Blog

Dropbox Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Dropbox, bilgisayarınızdaki dosyaları yedeklemenizi ve bunlara her yerden erişmenizi sağlayan bulut tabanlı bir dosya depolama hizmetidir. Paylaşma, ortak çalışma ve bir belgenin önceki sürümlerini görüntüleme yeteneği gibi pek çok başka kullanışlı özelliği de vardır.

Dropbox, dosyalarınızı çeşitli yerlerde bulunan çok sayıda bilgisayar sunucusunda depolayarak bulut depolamayı kullanır. Temel olarak, Dropbox’ı tüm önemli belgelerinizi saklayan büyük bir sanal dosya dolabı olarak da düşünebilirsiniz. Dropbox dosyaları bulutta sakladığından, bunlara herhangi bir cihazdan erişebilirsiniz. Örneğin, işte kullanacağınız sunumu ev bilgisayarınıza kaydedebilir ve ardından USB sürücü kullanmadan veya kendinize e-posta göndermeden ofis bilgisayarınızda açabilirsiniz. Dropbox, hareket halindeyken dosyalara erişmenizi sağlamak için bilgisayarlarda, tabletlerde ve hatta akıllı telefonlarda bile çalışır.

Dropbox ayrıca yüklediğiniz tüm dosyaları buluttaki dosyalarınızla senkronize eder. Bu, bir dosyada yaptığınız tüm düzenlemelerin Dropbox’ta otomatik olarak güncelleneceği anlamına gelir. Bilgisayarınız çökerse veya bir dosyayı yanlışlıkla silerseniz, onu ve önceki sürümlerini Dropbox’tan kolayca kurtarabilirsiniz.

Dropbox’a Nasıl Kaydolurum?

Dropbox hesabına kaydolmak oldukça basit bir işlemdir. İlk kez bir hesap oluşturuyorsanız, ücretsiz ve ücretli sürümler arasında bir seçim yapmanız istenecektir.

Ücretsiz sürüm olarak adlandırılan Dropbox Basic’i seçerseniz, ücretsiz 2 GB depolama alanına sahip olursunuz. Çoğu kişisel kullanıcı için bu çok fazla alan anlamına geldiği için genellikle kişisel kullanım için “basic” plan tercih edilir. Sizin tercihiniz de “basic” plandan yanaysa, başlamak için ana sayfada “Sign up for free – Ücretsiz kaydol” düğmesini tıklamanız yeterlidir.

Bu butona tıkladıktan sonra, adınızı, e-posta adresinizi girmeniz ve bir şifre oluşturarak hesap açmanız istenir. Bu işlemlerden sonra Dropbox’ı kullanmak için Dropbox uygulamasını da bilgisayarınıza yüklemeniz gerekir. “Download the App – Uygulamayı indir” seçeneğine tıkladığınızda Dropbox otomatik olarak bilgisayarınıza indirilecektir.

Dosyalarınıza akıllı telefonunuzdan erişmek istiyorsanız, Dropbox mobil uygulamasını da indirebilir ve ardından bilgisayarınızda Dropbox için kullandığınız hesapla oturum açabilirsiniz. Dropbox, PC’nizden yüklediğiniz tüm dosyaları, mobil uygulamada da görüntüleyebilmenizi sağlar. 

Dropbox’ın Paketleri ve Özellikleri

Dropbox ücretsiz sürümün yanı sıra kişisel kullanıcılar için de “Plus” ve “Family” olmak üzere 2 paket daha sunuyor. Eğer daha çok depolama alanına ihtiyacınız varsa, bu planlardan birini seçebilirsiniz.

Dropbox da ayrıca üç tür plan içeren ve birçok kullanıcı için lisansa ihtiyaç duyan daha büyük şirketler için kurumsal bir sürüm mevcuttur.

Ücretli iş planları, kullanıcı sayısına ve gereken depolama alanı miktarına bağlı olarak çeşitli fiyatlandırma seviyeleriyle gelir. Örneğin, “Standart” plan, 5 TB (5.000 gigabayt) alana sahip kullanıcı başına aylık 12. 50 dolardır. 1 kullanıcı ile sınırlı olan “profesyonel” plan ise aylık 16,58dolarıdır ve 3 TB alan sunar.

Dropbox Nasıl Kullanılır?

Dropbox, kullanıcı dostu bir tasarıma sahiptir ve çoğu bilgisayar kullanıcısı biraz pratik yaparak bu bulut tabanlı hizmeti çözebilir.

Peki nereden başlamak gerekiyor?

Kaydolduktan sonra, dosyaları açık Dropbox uygulamasına sürükleyebilir veya Dropbox hesabınızdan yükleyebilirsiniz. Dosyalarınız bilgisayarınıza yerel olarak kaydedilecek ve ayrıca bulutta da yedeklenecektir.

Bir hesap oluşturup Dropbox uygulamasını indirdikten sonra masaüstünüzde bir Dropbox simgesi göreceksiniz. Uygulamayı yükledikten sonra Dropbox kendi kendine başlamalıdır. Başlamamışsa, Dropbox’ı açmak için bilgisayarınızdaki simgeye çift tıklayabilirsiniz.

Uygulamayı ilk kez açtığınızda, Dropbox dosyalarınızın yerel (local) mi yoksa “online only – sadece çevrimiçi” mi olmasını istediğinizi soracaktır. Yalnızca çevrimiçi seçenek ücretli bir özelliktir, bu nedenle çoğu bireysel kullanıcı yerel ayarı seçer.

Artık Dropbox’ınıza dosya eklemeye ve önemli belgelerinizi buluta kaydetmeye hazırsınız. 

Ancak Dropbox’ta yapabileceğiniz yegane şey dosya eklemek değildir, aşağıda Dropbox’ın en popüler ve kullanışlı özelliklerinden bazılarını bulabilirsiniz:

1. Dosya Yükleme

Dropbox, dosya yüklemek için size birkaç farklı seçenek sunar. Fakat, Dropbox’ın ücretsiz (basic – temel) sürümünün, bilgisayarınızın yerel sabit diskinde oluşturduğunuz yeni dosyaları uygulamayla otomatik olarak senkronize etmediğini bilmeniz önemlidir. Ancak, bu özellik çeşitli ücretli sürümlerde mevcuttur.

Temel sürümü kullanıyorsanız, dosyalarınızı uygulamaya sürükleyip bırakabilir veya Dropbox hesabınızdan yükleyebilirsiniz.

2. Dosyaları Paylaşma

Dropbox ayrıca, e-posta eklerini kullanmaya gerek kalmadan başkalarıyla dosya paylaşmayı kolaylaştırır. Bunu yapmanın birkaç kolay yolu var.

İlk yöntem, dosyayı Dropbox sistemi üzerinden alıcınıza göndermektir. Diğeri ise, Dropbox dosyanızın bağlantısını alıcı ile paylaşmaktır.

3. Paylaşılan Klasör Oluşturma

Bir ekip ile çalışıyorsanız veya bir projede birisiyle işbirliği yapmanız gerekiyorsa, Dropbox size paylaşılan bir klasör oluşturma özelliği sunar. Böylece projeye dahil olan herkes dosyalara her yerden erişebilir.

Paylaşılan bir klasör oluşturmak için:

  • Dropbox hesabınıza giriş yapın ve “new shared folder – yeni paylaşımlı klasör” e tıklayın.
  • Yeni bir paylaşılan klasör oluşturmanızı veya var olan bir klasörü paylaşılan hale getirmenizi isteyen bir açılır kutu görünecektir. Seçiminizi yaptıktan sonra “next – ileri” ye tıklayın.
  • Paylaşılan klasörünüzü adlandırmanızı isteyen başka bir açılır pencere görünecek. Halihazırda var olan bir klasörü paylaşmayı seçerseniz, açılır pencere size tüm mevcut klasörlerinizin bir listesini gösterecek ve paylaşılan klasör yapmak istediğinizi vurgulamanızı isteyecektir.
  • Ardından, tıpkı tek bir dosya veya klasörü paylaşmak için yaptığınız gibi, alıcılarınızın adını girin.
  • Ekip veya projedeki herkesin adını veya e-posta adresini girmeyi tamamladığınızda, isteğe bağlı bir mesaj girin ve “send – gönder”i tıklayın.

Dropbox, bildirimi alıcılarınıza gönderir. Alıcıların aaten Dropbox’ları varsa, dosyayı veya klasörü kendi Dropbox hesaplarına ekleyebilirler. Dropbox yüklü değilse, dosyalara erişebilmek için önce Dropbox’ı yüklemeleri gerekir.

4. İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Etkinleştirme

2016’da siber saldırganlar, 68 milyon Dropbox kullanıcı hesabını istismar etti. Dropbox 2016 hack’inin ardından kullanıcıların verilerini daha güvenli tutmalarına yardımcı olacak özellikler ekledi. Bu özelliklerden biri de, iki faktörlü kimlik doğrulamadır. 

Peki nedir bu iki faktörlü kimlik doğrulama?

İki faktörlü kimlik doğrulama, hesabınız için iki doğrulama biçimini birleştirir. Örneğin, size metin veya e-posta yoluyla gönderilen bir şifre ve tek kullanımlık PIN veya sayısal kod olabilir.

Dropbox hesabınız için iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmek için:

  • Hesabınıza giriş yapın ve profil fotoğrafınızı tıklayın.
  • Oradan, “Settings – Ayarlar” ve ardından “Security – Güvenlik” sekmesine tıklayın.
  • Ardından, “two-step verification – iki adımlı doğrulama”ya gidin ve “off – kapalı” düğmesini “on – açık” olarak değiştirin.
  • Dropbox, güvenlik amacıyla şifrenizi yeniden girmenizi isteyecektir.
  • Ardından sistem, hesabınız için iki faktörlü doğrulamayı etkinleştirme adımlarında size yol gösterir.

Uzmanlara göre, iki faktörlü kimlik doğrulama, belgelerinizi ve dosyalarınızı siber saldırılardan ve veri ihlallerinden korumanın en iyi yollarından biridir. Dropbox hesabınız için “iki faktörlü kimlik doğrulama” yı etkinleştirerek verilerinizin daha güvenli olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Dropbox’ın Diğer Depolama Araçlarına Göre Avantajları

1. Ücretsiz sürüm

Başlangıç Dropbox hesabının sınırlı depolama alanı olmasına rağmen, ürünün özelliklerinin çoğunu korur. Bu, platformu denemenin ve sizin için işe yarayıp yaramadığını görmenin harika bir yoludur.

2. Her yerde, herhangi bir cihazda kullanma

Dropbox, her işletim sistemi için masaüstü uygulamalarına ve her mobil cihaz için mobil uygulamalara sahiptir. Bu sayede tüm dosyalarınıza ihtiyaç duyduğunuz yerde ve zamanda erişebilirsiniz.

3. Kullanım kolaylığı

Dropbox’ı bilgisayarınıza yükledikten sonra, temel özellikleri kullanmak oldukça kolaydır.

4. Dosyalarınızı güvenli hale getirme ve yedekleme

Dropbox kullanarak kaydettiğiniz tüm dosyalara, hesabınıza bağladığınız diğer tüm cihazlardan da erişilebilirsiniz.

5. Çevrimdışı yetenekler

Bazı bulut depolama çözümleri, herhangi bir dosyaya erişmeniz için bir internet bağlantısına ihtiyaç duyar. Dropbox da, her zaman erişmeniz gereken herhangi bir dosyayı veya tüm klasörleri işaretleyebilirsiniz. İnternet erişimi olmayan bir yerde olacağınızı biliyorsanız, siz ayarı değiştirene kadar sabit sürücünüzde senkronize halde kalır.

Dropbox’ın Diğer Depolama Araçlarına Göre Dezavantajları

1. Ücretsiz kullanıcılar için sınırlı depolama

Ücretsiz bir Dropbox hesabı, ücretli planların çoğu işlevini paylaşmasına rağmen, alan açısından çok sınırlıdır.

2. Pahalı fiyatlandırma

Dropbox’ı iş için kullanmak, onu kişisel bir platform olarak kullanmaktan farklıdır. Küçük bir işletmenin parçasıysanız, işiniz büyüdükçe maliyetleri çok fazla bulabilirsiniz.

3. Geleneksel dosya ve klasör yapısı

Dropbox tamamen işlevseldir, ancak daha yeni ürünlerde görülen esnekliği ve kolay gezinmeyi sağlamaz. Bilgisayarınızın işletim sisteminde göreceğiniz daha çok geleneksel bir dosya ve klasör yapısıdır.

4. Arayüzü sezgisel değildir

Yıllar içinde birçok kez güncellenmesine rağmen, Dropbox arayüzü çok sezgisel değildir.

Telefonlarda Dropbox Kullanımı

Dropbox hesabınıza ve Dropbox dosyalarınıza, telefonunuz veya tabletiniz (Android, iPhone ve iPad dahil) için Dropbox mobil uygulamasıyla erişebilirsiniz. Alternatif olarak, herhangi bir mobil tarayıcı uygulamasında mobil cihazınızda dropbox.com’da oturum açabilirsiniz.

1. Iphone’da Dropbox

  • Mobil cihazınızı açın.
  • Dropbox mobil uygulamasını App Store’dan indirin.
  • Dropbox hesabınızla Dropbox mobil uygulamasında oturum açın.

2. Android’de Dropbox

  • Mobil cihazınızı açın.
  • Dropbox mobil uygulamasını Google Play’den indirin.
  • Dropbox hesabınızla Dropbox mobil uygulamasında oturum açın.

Dropbox Güvenli Midir?

Dropbox, özellikle daha önce bahsedilen 2011 güvenlik ihlalinden bu yana, yıllar içinde birçok güvenlik önlemi geliştirdi. Buna çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA), Güvenlik Duvarı yazılımı, sık güvenlik güncellemeleri, yönetici kontrolleri vb. dahildir. Bu yüzden Dropbox kullanıcıları saklanan verilerin güvenli olduğundan emin olabilirler.

Özetle, Dropbox, dosyalarınızı yedeklemenin ve her yerden erişilebilir hale getirmenin uygun bir yoludur. Ücretsiz sürüm, Dropbox’ı piyasadaki en popüler bulut depolama uygulamalarından biri yapan cömert depolama ve güçlü özellikler sunar. Çalışmanızı yedeklemek, bir ekiple işbirliği yapmak veya hareket halindeyken dosyalarınıza erişmek istiyorsanız, Dropbox deneyebilirsiniz.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu