Blog

Oracle Zero Data Loss Recovery Appliance Nedir ? Bölüm 1

Değerli Dostlar,

Bildiğiniz üzere Oracle , bünyesinde geliştirdiği bir çok yazılım ve mühendislik donanımları ile günümüz teknolojilerine paralel olarak kendini geliştirmekte ve bununla birlikte yeni ürünlerini bizlere tanıtmaktadır.Bu yazımızda Sizlere Oracle tarafından üretilen kısaca ZDLRA yada uzun adıyla Zero Data Loss Recovery Appliance ürününü anlatacağız.

Bildiğiniz üzere herhangi bir kritik sistem için Backup ve Restore işlemleri ne kadar önemliyse, biz Oracle Database yöneticileri içinde bu işlemler bir o kadar kritik öneme sahiptir. Günümüz şartlarında hiç bir endüstriyel ürün veri tabanı yedekliliği için tasarlanmamıştır ve bu konuda performans göstermez. Her birimiz veri tabanı yedeği alırken yada bu yedeklere ulaşmak istediğimizde yazılımlar kullanırız.

Oracle dünyasında ise bu durum uzun süredir farklı. Oracle ZDLRA ile bizim problemimize çare oluyor. Bir makina düşününkü sizin için sıfır veri kaybı misyonu veri tabanınızı yedekliyor ve bunu çok yüksek performans ile yapıyor. Isınma turumuzu bitirdiğimize göre ZDLRA ‘nın teknik özelliklerine bakabiliriz.

Oracle ZDLRA donanımsal olarak yatay olarak ciddi boyutlara büyüyebilen bir ürün. Aşağıdaki şablonu incelediğimizde Base Rack olarak isimlendirilen şase 94TB gibi kapasitede çalışırken 5TB’lık veriyi bir saat içinde backup / restore yapabiliyor. Full Rack şaseye geçtiğinizde Kapasite 580TB gibi bir rakama ulaşırken 7TB veri bir saatte işlem görüyor. Gerçekten çılgın birşey.

Mimari tasarımına geçersek,

Oracle veri tabanı eko sisteminin bir parçası haline gelir. ZDLRA ilk full yedekten sonra yanlızca değişen veriler yedeklemektedir. Bu yedekleme işlemi RMAN Delta push isimli bir teknolojiyi kullanır ve bunu sıfır veri kaybı ile tamamlar. Sistem mimarisi gereği yedekleri farklı alanlarada transfer edebilir.

Full backup sonrası alınan incremental yedekler parametre yada kapasiteye bağlı olarak tutularak her zaman restore için hazırda tutulur. Tüm bu işlemler Oracle Enterprise Cloud Control tarafından monitör edilebilir.

ZDRLA ana veri tabanımıza erişirken RMAN Deltra push özelliğini kullandığı gibi, DELTA STORE teknolojisine de sahiptir. Deltra Store ZDRLA yazılımının deyim yerindeyse beynidir. Delta Store üzerine akan değiştirilmiş veri bloklarını doğrular ve bunları sıkıştırdıktan sonra dizinlere ekleyerek saklama işlevi görür. Değiştirilen bu bloklar ZDRLA üzerindeki veri tabanının temelini oluşturur. Bu yapı geleneksel yedeklemelere göre 5 kat performans ve yer tasarrufu sağlar.

Oracle ZDRLA ‘nın diğer özelliklerine baktığımızda Policy temelli bir koruma sunduğunu görüyoruz. ZDRLA üzerindeki yedekleri Tape yada farklı bir noktadaki ZDRLA üzerine aktarabiliyor. Kendi üzerinde hazır olarak gelen Gold, Silver ve Bronze policy kolaylık sağlarken aynı zamanda özelleştirilebilmektedir. Aşağıdaki örnek görsel incelendiğinde farklı ortamlar için farklı politikaları görebiliyoruz. Bu aynı zamanda her veri tabanına farklı politikalar uygulayabildiğimizi gösteriyor.

Oracle ZDRLA’nın inceleyeceğimiz yazılımsal özellikleri ;

  • Real Time Redo Transport
  • ZDRLA Uzak noktalardaki yönetimi
  • Autonomous tape arşivleme
  • Uçtan uca veri doğrulaması, veritabanı yedeklerinin doğruluğu
  • Incremental yedekleme stratejisi
  • ZDLRA tarafından yedeklerin yönetimi
  • Bulut Ölçekli Mimarisi
  • RMAN ve Oracle Enterprise Manager ile birleşik yönetimi ve kontrolü

Giriş niletiğindeki ZDRLA yazı dizimizin ilk bölümüne bitirken aşağıdaki ZDRLA için hazırlanan kaydı inceleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=Gy93HUXtDxM&list=PLWNBSK4H-NWqEDsUt6PP0jelcgJMG6pLq&index=2

Buğra PARLAYAN

Çok sevdiği mesleği Oracle Veritabanı Yöneticiliğinde bulunmayan Türkçe kaynakları yazan hayırsever genco

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu