Haberler

VMware ve Broadcom Arasında Çıkan Kaotik Durum: Sipariş ve Lisans Karmaşası!

VMware ürünleriyle ilgili sipariş vermek, lisansları uzatmak veya sadece ürün lisanslarını etkinleştirmek isteyen müşteri ve bayiler için zorlu bir dönem yaşanıyor. Broadcom’un satın almasından sonra, tam bir karmaşa hakim. Satıcılar sonlandırılmış, OEM’ler aracılığıyla siparişler bazen mümkün olmuyor ve lisans etkinleştirme için son müşteri portalı kapatılmış durumda. Birkaç gün önce yaşanan sorunlara dair ilk raporun ardından, şimdi içeriden alınan bilgiler bu durumu doğruluyor. Broadcom ürünleri ve bayi/müşteri ilişkilerinin “aşırı derecede gerildiği” ilk olay değil.

Kronolojik Bakış: VMware Satın Alma ve Sorunları

Broadcom, VMware’ı Satın Aldı

Mayıs 2022’de Broadcom’un VMware’ı 61 milyar dolarlık bir değer ile satınmlası süreci başlattı. Bu satın almanın müşteriler için iyi bir şey olmayacağı konusundaki şüphelerimizi yaptığımız haberlerde ifade etmiştik.

VMware Bayiliklerin Sonlandırılması

2023’ün sonlarında, Broadcom’un VMware portföyünün bir kısmını satmayı ve yalnızca VMware bulut tarafını sürdürmeyi planladığı açıklandı. Aralık 2023’ün sonlarında, Broadcom’un 4 Şubat 2024 tarihinden itibaren tüm mevcut sözleşmelerini (bayiler ve hizmet sağlayıcılar dahil) sonlandırdığı haberleri dolaşmaya başladı. Bu, hem VMware ortaklarını (aslında VMware ürünlerini son kullanıcılara satanlar) hem de müşteriler arasında belirsizliğe yol açtı.

VMware Cloud Service Provider’ın da Sonlandırılması

Ek olarak, Broadcom’un tüm VMware Cloud Service Providers’ı da sonlandırdığı bildirildi. Bu sağlayıcının müşterilere gelecekte bu hizmetler için IT tedarikçisi kim olacak bilgisi verilmiyordu.

VMware OEM Portalı Çevrimdışı – Lisans Aktivasyonu Mümkün Değil

Bu hafta, VMware OEM portalının çevrimdışı olduğu ve müşterilerin VMware lisanslarını etkinleştiremediği bilgileri gelmeye başladı. Söz konusu VMware OEM portalı çevrimdışı durumda. İlgili anahtarları HPE sitesinde etkinleştirmeye çalıştığınızda, “PAC redemption portalının çevrimdışı alındığı. Program Güncellemeleri yakında yayınlanacak.” hatası alıyorsunuz.

Bu da demek oluyor ki, VMware ürünleri satın almış müşteriler, lisanslarını etkinleştiremiyorlar. Yukarıdakilere ek olarak, müşterilerin e-delivery PAC anahtarlarını etkinleştirebildikleri son kullanıcı portalının da çevrimdışı olduğuna dair yeni bulgular var.

En güncel bilgilere göre (bir iç kaynaktan alınan), portalın bu haftanın sonuna kadar çevrimiçi olması gerekiyor, böylece müşteri tarafından zaten teslim edilmiş PAC anahtarları yeniden etkinleştirilebilir. “Haftanın sonuna kadar” ifadesini 12 Ocak 2024 Cuma günü olarak yorumlamıştım. Ancak şu ana kadar portal hala kapalı durumda.

Broadcom/VMware: Şu Anki Durum

Adını vermek istemeyen bir kaynaktan gelen bilgiler, durumun pek iyi olmadığını gösteriyor. Broadcom/VMware hakkındaki güncel durum, şu anda OEM’ler veya distribütörler aracılığıyla siparişlerin, destek uzatmalarının veya fiyat sorularına cevap verilmemesi. Distribütörler de şu anda soruları ve siparişleri işleyemiyor.

Bu, ilgili tedarik kanalları için ayrıntılı olarak ne anlama geliyor?

Distribütörler Aracılığıyla VMware Ürünleri Siparişi

Şu anda distribütörler aracılığıyla siparişleri işlemek mümkün değil. Broadcom’un duyurusuna göre, distribütörlerin muhtemelen 2 Şubat 2024 tarihine kadar yeni teklif taleplerini işleyemeyeceği belirtiliyor.

Lenovo ve HPE OEM Satışları Aracılığıyla VMWare OEM Satışları

VMware ürünleri sipariş etmek isteyenler, Lenovo ve HPE OEM satışları aracılığıyla da mağdur olacak. Bu OEM distribütörleri tarafından 8 Ocak 2024 tarihine kadar alınan siparişler işleme konulacak.

Lenovo ve HPE’nin VMware OEM sözleşmelerinin de sonlandırıldığını belirttim. Burada sadece iki OEM’i listeledim, durum diğer bilinen OEM’leri de aynı ölçüde etkilemiş olmalı.

VMware Ürün Temini Üçüncü Taraf Satıcılar Aracılığıyla

Şu anda VMware ürünleri ve lisansları sipariş etmek ve TESEDI gibi üçüncü taraf sağlayıcılar aracılığıyla temin etmeye çalışanlar farklı bir durumla karşılaşmayacaklar. Bu sağlayıcılarla yenileme/destek uzantıları da mümkün değil. Dahası, teklif talepleri de işlenemiyor.

Neler Olacak?

Bilgilerin şu anda oldukça yetersiz. Cuma günü 12 Ocak 2024 tarihinde çeşitli üreticilerden haberler geleceği söylentileri vardı. Güncel bilgiler geldikte sizler ile paylaşır olacağız.

Müşterilere CPU Lisansları Verilecek mi?

Bundan sonraki süreç ve müşterilere OEM aracılığıyla planlanan CPU lisanslarının hala verilip verilmeyeceği sorusu ise hala yanıtlanmadı. Ne yazık ki, şu anki durumu , VMWare CPU lisanslarının OEM’ler aracılığıyla tekrar sunulup sunulmayacağına dair kimse kesin bir taahhütte bulunamıyor. Her şey Broadcom’un isteğine bağlı.

Orijinal VMware Lisansları Şubat 2024’ten İtibaren Distribütör Kanalı Üzerinden

Broadcom, aralık ayında, VMware anahtar ürünlerinin çoğunu abonelik tabanlı lisans modeline taşımak ve ortak programında önemli değişiklikler yapmak istediğini açıklamıştı. Şu anki duruma göre, Şubat 2024’ten itibaren aşağıdaki lisanslar, olağan dağıtım kanalları ve değiştirilmiş lisans/temin koşulları (= abonelikler) altında mevcut olacak:

VMware vSphere
VMware vSAN, NSX, HCX
VMware Site Recovery Manager
VMware vCloud Suite
VMware Aria Suite, Universal, Automation, Operations

Diğer VMware ürünleri için yerinde lisanslama şu an için belli değil. Yukarıdaki genel hatlar, VMware kullanıcıları için alarm zillerinin çaldığıdır. Benim görüşüme göre, sürekli bir sorun ve karmaşa bekleniyor.

Broadcom-Symantec Davası

Broadcom, güvenlik sağlayıcısı Symantec’i satın aldıktan sonra ürün portföyünü sömürmeye başlamıştı. Sonuç olarak, bir karmaşa yaşandı. Broadcom tarafından yapılan şirket satın almalarının ardından mevcut müşteri ilişkilerinin yıkılması yeni bir şey değil.

Kaynak: borncity.com

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bu büyük teknoloji şirketlerinin sahipleri neden hep Yahudi oluyor ?

    broadcom, facebook, google, oracle, starbucks, dell, microsoft (steve balmer ceo), intel, zend, sandisk, qualcomm, polaroid, akamai, android, symantec, commodore, atari, palo alto networks, ..
    open ai, whatsapp (kurucusu), reddit..

    daha fazlası var..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu