Blog

Azure Virtual Machine Planlama

Merhabalar,

Bu makalemizde Azure Virtual Machine oluştururken planlanacak öğeleri sıralayarak , Bu öğelerin detaylarından bahsediyor olacağım.

Organizasyon yapınızda organizasyonunuzun ihtiyaçlarına göre veya POC,Testing,Developer çalışanlarınızın kullanılması için çoğu zaman Sanal Makineler oluşturmaktayız. Bu oluşturduğumuz Sanal Makineler için organizasyonumuzun veya Sistem Yöneticilerinin belirlenmiş standartları mevcuttur. Bu standartları uygulamak Organizasyonunuz içinde zaman zaman oluşturduğunuz Sanal Makinelerin Kolaylıkla Ortamda Bulunmasını , Sanal Makineye Login olmadan rollerinin veya ne için kuruldukları hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Ortamınızda Rastgele veya belli bir amaç için kurulmuş , fakat atıl olarak çalışan Sanal Makineler Organizasyonunuzun Kaynaklarını atıl durumda kullanılmasına sebep olabilir. Bu Atıl kullanım Organizasyonunuzun Bilgi İşlem giderlerine de kötü durumda yansımış olur. Organizasyonlar için Oluşturulan veya Oluşturulacak Sanal Makinelerin Standardizasyonu veya Planlama işlem süreçleri olması Ortamda yukarıda bahsetmiş olduğum durumların yaşanması riskini ortadan kaldırmaktadır.

Yapımızda oluşturulacak Sanal Makine için hangi maddelerde Planlama sağlamak gerekir. Bunları sıralayıp, detaylarını açıklayalım o halde:

  • Organizasyon yapınıza göre oluşturulacak Sanal Makine hangi rol ,hangi site , hangi işlem , hangi network üzerinde hizmet verecek onu belirlemekle başlayabilirsiniz.
  • Organizasyon yapınıza göre Sistem Yönetim Ekibi olarak Azure ortamında oluşturacağınız Sanal Makineler için İsimlendirme Standartınız olmalıdır. Yukarıda bahsetmiş olduğum Makinenin Hangi Rol ve Hangi amaç için kullanıldığını bilmemek ortamınızda başa çıkamayacağınız karışıklılıklara sebep olabilmektedir. Makine üzerinde Login olmadan isimlendirme Standartına göre Makineyi ne amaçla kullandığınız veya Hangi Rolleri, Uygulamaları üzerinde barındırdığını anlamak size bazı durumlarda Hızlılık kazandırmaktan ziyade Ortamınızda düzenli oluşum sağlar.
  • Organizasyon yapınızda oluşturacağınız Sanal Makinelerin hizmet vereceği konum belirlemesi önem arz etmektedir. İleride bahsedeceğim Sanal Makine Serilerinin veya Size işlemlerindeki Hangi Seride makine ihtiyacınız mevcut ise Azure yapısında belirlediğiniz konumda bu seriye uygun Sanal Makine oluşturamayabilirsiniz.
  • Organizasyonunuzun ihtiyaçları, Test ve Develop ekiplerinin ihtiyaçlarına göre Makine Boyutu belirlemeniz istenebilmektedir. Buradaki seçim kriteri Azure ortamınızda oluşturulacak POC yada Uygulamaların Best Practices olarak kullandığı boyutuna göre önerilerde bulunmaktadır.
  • Organizasyonlarınız için oluşturacağınız Sanal Makine için seçeceğiniz Seri veya Makine kaynaklarının boyutları , Kullanımınıza istinaden oluşturulacak makine için fiyatlandırma oluşturmaktadır. Bu fiyatlandırma işlemlerinizi oluşturacağınız makine veya içerisinde koşacak uygulamaya göre planlama yaparak , belirlemeniz gerekir. Bununla alakalı fiyatlamayı Makine oluşturma işlemi sağlarken Aylık veya Saatlik üzerinden Kullanımıza bağlı ücretlendirmesini görebilirsiniz veya Azure Pricing Calculator aracından planladığınız kaynağında ne kadar ücretlendirileceğini hesaplama imkanınız mevcuttur.
  • Organizasyonunuzda oluşturacağınız Sanal Makinenin Disk boyutları SQL veya kritik makineler için önem arzetmektedir. Belirleyeceğiniz Disk Boyutu veya Disk Tipi Makine Sürdürebilirlik , Verilerinizin Güvenliği, Okuma/Yazma hızlarınızı, Sanal Makine performansınızı olağan düzeyde etkilemektedir.
  • Ve Son olarak Oluşturacağınız Sanal Makine için Organizasyonunuzda kullanılan İşletim Sistemlerinin belirlenmesi önem arz etmektedir.

Network Belirleme İşlemleri , Sanal Makineler arasında Private (Özel) Bağlantılar ve Diğer Azure Servislerine erişim sağlanabilmesi için Azure ortamında Virtual Network (Vnet’ler) kullanılır. Aynı Virtual Network’ün parçası olan Sanal Makineler ve Hizmetler kendi aralarında erişebilir duruma gelmektedir.Varsayılan olarak , Virtual Network dışındaki hizmetler oluşturduğumuz herhangi bir Virtual Network içindeki hizmetlere erişim sağlayamaz. Ancak Ağınızı harici erişime izin verecek şekilde yapılandırmanız , Oluşturduğunuz Virtual Network’lerin birbirlerine erişmesinden ziyade Virtual Network içerisinde olmayan ayrı bir Servis veya Sanal Makineler ile haberleşebilmesi mümkün hale gelmektedir. Sanal Makinenize Network Belirleme işleminde Organizasyonunuzun Network Topolojisi ( Ağ adresleri ve Subnet Mask yani Alt Ağ Maskeleri) standartınıza göre belirlemeniz biraz zaman alabilmektedir. Sanal Makine oluşturmadan önce bu kriterleri göz önünde bulundurmak önem arz etmektedir.

Sanal Makine Adlandırma Standardizasyonu, Sanal Makine Adlandırma işlemleri genellikle bazı durumlarda atlanan veya düşünülmeyen durum olabilmektedir. Sanal Makine İsmi oluşturulacak Makine için İşletim Sisteminin bir parçası olarak yapılandırılan Computer Name yada Hostname olarak da kullanılabilmektedir. Windows İşletim Sistemli Makinelerde En çok 15 Karakter, Linux İşletim Sistemlerde 64 Karakter olarak Makine ismi belirleyebileceğimizi hatırlatmak isterim. Sanal Makinenin hangi role hizmet ettiğini ve ortamda neye hizmet verdiğini kolayca tanımlayabilmeniz için Organizasyonunuzda bulunan ekipleriniz ile birlikte belirleyebileceğiniz anlamlı ve tutarlı isimler seçmelisiniz. Ayrıca isimlendirme sağlayacağınız Hostname veya VM Name’ler Sanal Makineler içerisinde hizmet veren uygulama, Bulunduğu Konum,İşletim Sistemi veya kullanım amacına göre kısaltma içermelidir. Bu Kısaltmalarınızın belirleme işlemini Ekiplerinizle ortak belirleyebilirsiniz.

Sanal Makineniz için Konum belirleme İşlemleri, Microsoft Azure, Dünyanın her yerinde oluşturacağınız sunucuları barındırabilmeniz için Dünyanın her yerinde diğer Bulut Servis Sağlayacılarından daha fazla veri merkezine sahiptir. Bu Veri Merkezleri Yedeklilik veya Kullanılabilirlik sağlamak için Coğrafi Bölgelere ayrılmıştır.Azure ortamınızda Sanal Makine oluşturup, Deployment (Dağıtım) işlemi gerçekleştirdiğinizde Organizasyonunuzun belirlemiş olduğu topolojiye yada arzu ettiğiniz bölgeyi seçmeniz gerekebilir. Bölgenizi Seçerken Coğrafi Konumunuza yakın Bölgeyi seçmeniz hem performans açısından hem de Vergilendirme,Fiyatlandırma gibi kriterleri için yararınıza olacaktır.

Sanal Makineniz için Boyut ve Seri Belirleme İşlemleri, Oluşturacağınız Sanal Makinelerin Adını ve Konumunu belirledikten sonra Sanal Makinenizin Boyutlandırma ve Makine Serisine karar vermeniz gerekmektedir. İşlemci, Bellek veya depolama Kapasitesinden ziyade bağımsız olarak Azure Farklı Sanal Makine Boyutları sunmaktadır. Yani Oluşturacağınız Sanal Makinede ne işlem sağlayacaksanız Uygun Compute, Bellek veya Storage karışımını gibi kaynakları seçmenize olanak tanımaktadır. Uygun Sanal Makine Boyutu belirlemenin en iyi yolu, Sanal Makinenizin ihtiyaç duyduğu iş yükü çeşidini dikkate almaktır. Microsoft Azure, Bu iş yükü seçeneklerinin daha iyi anlaşılabilir olması ve hatırlanabilmesi için aşağıda belirtildiği gibi sınıflamaktadır :

Sanal Makinelerinizi yeniden boyutlandırma, Microsoft Azure, Sanal Makinelerinizin mevcut boyutlarının artık ihtiyaçlarınızı karşılamadığında Sanal Makine boyutunu değiştirme olanağı  sunulmaktadır. Mevcut Donanım yapılandırmanıza yeni boyutta izin veriliyorsa, İlgili Sanal Makineyi Durdurarak VM Sizing işlemlerini yapabilirsiniz.

Production ortamda yani Organizasyonunuzda aktif olarak canlıda çalışan Sanal Makinelerin Sizing işlemleri konusunda dikkatli olmanızı öneririm. Bu işlem geçici bir soruna neden olabilir ve Sanal Makineyi Reboot (Yeniden başlatma) gerektiren işlemler yaşayabilirsiniz.

Sanal Makine Depolama , Diğer Bilgisayarlar gibi Microsoft Azure ortamındaki Sanal Makinelerde bir işletim sistemini,Uygulamaları ve Verileri depolamak için diskleri kullanmaktadır. Tüm Azure Sanal makinelerinde en az 2 disk bulunmaktadır. Bir Windows İşletim Sistemi (Windows işletim sistemli Sanal Makine olması durumunda) ve geçici bir disk. Tüm Diskler VHD olarak saklanmaktadır.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu