Dell Technologies

DELLEMC Storage Ürünleri – Isilon

Uzun zamandır araştırmak için niyetlendiğim ama bir türlü çeşitli sebeplerden vakit bulamadığım ürün, Isilon. Isilon çok farklı bir storage. Geçenlerde DellEMC ofisinde DellEMC’ deki ürün teknik insanı sevgili dostum Barış SALTIK’ tan teknik anlamda birçok şey dinledik ve neticesinde artık detayları sizlerle paylaşmak elzem hale geldi. Bu makalede sizlerle ürüne ait tüm detayları paylaşmayı ve en azından kullanım alanları nerelerdir, nasıl çalışır gibi soruların cevaplarını bulmayı hedefliyoruz. Ayrıca çalıştığınız kurumlarda nerelerde konumlandırabiliriz, nasıl fayda sağlarız gibi soruların cevaplarını bulmaya çalışacağız.

 

Öncelikle ürünün tarihçesine baktığımızda görüyoruz ki, Isilon ciddi bir ihtiyaç sonrasında üretilmiş bir ürün. Bu yüzden ihtiyaç üzere üretilen her ürün gibi alanında çok büyük başarılara imza atmış. Bu ürün Sujal PATEL ve Paul MIKESELL tarafından Maryland üniversitesinde duyulan dosya bazlı (digital content ve unstructured data) depolama ihtiyacı için tasarlanıp üretilmiş.

Adamlar oturmuş düşünmüşler ve birbirine bağlı node’ lar üzerine yayılan bir file system tasarlamışlar, clustered file system yani. Bu file system lokasyon bağımsız bir file system olarak tasarlanmış. Farklı şehirlerde bile bulunabilecek node’ lar üzerine içerik replikasyonu file system yetenekleri ile mümkün. İşletim sistemi olarak FreeBSD kullanmışlar. Benim Unix dünyasında hayranı olduğum en güzel işletim sistemlerinden biri. Bu işletim sistemi üzerine OneFS isimli dosyalama sistemini yazmışlar. Ürünün tarihçesini inceledikten sonra biraz DNA’lara inmeye başlayalım. İşletim sistemi dedik, file system OneFS dedik peki Isilon’ u nerelerde nasıl kullanırız?

Hemen söylemeliyim ki, Isilon ürün ailesi blok base bir storage değildir. Bu demek oluyor ki, üzerinden bir LUN kesip bir sunucuya bağlayıp disk olarak formatlayamayız. Ürünü NFS, CiFS, FTP, SMB, Rest, HDFS, NDMP ve HTTP protokolleri ile kullanabiliriz. Aşağıdaki slayt alıntısı daha açık bilgiler verecektir,

 

clip_image002

 

Resme baktığımızda aslında en çok nerelerde ihtiyaç duyulur biraz olsun ihtiyaç sahiplerini anlayabiliriz. Binlerce, milyonlarca, belki de milyarlarca dosyanın bulunduğu bir dizini depolama ihtiyacı olan tüm kurumlar için elzem bir ihtiyaç. Mesela hastanelerin pacs dataları için gerekli olduğunu düşünebilirsiniz. Mesela üniversitelerde uzay araştırmaları için çekilen fotoğrafları depolamak gerektiğinde. Mesela şehir planlamalarında harita daireleri başkanlıklarında. Mesela medya kuruluşlarında görüntü saklamak için. Mesela mimari ve mühendislik çizim yapan firmalarda. Mesela bankalarda doküman yönetim sistemlerinde.

 

AYRICA, VMware ortamına NFS bağlayabilirsiniz. Çünkü VMware, NFS dosyalama sistemini Data store olarak kullanabiliyor. Dolayısıyla sanal sunucularınızı burada barındırabilirsiniz. Hatta öyle failover senaryolar var ki, Isilon bu işin büyük bir kısmını kendi yetenekleri ile halledebiliyor. Bakınız aşağıdaki diyagram, burada replikasyon işleri Isilon’ da.

 

clip_image003

 

Yukarıda saydığımız kullanım alanlarında performans kriterleri inanılmaz önem kazanır. Çünkü çok fazla adette dosyayı bir klasör içine atarsanız klasörün içini görüntülemek bile ciddi efor ister işletim sistemi tarafında. Bu şekilde birkaç müşterimizde explorer’ in çatladığına şahit olduk. İşte bu gibi durumlarda Isilon OneFS ile size bu tip dertlerden kurtarır. Aynı zamanda performans problemleri ile birlikte saklanan verinin güvenlik problemlerinden de kurtarır. Bu nedenle dünyanın en çok tercih edilen NAS ürünü olma niteliğini kazanmış. Nereden mi söylüyoruz, aşağıdaki Gartner raporuna bir göz atalım,

 

clip_image005

 

2017’de yayınlanan Gartner raporunda ürün ve rakipleri ile arasındaki uçurumu görüyorsunuz. Uzak ara lider olarak karşımızda raporda. Peki performans nasıl sağlanıyor, nereden geliyor bu storage’ daki performans?

 

Hemen cevaplayalım, yapı olarak Isilon brick-level bir storage. Yani tuğla dizer gibi node’ ları ekleye ekleye hem performansı hemde kapasiteyi büyütebiliyorsunuz. Her node kendi üzerindeki diskleri ile hali hazırda çalışan node’ lara ilave edilir. Ayrıca, her gelen node’ un CPU, RAM’lerinin de mevcut havuza ilavesi anlamına gelir.

 

Şöyle düşünelim, bir benzetme ile örneklemek gerekirse, klasik trenlerde başta bir çekici olur. Bütün vagonlar bu çekici vasıtası ile çekilerek istenilen yere götürülür. Bu durumda en baştaki çekicinin gücü ile sınırlısınız. Oysaki hızlı trenlerde tüm vagonlarda çekici rolü vardır. Yani her vagon güç üretir. Bu sayede çok çok yüksek hızlara çıkılabiliyorlar. Bu örneklere göre “Isilon, hızlı tren örneğine uygun” bir storage oluyor. Çünkü her node mevcut ortama beraberinde performans ile birlikte dahil oluyor. Üstüne üstlük isterseniz Flash teknolojileri ile birlikte!

 

Disk ilavesi, CPU, RAM ilavesi derken aslında asıl kahraman OneFS’ ı biraz karanlıkta bıraktık sanki. Performans’ ın en büyük sebeplerinden biri, aslında en üstteki kahraman olan OneFS. Nedir OneFS nasıl çalışır? Bu kadar veriyi file system bazında node’ lara nasıl dağıtır genel olarak aşağıdaki başlıklarda incelenebilir.

 

clip_image007

 

DellEMC teknik dokümanlarında OneFS’ in tek dosya sisteminde 50PB alan sağlayabildiğini gördüm. Bu inanılmaz bir boyut. Biraz daha derinlere bakalım, OneFS 3 katmandan oluşur. Bunlar şu şekildedir,

 

clip_image009

 

 

 

 

 

OneFS dosya sistemi, Isilon IQ için üretilmiş ağ bağlantısı üzerinden paralel dağıtımlı bir dosya sistemidir. Daha öncede belirttiğim gibi OneFS FreeBSD üzerinde geliştirilmiştir ve kendine özel komut setine sahiptir. OneFS 64bit’lik bir dosyalama sistemidir. Node’ lar üzerinde bulunan herhangi bir RAID donanımı kullanmaz. Kendi yetenekleri ile koruma sağlar ve bu koruma yapısı çok yeteneklidir. Bunları sıraladığımızda, verinin parçalanarak disklere ve node’ lara dağıtılması aynı zamanda veri bütünlüğü için belli zamanlarda veri kontrol işleri gibi birçok özellikleri vardır.

 

OneFS dosya sistemindeki tüm veri yapıları aynı zamanda kendi “koruma bilgilerini” de korur. Bu, aynı dosya sisteminde, bir dosya +1 (temel parite koruması) olarak korunabilirken, diğeri +4’te korunabilirken (dört hataya dayanıklı), başka bir dosya 2x’de korunabilir (mirroring); bu özellik “FlexProtect” olarak adlandırılır. FlexProtect ayrıca bir arıza durumunda verileri otomatik olarak yeniden oluşturmaktan da sorumludur. Mevcut koruma seviyeleri, kümedeki node sayısına bağlıdır ve “Reed Solomon” isimli bir algoritma takip edilir. Tek bir dosya için bloklar node’ lara yayılır. Örneğin, blok 0 node 3’te, node 1’deki blok 1 ve node 5’te ilgili kopya bloğu olabilir. Bu şekilde sistem, tüm node’ ları seferber ederek veri kaybını engeller. Dosya metadata, dizinler, snapshot’ lar, kota bilgileri ve mantıksal inode eşleme yapısı, yansıtılmış B + dizin yapısına dayanmaktadır. Blok adresleri, referans (node, driver, blknum) bilgilerini içeren genelleştirilmiş 64 bit pointer’lardır. Yerel blok boyutu 8192 bayttır; inode, diskte 512 bayttır (512 bayt sektörlü diskler için) veya 8KB (4 KB sektörlü diskler için).

 

Size teknik olarak ancak “bazı özellikleri” açıklayabildik. Aslında ürünle ilgili o kadar çok detay var ki. Şimdi bu kadar teknik bilgiden sonra birazda modellere bakalım isterseniz. Yine her DellEMC ürününde olduğu gibi burada da ihtiyaçlar ve gereksinimler devreye giriyor. Isilon ister AllFlash ister Hybrid isterseniz mekanik disklerle planlanabiliyor. Yine bir tablo olarak bakacak olursak şu şekilde görebilirsiniz,

 

clip_image011

 

Yukarıda da belirttiğim DellEMC’ nin diğer ürünlerinde olduğu gibi ihtiyaçlarınızın tamamı için bir çözüm bulmak mümkün. Doğru analiz, gerekli kriterlerin çıkartılmasında büyük rol oynar. Bu isterleri elde ettikten sonra ise doğru ürüne ulaşmak size ve kurumları birçok problemlerden kurtararak, yanlış yatırım yapmaktan korur.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu