Blog

Whitelist Nedir? Beyaz Listeye Almanın Avantajları Nelerdir?

whitelist nedir

Whitelist yani beyaz liste, önceden onaylanmış uygulamaların, e-posta adreslerinin ve IP adreslerinin belirli sistemlere ve kaynaklara erişmesine izin veren bir siber güvenlik uygulamasıdır. Geri kalan her şeyi engellerken yalnızca yönetilen-onaylı bileşenleri filtreleyen ve kabul eden etkili bir çevrimiçi güvenlik önlemi olarak kabul edilir.

Whitelist, bir şirketin yalnızca onaylı ofis personelinin binaya girebilmesi için sağladığı çalışan RFID kartlarına benzerdir. Güvenlik için en iyi sonucu verir ve şirketin binaya kimin girip çıktığını izlemesine yardımcı olur.

Blacklisting (Kara Liste) Nedir?

Blacklisting yani kara liste, beyaz listeye almanın tam tersidir. Beyaz liste belirli adreslere erişime izin verir ve geri kalanları engeller, kara liste ise belirli adreslere erişimi engeller ve geri kalanların tümüne erişime izin verir.

Aslında, virüsten koruma yazılımı ve izinsiz giriş tespit programları gibi birçok güvenlik aracı, istenmeyen uygulamaları, e-posta adreslerini veya IP adreslerini engellemek için kara listeye alma ile aynı mekanizmayı kullanır.

Whitelist vs Blacklisting

Blacklisting

  • Kara liste, kötü amaçlı yazılım veya virüs gibi tehditleri engellemeye odaklanır.
  • Varsayılan olarak, bir sistem veya ağdaki her bileşene erişilebilir.
  • Kara liste, sıfır gün gibi saldırılara karşı işe yaramaz.
  • Artan sayıda tehdit veya davetsiz misafir nedeniyle bir kara listeyi sürdürmek zor olabilir.
  • Bazı özel olarak tasarlanmış kötü amaçlı yazılımlar kara listeye alma araçlarını aşabilir.
  • Yönetici, kara liste oluşturmak için kullanıcıların giriş yapmasını gerektirmez, ancak kara listeyi korumak ve gerektiğinde adresleri eklemek için izlemesi gerekir.

Whitelist

  • Beyaz liste, güvenilir kaynaklara erişime izin vermeye odaklanır.
  • Varsayılan olarak, bir sistem veya ağdaki her bileşen engellenir.
  • Yönetici, beyaz listeler oluşturmak için kullanıcılardan girdi isteyebilir (örneğin, çalışanların e-posta, uygulama veya IP adresi aracılığıyla ağa erişmesini sağlamak için)
  • Beyaz liste, kullanıcıların belirli sistem kaynaklarına erişmesini sınırlar.

Beyaz Liste Türleri

Beyaz liste, işletmenizin siber güvenlik politikasının ayrılmaz bir parçası olabilir. Ancak, hangi tür beyaz listeyi uygulamanız gerektiği, hizmet ettiği amaca bağlıdır.

1. Uygulama Beyaz Listesi

Uygulamaların beyaz listeye alınması, BT yöneticileri tarafından en çok kullanılan siber güvenlik uygulamalarından biridir. BT veya sistem yöneticisi, bir sistemde erişilmesine veya çalıştırılmasına izin verilen bilinen veya iyi uygulamaların bir listesini tanımlar. Burada, bir sistemde yalnızca önceden tanımlanmış uygulama listesi kullanılabilir, diğer uygulamalar engellenir.

BT yöneticileri, bir sistemde yalnızca bilinen uygulamalara izin vererek, sistemin kötü amaçlı araçlara veya uygulamalara karşı korunmasını sağlar.

Bazı uygulama beyaz liste teknolojileri, kötü amaçlı uygulamaları engellemenin yanı sıra, bir sistemde yalnızca güvenilir programların çalıştığından emin olmak için uygulamaların sürüm ve lisans bilgilerini de kontrol edebilir.

2. E-posta Beyaz Listesi

E-posta beyaz listeye alma, e-posta istemcinizin istenmeyen posta klasörünü atlaması ve bu e-postaları doğrudan gelen kutunuza göndermesi için bilinen ve güvenilir e-posta adreslerini onaylama uygulamasıdır. Bir e-postayı beyaz listeye eklemek için gönderenin e-posta adresini beyaz listenize manuel olarak eklemeniz gerekir. Gmail’de bunu genellikle e-posta adreslerini filtreleyerek veya engelleyerek yaparsınız.

Bir ürün veya hizmet sağlayıcı olarak, şirketinizden sürekli güncellemeler almak istiyorlarsa alıcılarınızdan e-posta adresinizi beyaz listeye almalarını isteyebilirsiniz. Bunu yapmanın onlarca yolu var. Örneğin, bir kullanıcının ilk abone olduğunda gördüğü bir hoş geldiniz e-postası aracılığıyla talepte bulunabilirsiniz.

3. IP Beyaz Listesi

IP beyaz listesi, tek veya belirli bir IP adresi grubunun sistemlere veya kaynaklara erişmesine izin verdiğiniz başka bir beyaz liste türüdür. IP beyaz listeye alma genellikle statik IP adresleri aracılığıyla yapılır, çünkü sık sık değişme eğiliminde olan dinamik bir IP adresi kullanırsanız, ilgili sisteme, uygulamaya veya kaynaklara erişemeyebilirsiniz.

IP beyaz liste oluşturmak isteyebileceğiniz sayısız durum vardır. Örneğin, yalnızca personel tarafından güvenli bir ağ üzerinden erişilebilen kurumsal İçerik Yönetim Sistemi CMS’nizi ele alalım. Bu CMS’ye evinizden veya yurt dışında seyahat ederken erişmek isterseniz ne olur? IP adresinizi bu CMS’de beyaz listeye alırsınız, CMS’nize istediğiniz her yerden ve herhangi bir ağdan kolayca erişebilirsiniz.

Beyaz Listeye Almanın Avantajları Nelerdir?

İşletmenizde ne tür bir beyaz liste uygulaması uyguladığınızdan bağımsız olarak, whitelist işletmenize birçok yönden avantaj sağlar. Bu avantajlar aşağıdaki şekildedir:

1. Fidye Yazılımlarına Karşı Etkilidir

Fidye yazılım saldırıları bir sistemde veya ağda bir güvenlik açığı bulur ve kullanıcıların belirli klasörlere erişimini engeller. Saldırgan daha sonra bu tür dosyalara erişimi serbest bırakmak için fidye talep eder.

Beyaz listeye alma, önemli şirket klasörlerine istenmeyen erişimi engelleyebildiğinden, fidye yazılımı saldırılarına karşı etkili bir önlemdir. Beyaz listeye alınmışlarsa, yalnızca bu kullanıcılar veya IP adresleri klasöre erişebilir.

2. Kötü Amaçlı Yazılımlara Karşı Koruma Sağlar

Uygulamaların beyaz listeye alınması, işletmelerin insan ihmali nedeniyle şirket ağına giren bu tür izinsiz giriş yapan kötü amaçlı yazılımlara karşı savaşmasına büyük ölçüde yardımcı olabilir.

3. Çalışan Verimliliğini Artırır

Çalışanları tercih ettikleri teknolojilerden mahrum bırakmadan üretkenliğini artırmak için şirketinizin BYOD politikalarına beyaz listeye eklemeyi ekleyebilirsiniz. Bu, çalışanın önceden tanımlanmış bir web sitesi ve uygulama listesine erişimini sınırlayarak, internetteki güvenli olmayan kaynaklara erişimini engeller ve işteyken kullanıcıların dikkatini dağıtan uygulamaları engelleyerek üretkenliklerini artırırsınız.

Sonuç olarak, beyaz listeye alma, herhangi bir şirketin siber güvenlik politikalarında iyi bir yardımcı görevi görür. Verilerinizin güvenliğini güçlendirmek ve ağınızı kötü amaçlı yazılımlardan ve diğer kötü amaçlı uygulamalardan korumak için beyaz listeye alma ve diğer siber güvenlik uygulamalarını kullanabilirsiniz. Ancak, bunun tamamen güvenilebilecek tek şey olmadığı akılda tutmanız gerekir.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu