Haberler

Chia Coin Küresel Disk Tedarikini Tehdit Ediyor

Dijital paranın hayatımıza girmesi ile birlikte Dünya’daki bir çok kişi yatırımlarını bu yönde yapmaya başladı. Bununlada kalmayıp coin madenciliği ortaya çıktı ve insanlar donanım yatırımları yaparak dijital para çıkarmaya başladı. Şu anda Dünya’da hali hazırla onlarca coin dijital para bulunmakta ve gün geçtikce sayısıda artıyor.

Dijital para madenciliğinde en popüler olanı bitcoin ve ethereum madenciliği olarak öne çıkıyor. Bu madencilik tipinde ekran kartları kullanılıyor ve Dünya genelinde özellikle ekran kartı ve çip üretici pazarından ciddi tedarik sorunlarına neden olmaya devam ediyor. Bunun nedeni bu madenciliği yapanların piyasadaki tüm ekran kartlarını almaya çalışmaları. Bu durum bir diğer etkisi ise elektirik kullanımı, özellikle coin madenciliğin etkisi yüksek elektrik tüketimi ve enerji santrallerine getirdiği yük. Son yapılan araştırmalar bitcoin mandencliğinin şu anda dünyadaki elektrik üretiminin yüzde 0,53’ünü tükettiğini gösteriyor.

Durum böyle olunca artık bir sektör haline gelen coin madencliği yeni arayışlara girmişti. İşte bunlardan biriside Chia Coin madenciliği. Bu madenclik ethereum aksine ekran kartları ile değil diskler ile yapılıyor. Burada kullanılan diskler ssd,m2,sata,sas gibi diskler olabiliyor.

Chia Coin madenciliği son zamanlarda çok popüler olan dijital para madenciliği olarak karşımıza çıktı. İnsanların bu madenciliği kullanarak gelir ede etmek istemesi Dünya’daki disk üretici firmalarını ciddi oranda sıkıntıya sokmuş durumda. Şu anda bile disk tedarikinde ciddi sıkıntılar olmaya başladı. Chia madenciliğinin büyüme oranına baktığımızda inanılmaz derecede yükselen bir trend içinde olduğu görmekteyiz. Bu bize her geçen gün daha fazla kişinin bu networke dahil olduğunu gösteriyor.

Aşağıdaki grafikte chia coin networkunun büyüme hızı görebilmekteyiz.

Anlık olarak networkun boyutu 11.826 EiB olarak görülmekte.

Chia Network’ün başkanı Gene Hoffman, “şuana kadar Dünya disk tedarik zincirinde sıkıntı yarattıklarını” kabul ediyor, ancak bunun küresel olarak bir sorun yaratacağını reddediyor. Hoffman, Chia’ya ayrılan sabit disk kapasitesinin artması karşısında şaşırdığını ve bunun disk tedarik zincirinde bir süre aksamalara neden olma olasılığının yüksek olduğunu kabul ettiğini söylüyor. Hoffman sözlerine, ne olursa olsun bitcoin ve diğer ekran kartları ile yapılan madencliklerinin tükettiği enerjinin çok küçük bir kısmı ile chia coin madencliği yapılabildiği ve Dünya’ya daha az zarar verdiğini sözlerine ekliyor.

Mart ayındaki lansmanından bu yana katlanarak yükselen ve yaklaşık 12 milyon terabayt sabit disk alanı şu anda Chia madenciliği için kullanılıyor. Ayrıca bu madencilikte diskler kullanıldığı için ve devamlı okuma yazma yapıldığından disklerin ömürlerini kısa sürede bitrebileceği gelen diğer raporlar arasında.

Son olarak disk piyasasında yaşanan gelişmeler sabit disk üreticisi Western Digital’in hisse fiyatı yılın başında 52 $ ‘dan 73 $’ a yükseltirken, rakip Seagate aynı dönemde 60 $ ‘dan 94 $’ a çıktı.

Kaynak: newscientist.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu