Forum

Windows Server ve S...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Windows Server ve SQL lisanslaması hk.

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
710 Görüntüleme
(@majder)
Gönderiler: 16
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar, 

Şirketimize yeni ERP programı ve bunun kullanımı için 2 adet sunucu alınacak. Bir tane 12 çekirdekli sunucu uygulama çalıştırmak için bir tanede 12 çekirdekli sunucu veri tabanı için olacak. Veri tabanı olan sunucuya uygulama sunucusunun ve birde benim erişimim olacak. Uygulama sunucusuna ise 60 bilgisayar sadece programı kullanmak için ve dosya paylaşımı için erişim sağlayacak, uzak masaüstü kullanımına sadece 1 kişi için ihtiyaç olacak. Hal böyle iken bizim windows ve sql lisanslamamızın nasıl olması gerekiyor. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 07/02/2020 08:41

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18026
_
 

Merhaba,

Öncelikle kaliteli marka sunucu almalısınız.

Ben sizin yerinizde olsam böylesine güzel bir kaynağı iki fiziksel sunucuya ayırmam. Elimde böyle bir imkan varken bir giriş seviye storage alıp yapıyı yüksek erişilebilir bir mimaride çalıştırırım.

Hyper-v ile bu iş ücretsiz olabilir. İki sanal sunucuyu storage ile bağlayıp, Hyper-v cluster kurup, cluster içerisinde sistemin el verdiği kadar sanal makina kullanıp, İleride ihtiyacınız olan sanal sunucuları açabilir, kolayca yedekleyebilir, operasyonel kolaylık sağlayabilir ve sanallaştırmanın nimetlerinden yararlanabilirsiniz.

Böyle bir senaryo işletmeniz durumunda 2 sunucu için Windows Server 2019 datacenter için 8 core temel lisansı almanız işinizi çözecektir.

Sql tarafında ise kullanıcı sayınız fazla olduğu (yani kullanıcı başına yapılacak lisanslama maliyeti yüksek olacağı için) iki tür lisanslama modeli olan kullanıcı başına ve core başına lisanslama modeli olan lisanslamadan core başına olan modeli seçerim.

 Kaldı ki SQL sunucuda bu zaten işinizi görür.

Sql için önemli olan genelde ram oluyor. Standart lisans almanız durumunda db başına zaten 32 gb ram kullanacak. Management studio felan derken biraz daha atarsınız.

Tabi burada kullanıcı sayısı kadar Windows Server cal lisansıda almanız gerekecek. Ayrıca Sql lisansınız kullanıcı başına olan model olacaksa ayrıca Sql Server user cal lisansı almanız gerekecek. 

Not: Storage alacak bütçeniz var ise 10 kişiden 9'u bu sistemi seçerek ilerleyecektir.

=================================================================================

Sizin yapınıza gelecek olursak ve ben 2 sunucu alacağım ve sorumda olduğu gibi bunlara ayrı ayrı uygulama ve SQL server kuracağım, sanallaştırmanın nimetinden yararlanmayacağım, ileride extra sanal makinalar bana gerekli değil derseniz;

-2 sunucu için 2 adet Windows Server 2019 standart lisansı.

-Sisteme bağlanacak kadar kullanıcı için Windows Server 2019 cal lisansı

-Sql 2019 standart (cpu) bazlı lisans

-Cpu bazlı lisans almamanız durumunda ise sisteme bağlanacak kadar kullanıcı için sql server cal lisansı.

 

Saygılarımla.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 07/02/2020 15:05

Paylaş: