Blog

İnternet Hızı Nasıl Ölçülür? En İyi Hız Testi Siteleri

Yavaş bir internet veya Wi-Fi bağlantısı üretkenliğinizi, kârınızı ve en önemlisi sabrınızı zorlayabilir. Özellikle de işiniz için interneti kullanıyor, film izliyor ya da çevrimiçi olarak oyun oynuyorsanız, internet hızınız her daim yüksek olmalıdır. 

Tabii bir de aslında almadığınız internet hızları için yaptığınız ödemeleri hesaba katarsanız, internet hız testi uygulamalarının önemini anlayabilirsiniz. 

İnternet Hız Testi Uygulamaları Nasıl Kullanılır?

İnternet hızını ölçmek, sadece kullanacağınız uygulamayı seçip “Başlat” tuşuna tıklamak kadar kolaydır. Fakat hız testi sonuçlarınızdaki farklılıkları en aza indirmek için bilgisayarınızdaki tüm gereksiz uygulamaları kapatmanız ve test ettiğiniz cihaz dışındaki tüm cihazların bağlantısını kesmeniz gerekir. En önemlisi, daha doğru bir sonuç almak için internet hizmetinize kablosuz bağlantıyla değil, bir ethernet kablosuyla bağlanmanızda fayda var.

İnternet Hız Testi Sonuçlarındaki Kavramlar Ne Anlama Geliyor?

Çoğu internet hız testi uygulaması, bağlantınızın hızını üç farklı kavram kullanarak ölçer. Bu kavramlar aşağıdaki gibidir:

1. Ping

Ping, çevrimiçi yanıt süresinin veya cihazınızın çevrimiçi bir sunucuya bağlanmasının ne kadar sürdüğünün bir ölçüsüdür. Bu genellikle milisaniye (ms) cinsinden ölçülür. Yanıt ne kadar hızlı olursa, oran o kadar düşük olur. Canlı akış veya oyun oynama gibi görevler için 50 ms’lik bir hız iyi kabul edilebilir. Normal kullanım için 250 ms veya daha düşük bir hız iyidir. Ping 250 ms’den yüksekse, yavaş olarak kabul edilir.

2. Download (İndirme Hızı)

1 Mbps’lik (bant genişliği tipik olarak saniyede megabit- Mbps olarak ölçülür) bir bağlantının 1Mb’lik bir dosyayı aktarması yaklaşık sekiz saniye sürer. Bant genişliğiniz ne kadar büyük olursa, o kadar hızlı indirme yapabilirsiniz. 50 Mbps’lik bir indirme hızı, en fazla 5 orta düzey internet kullanıcısının ihtiyaçlarını karşılarken, interneti yoğun kullanan 10 internet kullanıcısı için 200 Mbps veya daha fazla bir hız gerekebilir.

3. Upload (Yükleme Hızı)

Çoğu internet kullanıcısı dosya indirmeye (web sayfalarına göz atma dahil) yükleme yapmaktan çok daha fazla zaman harcadığından, internet servis sağlayıcıları indirmeye öncelik verir. Bu nedenle, yükleme hızı genellikle indirmeden çok daha düşüktür. Sonuç olarak, 5 Mbps’lik bir yükleme hızı 5 kullanıcıya kadar olan ihtiyaçları karşılayabilirken, 10 internet kullanıcısı için 20 Mbps’lik bir hız gerekebilir.

En Popüler İnternet Hız Testi Siteleri

Öncelikle ÇözümPark üzerinden hız testini gerçekleştirebilirsiniz.

İnternet Hız Testi – ÇözümPark (cozumpark.com)

ISS’nizin (İnternet Servis Sağlayıcı) satın aldığınız plandan daha düşük bir hız sağladığını düşünüyorsanız, bu durumu kontrol edebilirsiniz.

Peki nasıl diyorsanız, sizin için en popüler internet hız testi sitelerini listeledik.

1. Ookla Speedtest

Speedtest, dünya çapında 10 milyondan fazla kullanıcının güvenini kazanan, piyasadaki en popüler ve verimli internet hız testi araçlarından biridir. Uygulama inanılmaz derecede hızlı çalışır ve internetinizin hızını saniyeler içinde kontrol etmenizi sağlar. Speedtest ile hem indirme hem de yükleme hızlarını Mbps olarak test edebilirsiniz.

Speedtest’in mobil uygulamasını kullanmak için bir hesap oluşturmanız gerekir. Uygulama Windows, macOS, Android, iOS, Apple TV ve Google Chrome ile uyumludur. 

Speedtest tamamen ücretsizdir.

2. NetSpot

NetSpot sadece internetinizin hızını test etmez. Ağ alanı kapsamınızı, ağ fizibilitesini ve ağ güvenliğini de analiz eder. Ayrıca kullanıcıların ağ bağlantısı sorunlarını bile giderebilir. Fakat, gelişmiş bir kullanıcı arayüzü olduğu için NetSpot’u hemen çözemezsiniz.

Kullanıcılarına ücretli planlar sunan NetSpot, bu planlarda birçok farklı özellikle birlikte gelir. Örneğin, Wi-Fi’nizin menzilini kontrol etmenizi sağlarken, aynı zamanda kapsama alanında olmayan bölgelerinizi de belirlemenizi sağlar ve maksimum kapsama alanı için yönlendiricinizi veya ekipmanınızı yerleştirmek için en iyi yeri önerir.

3. Speedof.me

speedof.me, popüler bir internet hız testi değildir, ancak en popüler siteler kadar verimli bir şekilde kullanılabilir. Speedof.me, test sonuçlarını bir grafikle görüntüler. Bu şekilde, bağlantınızın tutarlı olup olmadığının yanı sıra, hızınızı da kontrol edebilirsiniz.

Speedof.me’ye ulaşmak için herhangi bir uygulama indirip yüklemeniz gerekmez. Sitenin dikkat çeken bir diğer özelliği de, HTML5 üzerinde çalışmasıdır. Böylece güvenilir ve doğru sonuçlar elde edebilirsiniz.

Speedof.me’nin, özellikle masaüstü sürümünü kullanırken sonuçları görmek ve yorumlamak biraz zor gelebilir.

4. TestMy.net

İnternet hız testi verilerinizin tamamen tarafsız olduğunu savunan TestMy.net, güvenilir ve doğru sonuçlar sunmak için HTML5 üzerinde çalışan başka bir internet hız testi hizmetidir.

Uygulama, internet servis sağlayıcınızın ve yaşadığınız bölgedeki çoğu ISS’nin hızıyla sizinkini karşılaştırılan veriler sağlar. Bu sonuçları internet bağlantınızdaki yetersiz alanlarını iyileştirmek için kullanabilirsiniz.

TestMy.net ayrıca kullanıcıların kayıtlarını kaydedebilecekleri ve gerektiğinde başvurabilecekleri bir hesap oluşturmalarına da olanak tanır. Tutulan bu verilerle, internet bağlantınızın en zayıf olduğu günün saatlerini veya daha önce uyguladığınız ayarlardan herhangi birinin işe yarayıp yaramadığını kontrol edebilirsiniz.

5. Google Fiber Speed Test

Kullanımı son derece kolay olan Google Fiber Speed Test, Google Fiber kullanıcılarının hızını test etmeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, uygulama, kablosuz bağlantılar da dahil olmak üzere herhangi bir internet hızını test etmek için aynı derecede güvenilirdir.

6. Fast.com

Basit bir arayüzle birlikte gelen Fast.com, olabildiğince doğru sonuçlar almanızı sağlar. Site Netflix’e ait olduğu için kullanıcılar arasında oldukça popülerdir. Fakat, internet hızlarını test etmek için gelişmiş ayarlara sahip değildir. Sadece akış, indirme ve yükleme ile ilgili gerekli bilgileri isteyen kullanıcılar için bir alternatif olabilir.

7. Internet Health Test

Internet Health Test, diğer hız testi sitelerine kıyasla biraz daha fazla sürede sonuç verir. Daha uzun sürmesinin nedeni, sitenin kapsamlı bir internet testi yapmasından ve bazı durumlarda hızı kontrol etmek için bağlantınızı bir dizi sunucu üzerinden çalıştırmasından kaynaklanır.

8. Bandwidth Place Speed Test

Bandwidth Place, internette bulunan en iyi hız testi sitelerinden biridir. En iyi hız testi sitelerinden biri olarak görülmesinin nedeni, dünya çapında 20’den fazla sunucuyla bu hizmeti vermesinden kaynaklanır. Listemizdeki birçok site gibi, Bandwidth Place Speed Test de HTML5 üzerinden çalışır.

Bandwidth Place Speed Test, her zaman ilk başvurulacak site değildir. Fakat diğer hız testi sitelerinin sonuçlarını doğrulamak istiyorsanız uygun bir seçim olabilir.

9.  Speakeasy Speed Test

Speakeasy Speed Test, indirme ve yükleme hızınızı kontrol edebileceğiniz bir sitedir. Speakeasy, hızı kontrol etmek için HTML5 teknolojisini kullanır. Ayrıca, geniş bant sağlayıcınızdan gelen bağlantının hat kalitesini de kontrol eder. Hem yükleme hem de indirme hızı testleri Mbps cinsinden ölçülür.

10. Türk Telekom Hız Testi

Türkiye’deki en popüler internet servis sağlayıcılarından biri olan Türk Telekom, hız testi ile internet hızınızı ve değerlerinizi ölçmenize olanak tanır. Üstelik Türk Telekom kullanıcısı olmasanız bile bu siteyi kullanabilirsiniz.

11. Hız Testi

İnternet hız testi yapabileceğiniz bir başka Türk menşeli site Hız Testi’dir. Oldukça basit bir ara yüze sahip olan site, web sitesinin dışında mobil cihazlardan da test yapılmasına olanak tanır.

12. Netspeed

Tıpkı Türk Telekom gibi yerli bir internet servis sağlayıcı olan Netspeed, Speedtest ile aynı altyapıyı kullanır. Bu yüzden hız testinizi sonuçlarınız Speedtest’inkiyle benzer çıkabilir.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu