı Teyhit Eddireceksin ve Bizimle Çalışmak İçin İmza Atacaksın Bende Mecburen Metro Ethernet Kullanmaya Başladım ve 250 ' li İP Bloğu Alarak Sorunumu Çözdüm Teşekkür Ediyorum Sizlere.

 
Gönderildi : 19/12/2012 19:37

Paylaş: