Güvenlik

Pfsense ile belirli saatler aralığında internet erişimini kapatma

Merhaba, iş yerinizde, okulda veya benzeri yerlerde, çoklu bilgisayar kullanıcılarının olduğu yerlerde internet erişimini belli zaman aralığında kapatıp açmak gerekebiliyor. Tabi bu işlem için birileri gidip internet erişimini kontrol etmesi gerekmekte, bir seçenek de bu işlemi otomatik açıp kapatmak. Bu makalemizde size internet erişimini otomatik bir şekilde pfsense üzerinden kolaylıkla nasıl rules oluşturabileceğinize değineceğim.

Zaman aralığını seçme

pfsense_zamanlı_internet_kapatma

İlk önce Firewall>Schedules menüsüne girip Add butonuna tıklayarak zaman aralığımızı belirleyelim.

Herhangi bir name ve Description isim belirleyiniz, hangi günler aktif olmasını istiyorsanız seçiniz, mesla ben pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma, cumartes ve pazar günleri saat 10:45 ile 11:59 saatleri arasında interneti kapatmak istiyorum, (gün sayısına tıklarsanız belirlediğiniz günlerde kesinti yapar, ama Mon, Tue, Wed, Thu, Fri, Sat, Sun linklerine tıklarsanız  seçilen günlerde kesinti yapar) günleri ve saatimi belirledikten sonra Add Time tıklıyorum.

Pazartesi ile Pazar günleri de dahil olmak üzere saat 10:45 ve 11:59 saatleri arasında internet erişimini kesilmesi için bir görev oluşturduk,  Save butonuna tıklayarak kuralımızı kayıt ediyoruz..

Kuralımız hazır, şimdi sıra bu kuralın hangi interfacede aktif edeceğimize geçelim.

İnternet Erişimini Kesmek

Zaman aralığımızı belirledik, şimdi belirlenen saatler arasında internet erişimini nasıl kapatabilecek kuralı aktif edelim.

Firewall>Rulles tıklayıp kuralın hangi lan (interface) bacağında kullanacaksak seçim yapıyoruz, örneğin bende 3 adet lan bacağı var (LAN, OPT1, OPT2), ben bu kuralın LAN bacağı üzerinde aktif olmasını istiyorum ve LAN bacağını seçiyorum.

Ben kuralı LAN bacağı üzerindeki kuralları listelendi ve yeni kural eklemek için Add butonuna tıklıyorum,

Action: Block (Burda blok diyerek internet erişimini devre dışı bırakıyoruz.

Protokol: Any, (Tüm protokleri seçiyoruz)

Description: Herhangi bir şey yazabilir veya boş bırakabilirsiniz.

Display Advanced butonuna tıklayıp açılan menüden Schedule buluyoruz.

Schedule kısmından oluşturduğumuz internet_kapat kuralını seçiyoruz ve aşağı inerek save butonuna tıklıyoruz.

Oluşturulan kural diğer kuralların üstünde olması gerekmektedir, en başa sabitledikten sonra Apply Changes tıklayarak kuralı aktif ediyoruz.

pfsense_zamanlı_internet_kapatma

Kuralımız aktif oldu, internet_kapat yazısının başında sarı renkli x simgesi kuralın hazır olduğunu belirtiyor, erişimin kesileceği zaman simge kırmızıya dönüşecektir.

Şu an internet bağlantımız var, saati geldiği zaman otomatik aktif olacak mı bekleyelim,

Saat 10:46 internet_kapat başındaki x simgemiz kırmızı oldu ve internet kesintisinini başladığını belirtilmektedir,

Kontrollerimizi sağladığımız zaman internetin kesildiği ve hiç bir siteye girememekteyiz. Süre dolduktan sonra internet erişimi otomatik açılacaktır, işinize yaraması umuduyla, iyi çalışmalar.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Paylaştığınız uygulama için teşekkür ederim ben bunun aynısını telefondan yapmak istiyorum Acaba önerebileceğiniz bir program yada yöntem var mı , Şimdiden teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu