Windows Server

Windows Server 2012 R2 GPO ile Software Deployment

Merhabalar,

Bu makalemiz de Windows Server 2012 R2 üzerin de GPO yardımıyla software deployment işlemini gerçekleştireceğiz.  Active directory ile beraber gelen GPO ile birçok uygulamayı uzaktan kurdurabiliriz.

Kısaca Group Policy Management hakkında bilgi vermek gerekirse de active directory ortamı olan network üzerinde merkezi bir server üzerinden client bilgisayara güvenlik, kurulum, kısıtlama vb. işlemlerini topluca yapmamızı sağlayan bir yönetim aracıdır.

GPO : Site Domain ve Organization Unit seviyesinde uygulanır.

Artık GPO ile clientlaramıza software(yazılım) kurulum adımlarına başlayabiliriz. Ben bu makale de client tarafına “7zip” uygulamasını kurduracağım.

Öncelikle dağıtılacak olan programın bir paylaşım klasöründe olması gerekli ve deploy edilecek clientin en az “read” yetkisine sahip olmalıdır. (dilerseniz paylaşımı everyone şeklinde verebilirsiniz).  

clip_image001

Dilerseniz öncelikle 7zip kurulumu yapılacak olan clientim da kurulu olan programları görelim.

clip_image002

Uygulanacak GPO organization unit üzerin de policy düzenlenebileceği gibi yeni bir policy de oluşturulabilir. Biz bu makalemiz de prod ortam da olduğumuzdan dolayı yeni bir policy ve yeni bir organization unit üzerinde işlemleri gerçekleştireceğiz. Server manager ekranından Tools’a gelerek Group Policy Management ekranını açıyorum.

clip_image003

Sonrasın da policy uygulayacağım Organization Unit üzerin de sağ tıklayarak Create a GPO in this domain, and Link it here tıklıyorum.

clip_image004

Yeni oluşturacağımız policy ‘e bir isim veriyoruz.

clip_image005

Oluşturduğumuz yeni policy üzerin de sağ tıklayarak Edit diyoruz. Daha sonra açılan pencere de (policy bilgisayarlara uygulayacağımız için) Computer Configuration > Software Settings ‘e sağ tıklayıp New > Package tıklıyoruz.

clip_image006

Açılan pencere de programın paylaşımda ki yolunu gösteriyoruz. (unutulmaması nokta deploy için .msi paketi olması gereklidir. Eğer ki elinizde ki setup .exe ise converter programları ile .msi paketine çevirmelisiniz.)

clip_image007

Open diyerek deploy edeceğimiz 7zip programını seçtikten sonra karşımıza gelen Deploy Software penceresin de Assigned seçip ok diyerek pencereyi kapatıyoruz.

clip_image008

Deployment işleminden sonra GPO management üzerin de Software Installation içerisinde 7zip uygulamamızın oluşmuş olduğunu görüyoruz.

clip_image009

GPO oluşturma işlemleri bitti, şimdi clientların bu policy almasını için restart olması gerekmektedir. Biz policy’mizi computer bazında uyguladığımız için restart olması şarttır, şayet user bazında uygulamış olsaydık logon/logoff yeterli olacaktı. Client ‘ımı restart edip 7zip uygulamasının kurulup kurulmadığını kontrol ediyorum.

clip_image011

Evet, bu makalemizde Windows Server 2012 R2 Group Policy Management üzerinde Software Installation işlemlerinden bahsettik. Bir sonra ki makalem de görüşmek üzere hoş çakalın.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhaba Hakan Bey, makaleyi yakın zamanda okuduğunuzu gördüğüm için doğrudan size yazdım. 🙂

    Emre Bey sunucu üzerinde group policy oluşturduktan sonra yine sunucu üzerinde komut satırı ekranına geçerek gpupdate /force komutunu icra etti. Bunu hangi gerekçeyle yaptı? Bunu yapmamış olsaydı yeni oluşturulan policy istemciler tarafından sunucudan alınmayacak mıydı? Group Policy Management üzerinde yapılan işlemlerin geçerli kılınması için her seferinde bu komut satırını mı çalıştırmak gerekecek? Ben bu işlemin (gpupdate /force) daha çok istemci tarafında yapılması gerektiğini zannediyordum. Yoksa yanılıyor muyum?

    Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu