Donanım

EMC MirrorView ile Lun Seviyesinde Storage to Storage Replikasyon

Her kurumun sahip olduğu datalar ve kullanıcılarına vermiş olduğu hizmetler önemlidir. Bu hizmetlerin bir sebepten ötürü verilemez duruma gelmesi kurumu maddi ve manevi olarak zarara düşüreceği kesindir. Bundan dolayıdır ki her kurumun kendine uygun Felaket Kurtarma planlaması olmalıdır. Bu alanda kullanılan teknolojiler ise temel olarak üç bölümde incelenebilir.

 

Yedekleme Çözümleri: Verilerin bir yedeğinin saklanıp gerektiğinde kullanılmasını sağlayan çözümlerdir. Ekonomik bir çözüm olduğu için sıkça tercih edilirler.

 

Cluster Çözümleri: Bir hizmetin, iki ya da daha fazla sunucu üzerinde birlikte çalışması ile sağlanan çözümlerdir.

 

Storage Replikasyon: Bir depolama ünitesi üzerinde bulunan verilerin, aynı ya da uzak bir lokasyonda kullanılan başka bir depolama ünitesine kopyalanması çözümüdür.

 

Bu yazımızda Emc Clariion depolama üniteleri üzerinde bu işlemin nasıl yapılacağını bir senaryoya göre inceleyeceğiz.

              

Senaryo : Çözümpark A.Ş. İstanbul ve İzmir veri merkezlerinde EMC Clariion CX4-480 depolama birimi kullanılmaktadır. Sistem yöneticileri olası bir felaket kurtarma planı için EMC MirrorView yazılımını kullanmaya karar vermişlerdir. Böylelikle İstanbul ile İzmir storage üniteleri arasında LUN’lar asenkron olarak çift yönlü replike olacaktır. Bunun için her iki lokasyondaki veri depolama birimleri üzerinde gerekli olan LUN’lar oluşturulmuş ve iki depolama birimi arasındaki fiziksel bağlantı sağlamıştır.

 

Genel senaryo görüntüsü aşağıdaki gibidir.

 

 

image001

 

 

image002

 

 

İki lokasyon arasındaki fiziksel bağlantının durumunu gösteren pencere. Olası bir down durumunda bu alanda kırmızı bir uyarı işareti gözlenir.

 

 

image003

 

 

Replikasyon için hazırlanan Lun’lar.

 

 

image004

 

 

Yazımızda Asenkron(Es zamansiz) Lun replikasyonu yapacağımız için Reserved Lun (Private Lun) oluşturmamız gerekmektedir.  Reserved Lunlar değişen blokların takibi ve Lun üzerinde Snapshot gibi özelliklerin kullanımı için gereklidir. Bu Lunların boyutu gerçek Lun boyutları’nın %20 si kadar olması yeterlidir. Yani 1000 GB Lun için minumum 200 GB  Reserved Lun gerekir. Best practise olarak ise bu  Reserved Lunların küçük boyutlar olarak seçilmesi tavsiye edilir. Yani 200 GB ‘lık Reserved Lun yerine 4 tane 50 GB lık Reserved Lun oluşturmak daha iyi bir çözüm olacaktır.

 

** Makalemizde Lun oluşturma ve Lun’ları sunucularımıza ekleme işlemleri anlatılmamıştır. Bu konu hakkındaki detaylı anlatıma http://www.cozumpark.com/blogs/donanm/archive/2013/01/13/emc-unispehe-eile-storage-pool-ve-lun-olu-turma-silme-ve-hostlara-ekleme.aspx linkinden ulaşabilirsiniz. **

 

 Reserved Lunlarımızı Replicas  Configure Reserved Lun menüsünden yararlanarak seçebiliriz.

 

 

image005

 

 

EMC MirorViewNedir ?

 

EMC MirorView, Storage üniteleri arasında LUN seviyesinde veri replikasyonu yapmak için kullanılan yazılımdır. Asenkron ve senkron veri replikasyon modellerini desteklemektedir. İki tür arasındaki farklar ve kullanım amaçları aşağıdaki gibidir.

 

Senkron Replikasyon:

 

EMC storagelar arasında verinin byte-for-byte replikasyonu gerçekleşir. Yani veri önce kaynak depolama birimine yazılır (1.Adım) ve sonrasında hedef depolama birimine gönderilir(2.Adım). Hedef depolama biriminden ise verinin yazıldığı bilgisi kaynak depolama birimine(3.Adım) ve sonrasında istemciye iletilerek (4.Adım) veri trafiği sonlandırılır.

 

Bu replikasyon türü ile felaket anında herhangi bir veri kaybımız olmayacaktır fakat veri trafiği her iki storage üzerinde işlem gördüğü için aradaki bağlantı türü yüksek kapasiteli olmalıdır. ISCSI bağlantı türü desteklense de fiber bağlantı tavsiye edilir. Bundan dolayı kaynak ve hedef depolama birimleri arasındaki mesafelerin önemi vardır. Ayrıca kaynak ve hedef depolama birimindeki disk türlerinin farklı olması performansı olumsuz etkileyecektir.

 

Asenkron Replikasyon:

 

Bu replikasyon türünde veri trafiği, istemci ve kaynak depolama birimi arasında gerçekleşir(1 – 2. Adım). Hedef depolama birimine ise kaynak depolama biriminden farklı bir veri trafiği oluşturulur (3.Adım).

 

 

image006

 

 

Felaket anında, maksimum replikasyon aralığı kadar geçen sürede değişen verilerin kaybı yaşanabilir. Fakat aradaki bağlantı türünün çeşidi ve hızı önemli değildir. Çok uzak mesafelere bile veriler rahatlıkla transfer edilebilir. Ayrıca hedef depolama biriminde kullanılan disklerin hızlarının çok büyük önemi yoktur. Yani fiber kanal disklerin üzerindeki datalar, Sata diskler üzerine replikasyon yaptırılabilir bundan dolayı ekonomik bir çözümdür.

 

Senaryo ortamımızı oluşturduğumuza göre,  işlemlere başlayabiliriz.

 

MirrorView ile replike olacak Lun üzerinde sağ tıklayarak başlıyoruz. Açılan menüden MirorView – Create Remote Mirror seçeneğini seçiyoruz.

 

 

image007

 

 

Mirror Type bölümünden replikasyon tipini seçiyoruz. İsim ve açıklama bilgilerine ayırt edici bilgiler girmeniz ileride o Lun için kullanıldığını hatırlamanızda yardımcı olabilir. Sonrasında OK ile ilerliyoruz.

 

 

image008

 

 

Çıkan uyarı mesajında kısaca, kaynak Lunun MirrorView için hazır olduğunu fakat Hedef Lun yaratılıncaya kadar korumanın başlamayacağı belirtilmektedir. Yes sonrasında OK ile ilerliyoruz.

 

 

image009

 

 

image010

 

 

Replicas-Mirrors menüsüne gidiyoruz.

 

 

image011

 

 

Az önce oluşturmuş olduğumuz Kaynak Lun üzerinde sağ tıklayarak Add Secondry Image menüsünü açıyoruz.

 

 

image012

 

 

Secondary Storage System seçeneğinden Hedef depolama birimini seçiyoruz ve alt bölümden ise hedef Lun ‘u seçiyoruz. Advanced Parameters bölümündeki ayarları birer kelime ile özetlemek gerekirse,

 

InitialSyncRequired : Kaynak Lun’un  hedef Lun’a kopyalama işleminin konfigürasyon sonrası hemen başlaması için gereklidir.

 

RecoveryPolicy : Depolama birimleri arasındaki bağlantının down olup sonrasında up olduğunda replikasyon işleminin nasıl davranması gerektiği bu seçenek ile belirlenir. Eğer manuel seçeneği seçili ise System yöneticisi kesinti sonrasında replikasyonu yeniden başlatması gerekir.

 

SynchronizationRate : Replikasyonun önceliğini belirliyoruz. Eğer High seçeneğini seçersek, replikasyon çok daha kısa sürede bitecektir. Fakat depolama biriminin performansında düşüş gözlemlenebilir.

 

Update Type : Bu seçenek ile replikasyonun zaman aralığını dakika cinsinden belirleyebiliriz.

 

 

image013

 

 

Yes sonrasında OK ile ilerliyoruz.

 

 

image014

 

 

image015

 

 

İstanbul depolama biriminde bulunan datalarımızı İzmir depolama birimine gönderdik. Bu işlemleri İzmir datalarımız içinde yapıyoruz. Ve sonuç olarak işlemler sonrasında Replicas-Mirrors menüsüne girdiğimizde aşağıdaki gibi bir pencere ile karşılaşacağız.

 

 

image016

 

 

Updating bildirimi replikasyon işleminin devam ettiği anlamına gelmektedir.  Eğer özelliklerine bakarsak ayrıntılı olarak replikasyonun yüzde olarak durumunu görebiliriz.

 

 

image017

 

 

Replikasyon işlemi tamamlandığında Condition durumu Normal olarak değişecektir.

 

 

image018

 

 

Datalarımızın karşılıklı olarak iki storage arasında replikasyon işlemi tamamlanmıştır.

 

Test İşlemleri -1

 

Olası bir felaket anında yapılması gerekenlerin önceden yapılması ya da replikasyon Lun’larının çalışırlığını doğrulamak, bizi oldukça stresli olan felaket durumları için hazırlayacaktır. Bu gibi test yöntemlerinin ilki replikasyon işlemini kesmektir. Bunun için uzak lokasyondaki imaj nesnesi üzerinde sağ tıklayarak Fracture komutu verebiliriz.

 

 

image019

 

 

Çıkan uyarı mesajlarını Yes ve Ok butonlarına basarak geçiyoruz.

 

 

image020

 

 

image021

 

 

İşlem sonrasında replikasyon durumu Administratively Fracture durumuna düşecektir. Sonrasında bu Lun’u sunucularımıza ekleyerek testlerimizi gerçekleştirebiliriz.

 

 

image022

 

 

Test İşlemleri -2

 

Test işlemleri her ne kadar gerekli olsa da birinci adımdaki işlemler sırasında replikasyon trafiği kesilmektedir ve buda istenmeyen bir durumdur. Bu durumun önüne geçmek için EMC Snapview teknolojisi ile tanışıyoruz. Bu teknoloji sayesinde mevcut Lun’larımızın Snapshotlarını alabiliriz. EMC Snapview tekniği sanallaştırma teknolojisinde kullanılan snapshot mantığından farklı olarak her bir snapshotı bağımsız olarak sunucuların kullanımına sunulabilir. Bizde bu özelliği kullanarak testlerimizi gerçekleştireceğiz.

 

Replike olan LUN üzerinde sağ tıklıyoruz ve SnapviewCreateSnapshot seçeneğini seçiyoruz.

 

 

image023

 

 

SnapShot ismini belirliyoruz ve OK ile işlemi onaylıyoruz.

 

 

image024

 

 

Oluşturmuş olduğumuz Snapshot’a ReplicasSnapshots bölümünden ulaşarak Add to Storage Group menüsünden sunucularımıza ekliyoruz. Böylelikle Test işlemini esnasında her hangi bir kesinti yaşamıyoruz.

 

 

image025

 

 

Faydalı olması dileğimle…

 

Kaynaklar :

http://www.emc.com/collateral/hardware/white-papers/h2417-mirrorview-know-cx-series-flare-wp-ldv.pdf

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu